logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak dobrać moc silnika elektrycznego do pojazdu z prędkością 5 km/h?

mefiasz 30 Paź 2010 13:28 14826 11
REKLAMA
  • #1 8680974
    mefiasz
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Projektuje pojazd który ma być napędzany silnikiem elektrycznym prądu przemiennego (indukcyjny, 3-fazowy). Mam olbrzymi kłopot z doborem mocy silnika. Jaka powinna być orientacyjna moc/monent silnika dla założeń przedstawionych na obrazku? Czy mógłby mi ktoś dać jakieś na miary na książkę albo strone gdzie jest wytłumaczone jak to obliczyć?

Prędkość obrotowa osi napędowej dla prędkości pojazdu 5 km/h wynosi 107 obr/min.

Jak dobrać moc silnika elektrycznego do pojazdu z prędkością 5 km/h? [/img]
  • REKLAMA
  • #2 8682891
    mefiasz
    Poziom 10  
    No właśnie... to ma być kolejka rekreacyjna dla dzieci - pojazd szynowy. Byłem w firmie która zajmuje sie napędami do pojazdów szynowych i tam polecili mi użycie właśnie takiego silnika na prąd przemienny. Ale każdy przecież wie, że powszechnie w pojazdach szynowych używa się silników na prąd stały. Po za tym z tego co wiem silnik na prąd stały ma też zaletę łatwego sterowania obrotami, a owa kolejka ma mieć 3 prędkości (ślimak 5 km/h, królik 10 km/h i gepard 15 km/h), dodatkowo do silnika na prąd przemienny trzeba by zastosować kosztowny falownik.

Ale załóżmy że typ silnika już mamy z głowy. Myśle że moc nie musi być dobrana super dokładnie, no ale nie może być też chyba mocno za wysoka bo koła zaczną buksować...

Najbardziej byłbym wdzięczny za namiary na jakąś książkę gdzie jest opisane jak dobrać silnik. Albo jeśli ktoś się zna na rzeczy i może od razu powiedzieć jaka to ma być moc to tez będę usatysfakcjonowany...
  • Pomocny post
    #3 8683216
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 8703119
    mefiasz
    Poziom 10  
    A jak policzyć moment który trzeba dostarczyć na oś napędowa aby ta drezyna poruszała się z prędkością 15km/h (pomijając opory aerodynamiczne i toczenia)
  • REKLAMA
  • #5 8703360
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 8779884
    mefiasz
    Poziom 10  
    Otóż udało mi się rozwiązać problem przy pomocy książki:

"Teoria samochodu : teoria napędu" - Mieczysław Dębicki.

Znalazłem tam wzory i zależność dzięki którym mogłem obliczyć moc na kołach potrzebną do pokonania oporów ruchu.
  • #7 8780212
    Maciej B.
    Poziom 12  
    Ocena: 38
    mefiasz napisał:
    Otóż udało mi się rozwiązać problem przy pomocy książki:

"Teoria samochodu : teoria napędu" - Mieczysław Dębicki.

Znalazłem tam wzory i zależność dzięki którym mogłem obliczyć moc na kołach potrzebną do pokonania oporów ruchu.

Jeśli nie było by, to problemem, czy mógłbyś podać wzory?
  • #8 8780306
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 9386156
    mefiasz
    Poziom 10  
    Przepraszam że tak długo zwlekałem z odpowiedzią. W moich obliczeniach nie uwzględniłem mocy potrzebnej do pokonania oporów powietrza ze względu na małą prędkość. nie uwzględniłem również oporów pochodzących od momentów bezwładności elementów obrotowych układu napędowego.
    Załączniki:
    • Moc silnika.pdf (200.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #10 9414325
    patrykostry
    Poziom 1  
    Witam! Nie chciałem tworzyć nowego tematu, bo problem jest podobny, tylko inne dane.
    A mianowicie - chciałbym zbudować pojazd szynowy. Będzie miał około 2 ton wagi i jeździłby z różną prędkością, w zależności od ustawienia (Vmin=15km/h, Vmax=80km/h). Nie ciągnąłby żadnych wagonów ani nic. Rozpędzanie od 0 do Vmax - max. 1,5 minuty.
    Przechyłki terenu do 5 stopni, przy czym przy największej przechyłce prędkość będzie wynosić max 60 km/h.
    Średnica kół 40 cm, liczba osi - 4 (dwa wózki).
    Napęd - jeden silnik elektryczny, ewentualnie dwa silniki po jeden na wózek.
    Korzystając z wzorów podanych przez mefiasza wyszło mi około 50 kW potrzebnej mocy na cały pojazd, ale wydaje mi się to za dużo...
    Czy gdybym chciał dwa silniki to musiałbym zwiększyć moc ogólną? No i czy rzeczywiście potrzeba aż tak mocnego silnika?
  • #11 12026120
    georgjurek
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    mam można powiedzieć podobny problem no może trochę inny mają być tylko przeprowadzone obliczenia na papierze otóż
    Otóż mam tramwaj 105N mam policzone opory całkowite tego pojazdu jego masę mam dobraną przekładnie i mam dobrać silniki indukcyjne i szukam już od dawna wzorów widzę ze zgadłem że to zagadnienie z kanonu fizyki, na podstawie których obliczę jaka moc z punktu widzenia mechanicznego jest potrzebna mogę prosić o jakąś pomoc
  • #12 12185817
    georgjurek
    Poziom 19  
    Ocena: 42
    Temat rozwiązany-zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik projektuje pojazd szynowy napędzany silnikiem elektrycznym prądu przemiennego i ma trudności z doborem odpowiedniej mocy silnika dla prędkości 5 km/h. W dyskusji poruszono kwestie związane z mocą silnika, momentem obrotowym oraz oporami toczenia. Ustalono, że do osiągnięcia prędkości 15 km/h w ciągu 5 sekund potrzebna jest moc około 2.08 kW, a moment obrotowy na osi kół wynosi teoretycznie 125 Nm. Użytkownik znalazł pomocne wzory w książce "Teoria samochodu: teoria napędu" Mieczysława Dębickiego, które umożliwiły mu obliczenie mocy potrzebnej do pokonania oporów ruchu. W dyskusji pojawiły się również pytania dotyczące zastosowania dwóch silników oraz ich mocy w kontekście większych pojazdów szynowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA