logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić przegryziony kabel telefoniczny pod ziemią?

Micchaleq 28 Paź 2010 19:08 1420 6
  • #1 8674934
    Micchaleq
    Poziom 9  
    Ocena: 34
    Witam serdecznie,

Mam pewien problem jak w temacie pies przegryzł mi kabel telefoniczny ( jest wkopany około 20cm pod ziemie więc nie ma zadnego problemu.

narazie kabel jakoś złączyłem, ale widzę ze czasami przerywa mi internet.

Mam 4 kabeli czerwony niebieski i 2 białe.

Prosił bym o porade czy kupić kabel i spróbować go skręcić i zlutowac może czy kupic jakie końcówki i łącznik?
    Oczywiście planuje dokupić sobie taką rurke na prąd ( peszel )i go zabezpieczyć dodatkowo - tylko nie wiem czy pózniej nie będzie problemu z telekomunikacją i czy mogę tak zrobić?
  • #2 8674990
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Ja radziłbym albo wymienić cały ten kabel albo porządnie poskręcać, zlutować i odizolować wszystkie żyły. Druga metoda jest gorsza, bo spadnie jakość połączenia i wzrosną przesłuchy.
  • #3 8675110
    przemotelmar
    Poziom 12  
    można odizolować dalej kabel będzie się wtedy dobrze rozdzielać pary podejżeważ że są żelowane więc przyda ci się dużo papieru toaletowego ale za to rączki będą delikatne jak u niemowlaka :D w elektrycznym trzeba kupić mufkę izolacyjną i 4 scochlocki(skoczloki -pl) kombinerkami zaciśniesz po wcześniejszym naciągnięciu mufki :D i już przesłuchy będą jak pochromolisz pary albo źle zaizolujesz.

Dodano po 1 [minuty]:

a. .. no i przywiązać psa :)pozdrawiam
    Moderowany przez Tracer2:

Za pisanie z błędami > Kosz

• #4 8676178
    puszak
    Poziom 28  
    Ocena: 114
    Zakup łączniki UY2, złącz kable, załóż osłonę
    km1. Bedzie to w miarę profesjonalne połączenie, uważaj aby białych nie pomylić (są lekko skręcone z kolorowymi).
  • #5 8676733
    Micchaleq
    Poziom 9  
    Ocena: 34
    Mam jeszcze takie pytanie.

Ponieważ jak łączyłem kabelki to mnie po prostu kopnęło, więc stwierdzam, że jest tam jakieś napięcie. Tylko teraz, czy ewentualnie trzeba się go bać?
  • #6 8678041
    predom
    Poziom 26  
    Ocena: 64
    Jakieś 40V. Lepiej uważać, ale od tego się raczej nie umiera.
  • #7 8678100
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Pisanie z błędami literowymi , gramatycznymi i interpuncyjnymi. Kosz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kablem telefonicznym, który został przegryziony przez psa. Kabel jest zakopany 20 cm pod ziemią, a połączenie zostało tymczasowo naprawione, jednak występują przerwy w internecie. Użytkownik rozważa zakup nowego kabla lub użycie końcówek i łączników. Odpowiedzi sugerują wymianę całego kabla lub profesjonalne połączenie za pomocą łączników UY2 oraz mufek izolacyjnych. Użytkownik zauważa, że podczas łączenia kabli poczuł napięcie, co budzi obawy o bezpieczeństwo. Odpowiedzi wskazują, że napięcie wynosi około 40V, co jest stosunkowo bezpieczne, ale należy zachować ostrożność.
REKLAMA