logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop COMPAQ ARMADA E500 - Spalony za wysokim napięciem

Adrian Żłobiński 29 Paź 2010 13:37 2138 6
REKLAMA
  • #1 8677583
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Witam. Zakupiłem dla siebie laptop jak w temacie. Był jednak bez zasilacza. Chciałem go sprawdzić swoim zasilaczem laboratoryjnym. Pech chciał, że podczas podłączania zasilania był skok napięcia i zamiast 18V laptop dostał 32V. Na szczęście podłączałem samego laptopa bez napędów i bez baterii. Zorientowałem się, że coś jest nie tak jak coś zaczęło skwierczeć. Pomyślałem po laptopie. Teraz laptop w ogóle nie reaguje. Po podłączeniu napięcia z dwóch akumulatorów (6+12) żadnych reakcji. Nawet nie spada napięcie na nich.

Dokonałem wstępnych oględzin płyty głównej w okolicy gniazda zasilania i nie zauważyłem żadnych uszkodzeń poza jednym elementem oznaczonym F1. Element śmierdział spalenizną i miał małe wybrzuszenie. Pomyślałem, że to bezpiecznik, ale jest na nim przejście. Sprawdziłem również układy znajdujące się w okolicy. Jeden z nich to przetwornica LCCXXXX (nie pamiętam teraz oznaczenia). Ale w nocie katalogowej podają, że maksymalne napięcie wejściowe to 36V. Więc nie powinien się uszkodzić. Lada dzień mam otrzymać zasilacz do tego laptopa, to będę mierzył dalej. Dodam, że po podłączeniu zasilania z akumulatorów, na stykach do baterii pojawiają się napięcia w okolicy 4V.

Mam natomiast pytanie do Was. Czy ktoś może mi coś powiedzieć, gdzie ewentualnie szukać usterki.
  • REKLAMA
  • #2 8677637
    lisuluke
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Musisz zmierzyć napięcia na cewkach przetwornic. Być może padł któryś z układów sterujących. Nic się nie grzeje?Nie ma innych bezpieczników?Pojawił się dym po włączeniu tych 32V?

Dodano po 2 [minuty]:

Skwierczenie było słychać z laptopa? Zobacz na jakie napięcia są kondensatory elektrolityczne. Być może któryś z nich skwierczał i się uszkodził.
  • REKLAMA
  • #3 8677644
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Nie było żadnego dymu, tylko mały smrodek z bezpiecznika F1. Po podłączeniu zasilania 18V leciutko ciepłe były kondensatory elektrolityczne, ale to może być moje subiektywne odczucie. Dzisiaj zrobię pomiary.
  • REKLAMA
  • #4 8677659
    lisuluke
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Jeśli są ciepłe to na pewno są uszkodzone. Na jakie napięcie są?
  • #5 8677973
    centrino@
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    A czy bieguny dobrze podłączyłeś?
  • REKLAMA
  • #6 8678002
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    Na 100% bieguny były podłączone poprawnie.
  • #7 8680304
    Adrian Żłobiński
    Poziom 15  
    A jeśli spróbowałbym zasilić go z baterii. Moja bateria jest padnięta, ale mogę zamiast nie podłączyć zasilacz, którego jestem na 100% pewny. Przydałby się tylko pinout tej baterii.

Niestety uruchomienie z baterii nie pomogło. Pozostaje wymiana płyty głównej.
    Dziękuję za pomoc, temat można zamknąć. A jeśli zdaniem moderatorów nie wnosi nic nowego, to nawet usunąć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zakupił laptopa COMPAQ ARMADA E500 bez zasilacza i podłączył go do zasilacza laboratoryjnego, co spowodowało podanie zbyt wysokiego napięcia (32V zamiast 18V). Po tym incydencie laptop przestał reagować. Wstępne oględziny płyty głównej ujawniły uszkodzony element oznaczony jako F1, który wydzielał zapach spalenizny. Użytkownik sprawdził kondensatory elektrolityczne, które były lekko ciepłe, co sugerowało ich uszkodzenie. Po próbie zasilenia laptopa z baterii, która również nie przyniosła efektu, użytkownik zdecydował się na wymianę płyty głównej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA