logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

S.M.A.R.T. status BAD, Backup and Replace ..press F1 (?)

neomatrix15 26 Paź 2010 17:31 11310 11
REKLAMA
  • #1 8666261
    neomatrix15
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    Witam.

A wiec, gram sobie w Medal Of Honor jak gdyby nic... az tu nagle automatyczny restart kompa. Szok... no ale odpala mi sie komputer i motyw...

S.M.A.R.T. status BAD - Backup and Replace F1 to continue...

Wystraszylem sie bardzo, no ale klikam F1 i ... no wlasnie nie laduje mi sie winda
    czarny ekran i DEAD pare restartow i NIC... a ze bylo rano to wyl kompa i poszedlem do szkoly, teraz wl komputer i komunikat mi sie juz nie pojawil ... ale widze ze moj hdd dziwnie pracuje . przycina sie doslownie co chwilke... nawet gdy pisze tego posta... wydaje tez dziwne dzwieki (nie porownam je do niczego) Wink

Oto moj dysk:

Moje pytanie brzmi, CO MAM TERAZ ROBIC? czy moge sie juz pozegnac z tym dyskiem? da rade przywrocic go do wczesniejszego normalnego stanu? jakim programem 'naprawic' dysk... POMOCY!
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8666313
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Dysk jest już złomem. Sczytaj co się da bo dysk za długo nie podziała.
  • #5 8666720
    neomatrix15
    Poziom 13  
    aha... swietnie :/ a napisze mi ktos dlaczego tak nagle to sie stało? co robilem 'zle' ze dysk padl... jaka byla lub mogla byc przyczyna?
  • REKLAMA
  • #6 8666743
    11111olo
    Poziom 42  
    Dysk ma problemy zapewne z głowicą - nie na pewno.
    Jest trochę błędów na dysku co niestety dyskwalifikuje ten dysk do dalszego użytku bez utraty danych.
  • #7 8666864
    neomatrix15
    Poziom 13  
    a! i jeszcze cos... jesli teraz kupie nowy dysk i na nim zainstaluje winde to ten moze mi posluzyc jako drugi hdd?
  • Pomocny post
    #8 8666912
    11111olo
    Poziom 42  
    Może teoretycznie, ale ten jest już po prostu zepsuty (po części) i może się okazać że za tydzień czy miesiąc że już się nie włączy.
  • #9 8928067
    radzioosek
    Poziom 10  
    Witam serdecznie, mam identyczny problem jak kolega wczesniej z tym ze mój dysk to Seagate SATAII 7200.12 500gb, a ss wyglada tak(zdjecie w zalaczniku):
    Idzie coś z tym zrobić?
    Załączniki:
    • S.M.A.R.T. status BAD, Backup and Replace ..press F1 (?) dysksea.png (46.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 8928302
    11111olo
    Poziom 42  
    Tak. Wymienić na inny bo ten kończy żywot. Poza tym widać że ktoś kombinował próbując czyścić SMART.
  • #11 11244133
    grzegorz_w3
    Poziom 10  
    Witam,
    mam podobny problem jak koledzy.

Czy z moim dyskiem także nie da się nic zrobić??

Pozdrawiam Grzegorz
  • #12 11244162
    11111olo
    Poziom 42  
    Można próbować zerowanie i remap ale to raczej stracony czas.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z dyskiem twardym, który wyświetla komunikat S.M.A.R.T. status BAD, co sugeruje, że dysk jest uszkodzony. Po automatycznym restarcie komputera, system operacyjny nie ładował się, a dysk wydawał dziwne dźwięki i miał problemy z wydajnością. Użytkownicy sugerują, że dysk jest w złym stanie i zalecają wykonanie kopii danych, ponieważ dalsze użytkowanie może prowadzić do całkowitej awarii. Wskazano, że problemy mogą być spowodowane uszkodzeniem głowicy dysku. Użytkownik pyta o możliwość użycia uszkodzonego dysku jako drugiego po zakupie nowego, na co odpowiadają, że jest to teoretycznie możliwe, ale ryzykowne. Inni użytkownicy z podobnymi problemami również potwierdzają, że ich dyski kończą żywot i sugerują wymianę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA