logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zawieszanie systemu przy kopiowaniu na dysk 200GB, HD Tune Warning

ikkou 28 Paź 2010 12:54 3230 6
REKLAMA
  • #1 8673620
    ikkou
    Poziom 12  
    Mam taki niezbyt przyjemny problem. Posiadam w komputerze 2 dyski twarde jeden 40 gb i drugi 200. Problem dotyczy tego większego dysku który jest podzielony na partycje. przeważnie kiedy wypakowuje jakiś większy plik lub kopiuje coś dużego cały system się zawiesza i wyskakuje blue screen nie jest to jednak regułą i zdaża się, że wszystko działa normalnie. Myślałem że jest to wina jakiś bad sectorów niestety żaden program nic nie wykrył. Jedyne co to HD Tune pokazuje taki komunikat
    Teraz pytanie co oznacza te "Warring" i czy da się coś z tym zrobić.
    jeszcze jedno - słyszałem coś że jeśli są jakieś błedy czy bad sectory to da się je wyłaczyć lub przesunać na koniec dysku może coś takiego da się zrobić i z tym ?

Wstaw zrzut raz jeszcze, w tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic595877.html opisany sposób, a "przy okazji" popraw błędy.

Matuzalem
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8674731
    ikkou
    Poziom 12  
    wszystko fajnie, tylko że ten dysk jest podłączony jako slave i nie mogę nic zdziałać w tym programie mhdd
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 8675905
    ikkou
    Poziom 12  
    podpiąłem zrobiłem to co sugerowali w tym opisie mhdd ale jak włącze hdtune to wyskakuje nadal to samo. Podczas tego skanowania znalazł w sumie 6 bloków czerwonych i brązowych więc nie za dużo chciałem to naprawić lecz niestety wyskoczyło cos takiego
  • Pomocny post
    #6 8676058
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    Odpowiadając na Twoje pytania:

1. Zawieszanie systemu jest spowodowane trafieniem na uszkodzony sektor.
    2. Jest to wina badów.
    3. Program mógł nic nie wykryć bo bady zostały, jak to określiłeś "ukryte", o tym informuje Cię HD Tune w parametrze 05 (Reallocated Sector Count). Takie sektory zostają wyłączone z użytku i zastąpione zapasowymi, jednocześnie skutkuje to ostrzeżeniem S.M.A.R.T, które jest po to, żeby mierzyć parametry dysku i ostrzec użytkownika, że jest coś nie tak zanim dysk całkiem siądzie, po z kolei, żeby użytkownik skopiował ważne dane zanim dysk będzie trupem. Parametr 05 nie zmniejsza się, ale rośnie. Tak zabezpieczonych sektorów nie cofie się z powrotem do obszaru użytkowego - więc w HD Tune co najwyżej zmieni się z żółtego na czerwony.
    4. Komunikat MHDD sugeruje problem z Service Area (obszar na dysku w którym zapisane są wszystkie informacje o dysku, jeżeli tam pojawią się uszkodzenia to dysk przestanie działać) albo z głowicami. Nie znam się aż tak dokładnie na dyskach więc głowy nie dam uciąć. W każdym razie, jeżeli po zerowaniu zrobiłeś skanowanie i uszkodzenia były nadal widoczne, to jedyne co możesz jeszcze zrobić to ratować dane.
  • #7 8874795
    ikkou
    Poziom 12  
    Ok została podjęta decyzja o wymianie dysku temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zawieszaniem systemu podczas kopiowania dużych plików na dysk twardy o pojemności 200 GB, który jest podzielony na partycje. Problemy objawiają się niebieskim ekranem, a HD Tune wskazuje na ostrzeżenie dotyczące uszkodzonych sektorów. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną są bad sektory, jednak programy diagnostyczne nie wykrywają ich. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z uszkodzonych sektorów, które zostały "ukryte" i nie mogą być przywrócone do użytku. Użytkownik decyduje się na wymianę dysku twardego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA