logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak samodzielnie zbudować potencjometr suwakowy? Instrukcje i materiały

adimax16 30 Paź 2010 23:35 2192 13
REKLAMA
  • #1 8683122
    adimax16
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mam pytanie jak wykonać taki potencjometr, czy da się go zrobić samemu?
    Jeśli tak to proszę o odpowiedź jak go zrobić ?
    Z góry dziękuje za odpowiedź,
    pozdrawiam Adam

Mam małą prośbę do moderatorów aby nie usuwali odrazu mojego posta tylko powiedzieli co jest źle to poprawie.
    (To mój pierwszy temat na jakimkolwiek forum ) :cry:
  • REKLAMA
  • #2 8683180
    Ronin64
    Poziom 35  
    Ocena: 347
    A nie prościej kupić takowy? Ale jak chcesz to poczytaj tutajAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #3 8683957
    adimax16
    Poziom 10  
    tu czytałem (: chcę zrobić coś takiego ponieważ niemam gdzie kupić a na allegro kosztuje np 1 zł ale przesyłka 12 :(
  • REKLAMA
  • #4 8684087
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Witam !
    W ołówkach jest pałeczka grafitu, użyj jej do samodzielnego wykonania potencjometru suwakowego. ( grafit musi być w jednym kawałku )
    Powodzenia życzę. Stefan
  • #5 8684267
    adimax16
    Poziom 10  
    Panie Stefanie a coś więcej co zrobić z tym grafitem (:
    bo u mnie z elektroniką cieniutko :D
  • #6 8684328
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2933
    Do czego jest to ci potrzebne? Kiedyś w pewnych mikserach były potencjometry obrotowe, a poprzez linkę (jak do skali a starym radiu) regulowało się nimi przez przesunięcie suwaka.
    Co do tych kosztów przesyłki to wcale nie muszą być takie drogie. To zwykłe naciąganie. Potencjometr można wysłać w zwykłym liście (za 2 lub 2,30 zł) lub nieco drożej w poleconym za około 5 złotych.
  • REKLAMA
  • #7 8684370
    adimax16
    Poziom 10  
    aha a gdzie można kopic taki potencjometr czy dało by radę kopic np w Częstochowie
    potrzebny mi on do sterowania obrotami silniczka modelarskiego
  • REKLAMA
  • #8 8684381
    mlody.elek
    Poziom 12  
    A nie pomyślałeś żeby wymontować z jakiegoś urządzenia (stare radio, magnetofon) potencjometr? Jeśli nie masz na stanie żadnego urządzenia to przejdź się po jakimś targu i kup jakieś radyjko na baterie za kilka złotych, nie dość że będziesz miał potencjometr to jeszcze garść innych elementów.
  • #9 8684393
    adimax16
    Poziom 10  
    a da radę np z krótkofalówki

Dodano po 3 [minuty]:

części to ja mam dużo ;p radia nie radia itp tylko jak pisałem ja jestem zielony w tych sprawach wymontowałem kiedyś taki potencjometr ale była bardzo mała regulacja obonów silniczka i się bardzo grzał ten potencjometr
  • #10 8684407
    sp3ots
    Poziom 38  
    Ocena: 673
    Adminax16, do regulacji obrotów silnika modelarskiego sam potencjometr nie wystarczy, gdybyś podłączył zasilanie przez tradycyjny potencjometr do silnika to
    zobaczył byś jak z potencometru wydobywa się dym i tak by się zakończyła przygoda ze sterowaniem silnika.
    Pozdrawiam. Stefan
  • #11 8684418
    adimax16
    Poziom 10  
    ale w tych zabawkach dawniej (taka "autostrada" ) było coś takiego Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    i nic się nie działo bawiłem się tym z kolegą długi czas kombinowaliśmy z napięciem itd itp i nic się nie paliło
  • #12 8684438
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    adimax16 napisał:
    ale w tych zabawkach dawniej (taka "autostrada" ) było coś takiego Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    i nic się nie działo bawiłem się tym z kolegą długi czas kombinowaliśmy z napięciem itd itp i nic się nie paliło

Bo tam był drutowy potencjometr "po byku" (czyli o odpowiednio dużej mocy).
  • #13 8684446
    adimax16
    Poziom 10  
    a czy da radę zrobić coś w podobnego samemu ? miałem gdzieś całe te kontrolery ale gdzie one są było to tyle lat temu.....

Dodano po 2 [godziny] 8 [minuty]:

dzięki wam za pomoc zawsze coś pomogliście (: zrobiłem z drutu od żelazka z "grzałki od żelazka " :P ten "ala" regulator obrotów

jdubowski ten potencjometr co ja zrobiłem to dopiero potencjometr po byku ^^
  • #14 8685402
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany - p.8.1, p.10.11, p.14, p.15., p.16.
    Zapominasz, że potencjometr w układzie musi mieć konkretne parametry, przede wszystkim rezystancję. Sam tego nie wymyślisz. należy po prostu kupić, np. właśnie w Częstochowie. Z charakterystyką typu A, czyli liniowy.

Proponuję trochę nauki w tej branży, np.:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta, jak samodzielnie wykonać potencjometr suwakowy, ponieważ nie ma możliwości zakupu go w sklepie. Odpowiedzi sugerują różne metody, w tym wykorzystanie grafitu z ołówka do stworzenia potencjometru oraz pomysły na pozyskanie potencjometru z używanych urządzeń, takich jak stare radia czy magnetofony. Wskazano również, że do regulacji obrotów silnika modelarskiego sam potencjometr może nie wystarczyć, a jego parametry muszą być odpowiednio dobrane. Użytkownik podzielił się, że udało mu się stworzyć regulator obrotów z drutu grzałki od żelazka, co spotkało się z pozytywnym odbiorem.
REKLAMA