logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC - Błąd serwera na routerze Thompson TWG870U przy pierwszym wejściu na stronę

clapek 28 Paź 2010 22:58 12142 11
REKLAMA
  • #1 8676186
    clapek
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam.
    Od 2 dni mamy na stancji internet z UPC, rozdzielany routerem Thompson TWG870U. Każdy z nas (różne komputery, przeglądarki) dość często spotyka się z problemem "Nie można odnaleźć serwera." (Opera) czy "Nie odnaleziono serwera" (Firefox) - czyli typowe niewyświetlenie strony, ale tylko podczas PIERWSZEGO wejścia na daną stronę. Dalej chodząc po podstronach problem generalnie nie występuje. Taka sama sytuacja jest zarówno przez wi-fi jak i przez kabel.
    Ktoś ma jakiś pomysł jak rozwiązać ten problem?
    Z góry dzięki.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8676290
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Problemy z serwerami DNS.
    Spróbuj w konfiguracji TCP karty sieciowej na komputerze przypisać ręcznie DNS-servery 8.8.8.8 8.8.4.4.
  • #3 8676403
    clapek
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:
    Problemy z serwerami DNS.
    Spróbuj w konfiguracji TCP karty sieciowej na komputerze przypisać ręcznie DNS-servery 8.8.8.8 8.8.4.4.

Niestety nie zadziałało.
    Jakiś inny pomysł?
  • REKLAMA
  • #4 8676431
    bogiebog
    Poziom 43  
    Zainstaluj wireshark-a, uruchom sharka,
    Capture/Options, wybierz kartę sieciową w polu Interface:
    click [start]
    wejdż na stronę www tak aby występił błąd
    Shark: Capture/Stop, File/SaveAs,...plik *.pcap, spakuj do *.zip/rar załącz zip/rar.
    Podaj adres strony gdzie wystąpił błąd.
  • #5 8676500
    clapek
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:
    Zainstaluj wireshark-a, uruchom sharka,
    Capture/Options, wybierz kartę sieciową w polu Interface:
    click [start]
    wejdż na stronę www tak aby występił błąd
    Shark: Capture/Stop, File/SaveAs,...plik *.pcap, spakuj do *.zip/rar załącz zip/rar.
    Podaj adres strony gdzie wystąpił błąd.

Plik w załączniku. Próba wejścia była na nasza-klasa.pl i zakończyła się niepowodzeniem.
    Załączniki:
    • blad.rar (3.19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 8676518
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ja tu widzę DNS zapytania wysyłane i bez odpowiedzi.
    Zainstaluj dig.exe do katalogu C:\dig
    Start/Uruchom: CMD.exe wpisz
    cd /d C:\dig
    dig @8.8.8.8 www.nasza-klasa.pl
    dig @8.8.8.8 www.google.com
    dig @8.8.8.8 www.onet.pl

załącz wynik.

Czy inne strony wczytują się OK ? może jakiś administrator gdzieś blokuje dostęp do nasza klasa ?

Dodano po 3 [minuty]:

Czy ten błąd występuje w konfiguracji _BEZ_ routera ?
  • #7 8676564
    clapek
    Poziom 10  
    bogiebog napisał:
    Ja tu widzę DNS zapytania wysyłane i bez odpowiedzi.
    Zainstaluj dig.exe do katalogu C:\dig
    Start/Uruchom: CMD.exe wpisz
    cd /d C:\dig
    dig @8.8.8.8 www.nasza-klasa.pl
    dig @8.8.8.8 www.google.com
    dig @8.8.8.8 www.onet.pl

załącz wynik.

Załączone.

Cytat:
    Czy inne strony wczytują się OK ? może jakiś administrator gdzieś blokuje dostęp do nasza klasa ?

Czy dana strona się akurat załaduje czy nie to sprawa losowa. Czasem jest to onet, czasem google, czasem nasza-klasa - dosłownie każda strona może się załadować normalnie, może też wystąpić błąd.

Cytat:

Dodano po 3 [minuty]:

Czy ten błąd występuje w konfiguracji _BEZ_ routera ?

Tu nie wiem o co chodzi.
    W routerze są ustawienia domyślne.
    Załączniki:
    • dig.rar (39.97 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 8677001
    bogiebog
    Poziom 43  
    > Tu nie wiem o co chodzi.
    Miałem na myśli czy router jest dostawcy czy twój ? w celu rozdzielenia internetu. Jak twój to podłacz internet bez routera i sprawdź czy problem występuje. Jak dostawcy to skontaktuj się z nim w i opisz problem bo ewidentnie jest to coś po ich stronie.

Dig log wskazuje jak opisałeś losowe problemy z DNS serwerami.

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz próbować z dig-iem, np 20 razy (aby uśrednić wyniki)
    dig +short @8.8.8.8 www.nasza-klasa.pl
    i zobacz ile razy dostaniesz IP a ile razy nie, popróbuj z innymi adresami np www.onet.pl czy www.googlew.com. Tak czy siak problem u dostawcy (jeśli router jest ich).
  • #9 8684481
    clapek
    Poziom 10  
    Router jest dostawcy, więc najwyraźniej problem jest po ich stronie.
    Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #10 9016621
    clapek
    Poziom 10  
    Odkopuję temat po kilku miesiącach. Od razu powiem, że z dostawcą internetu się nie kontaktowałem, bo problem jest chyba zbyt złożony. Ponadto nie jestem pewien czy to ich wina - dlaczego? Oprócz Windowsa posiadam też Ubuntu 9.10. A na nim problem W OGÓLE nie występuje. Problem nie jest jednak indywidualny, bo występuje zarówno na mojej Viscie jak i "siódemce" współlokatora. Trzeba też przyznać, że najgorzej jest od razu po uruchomieniu systemu - wówczas zdarza się, że żeby wejść na stronę trzeba ją odświeżyć kilkanaście lub kilkadziesiąt razy. Czasem nawet wczytany zostaje favicon strony, lecz dalej jest komunikat "Nie można odnaleźć serwera" - i tak przez kilka kolejnych odświeżeń. Często się też zdarza, że jak już sama strona zostanie wczytana, to w miejscach reklam na stronie są kolejne napisy "Nie można odnaleźć serwera". Im dłużej siedzę w internecie i im wchodzę na większą ilość stron, tym problem bardziej zanika - nawet do 0. Mój współlokator znalazł na to wszystko sposób - nie wyłącza komputera... Muszę zaznaczyć, że utrata połączenia z internetem nie jest jednoznaczna z "rozpoczęciem problemu od nowa", dlatego wstrzymywanie systemu nie "psuje" neta. Uruchomienie ponownie już tak. Podkreślę też, że nie jest tak, że jak już raz wejdę na stronę to nie będzie ona sprawiać problemów. Czasem to robi, ale rzadziej.
    Problem też nie leży po stronie systemu, ponieważ gdy wracam ze stancji do domu, to tam na Viscie jest wszystko w porządku. Ale tam nie mam UPC...
    Podsumowując: problem występuje w konfiguracji Windows + UPC, na początku potrafi uniemożliwić poruszanie się po internecie, ale z czasem (i cierpliwością) maleje właściwie do minimum.

Czy ktoś wie jak ten kłopot rozwiązać?
    Jeszcze raz z góry dzięki.

Pozdrawiam.

P.S. Nawet klikając na "Podgląd" wiadomości problem wystąpił.
  • #11 9028738
    clapek
    Poziom 10  
    Żadnego pomysłu?
  • #12 10147739
    buashey
    Poziom 10  
    hej, miałem te same objawy. Jak coś to pomógł mi twardy restart routera (przytrzymać reset min. 30 sekund) a później odhaczenie wszystkich zaznaczonych opcji w firewallu na routerze (floodowanie itp).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy zgłaszają problem z routerem Thompson TWG870U, który objawia się błędami "Nie można odnaleźć serwera" podczas pierwszego wejścia na różne strony internetowe. Problemy występują zarówno przy połączeniu przez Wi-Fi, jak i przez kabel. Sugerowane rozwiązania obejmują ręczne ustawienie serwerów DNS (8.8.8.8, 8.8.4.4), analizę ruchu sieciowego za pomocą narzędzi takich jak Wireshark oraz wykonanie polecenia dig w celu sprawdzenia odpowiedzi serwera DNS. Użytkownicy zauważają, że problem nie występuje na systemie Ubuntu, co sugeruje, że może być związany z konfiguracją systemu Windows. Ostatecznie, twardy restart routera oraz zmiana ustawień zapory sieciowej mogą pomóc w rozwiązaniu problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA