logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie zmniejszyć partycję C: na laptopie HP z dyskiem 320GB?

meister7 28 Paź 2010 10:25 3784 12
REKLAMA
  • #1 8673136
    meister7
    Poziom 10  
    Witam, na zakupionym ostatnio laptopie HP z dyskiem 320GB posiadam 4 partycje podstawowe przedstawione poniżej

Chciałem zmniejszyć partycję c: do około 50GB, aby znajdował się na niej sam system plus zainstalowane później programy. Ze standardowej opcji w 64 bitowym win7 partycję c: mogę zmniejszyć jedynie do 150GB. Odpaliłem liveCD zamieszczony przez użytkownika linuks i spróbowałem zmniejszyć poprzez zamieszczony tam program (gpart? getpart? jakoś tak) do 70GB. Po zakończeniu operacji odpaliłem ponownie system win, który się już nie uruchomił poprawnie... Po odzyskaniu systemu z dysku recovery wszystko wróciło do stanu fabrycznego. Stąd moje pytanie, czy zrobiłem coś źle? Jaka może być przyczyna takiego następstwa? Polecacie inny program do partycypowania dysku? Dodam, że jest to czysty windows z zainstalowanymi fabrycznie programami od HP (zajmuję niecałe 27GB na dysku). Dodam jeszcze, że wcześniej usunąłem partycję HP_TOOLS aby później z nieprzydzielonego miejsca wstawić partycję rozszerzoną z dwoma dyskami logicznymi (chciałem każdy po ok. 115GB)
  • REKLAMA
  • #2 8674948
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Zmniejszałeś tylko partycje sda2 ?.Za partycją sda2 pozostało nieprzydzielone miejsce?.Co oznacza windows nie uruchomił się poprawnie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 8675930
    meister7
    Poziom 10  
    Postanowiłem jeszcze raz przeprowadzić tę operację. Zmodyfikowałem dysk w następujacy sposób
    i myślałem, że już wszystko w porządku, system się odpalił ale w oknie zarządzania dyskami widzę co następuję
    Próbując stworzyć dysk z wolnego miejsca (w win7) pojawia się ostrzeżenie, że wybrana opcja dokona konwersji wybranych dysków podstawowych na dyski dynamiczne. Anulowałem. Wszedłem jeszcze raz z liveCD aby tam spróbować zagospodarować to nieprzydzielone miejsce, otwierająć GParted okazało się, że nie ma tam żadnych partycji tylko cały obszar dysku jest nieprzydzielony.

Odpowiadając na pytanie linuks`a to wcześniej tylko usunąłem partycję HP_TOOLS i zmniejszyłem partycję z 280GB do 70GB, powstały nieprzydzielony obszar zostawiłem. System stanął na komunikacie, iż win 7 próbuję naprawić system, i na tym komunikacie wszystko staje, nie można tego anulować a jedynym rozwiązaniem jest wyłączenie kompa przez przycisk.
  • #5 8676948
    linuks
    Spec od komputerów
    Nie twórz nowej partycji z windowsa(w żadnym razie nie rób konwersji).Zrobić porządek z partycjami trzeba z GParted.Masz troche nabałaganione na partycjach ale to da się wyprostować.Rozumiem że teraz GParted nie widzi żadnych partycji a windows się uruchamia?
    Nie powinno się grzebać w partycjach przed zrobieniem kopii partycji na nośniku zewnętrznym.Dysk sda2 zmniejszałeś w Gparted i udało się zmniejszyć i po tym windows się uruchomił.Błędem była próba stworzenia nowej partycji z windowsa.Dobrze ,że recovery działa i możesz jeszcze przywrócić system do stanu fabrycznego.Po zmniejszeniu sda2 trzeba zrobić kopie partycji na nośnik zewnętrzny (na wszelki wypadek) i przesunąć partycje a potem tworzyć nowe.Jak zmniejszysz sda2 to się odezwij.Nie twórz nowych partycji.
    Pozdrawiam
  • #6 8677207
    meister7
    Poziom 10  
    Tak, aktualnie GParted nie widzi żadnych partycji i windows uruchamia się normalnie z podziałem dysku jak widać na ostatnim zamieszczonym przeze mnie obrazku. Rozumiem, że teraz mam przywrócić system do stanu fabrycznego?? Byłbym bardzo wdzięczny za przeprowadzenie mnie przez proces zmniejszenia partycji systemowej i utworzenia dwóch dodatkowych dysków logicznych.
  • #7 8677227
    linuks
    Spec od komputerów
    Tak przywróć.Partycje hptools usuwałeś wcześniej z windowsa?
  • REKLAMA
  • #8 8677243
    meister7
    Poziom 10  
    partycję HP_TOOLS usunąłem za pomocą GParted.
  • #9 8678414
    meister7
    Poziom 10  
    odzyskiwanie systemu po moich ostatnich poczynaniach nie pomogło, komputer się zawiesił i jedynym rozwiazaniem było wyłączenie przez przycisk. Dysk recovery zniknął z dysku, teraz pozostaję mi jedynie czekać aż przyślą płytki z HP i jeśli można to wtedy bym z powrotem się poradził jak poprawnie podzielić ten dysk na partycję...
  • #10 8678686
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Czyli przez twoje kombinacje komputer padł, a Ty nie masz systemu na płycie :?:

Teraz to poszukałbym płyty z Windows XP i zrobił partycje od podstaw bez instalacji systemu. Następnie na partycji C zainstalował Sevena x64. Oczywiście jak już będziesz miał płytę z 7 w rękach.
  • #11 8678909
    meister7
    Poziom 10  
    nie mam systemu ponieważ występował błąd podczas tworzenia płyt recovery ze standardowego narzędzia w siódemce
  • #12 8679477
    AxelNext
    Poziom 38  
    Ocena: 451
    Klucz do Windowsa masz na naklejce pod laptopem więc kombinuj skąd tu by wziąć płytkę z systemem.
    Chyba, że będziesz czekał aż Ci HP przyśle :D
  • #13 8692804
    linuks
    Spec od komputerów
    Byłem pewny ,że masz DVD recovery.Szkoda że nie napisałeś wcześniej że nie masz to byśmy zrobili kopie systemu programem zewnętrznym.Grzebanie w partycjach bez kopii na zewnętrznym nośniku to wielka nieostrożność.Sto razy się uda i kopia nie będzie potrzebna a jak wystąpi błąd to jest taki efekt.Zrobienie kopi systemu jest proste i nie zajmuje dużo czasu.
    Na przyszłość będziesz wiedział.Najlepiej się uczy na własnych błędach.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP z dyskiem 320GB napotkał problemy podczas próby zmniejszenia partycji C: w systemie Windows 7. Po użyciu GParted do zmniejszenia partycji, system Windows nie uruchomił się poprawnie, co doprowadziło do konieczności przywrócenia systemu do stanu fabrycznego. Użytkownicy forum zalecili ostrożność przy manipulacji partycjami, sugerując użycie programu EaseUS Partition Master zamiast GParted oraz wykonanie kopii zapasowej przed jakimikolwiek zmianami. Po nieudanych próbach użytkownik stracił dostęp do partycji i systemu, co skłoniło go do oczekiwania na płyty recovery od HP. W dyskusji podkreślono znaczenie posiadania kopii zapasowej oraz unikanie konwersji partycji w systemie Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA