logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mio p560 nie rozpoznaje kart SD - możliwe przyczyny i naprawa w Wielkopolsce

baraz 31 Paź 2010 12:18 4320 3
REKLAMA
  • #1 8684406
    baraz
    Poziom 2  
    Mam problem z czytnikiem kart pamięci w mojej nawigacji. Myślałem, że padł czytnik zawiozłem do znajomego co takimi rzeczami się zajmuje od strony mechanicznej powiedział , że jest on sprawny mechanicznie. Jaka może być przyczyna, że urządzenie nie widzi kart pamięci (sprawdzane na 4 sztukach) czy coś związane z płytą główną??? Jeśli ktoś się orientuje gdzie można naprawić we Wielkopolsce i jakie koszty??? Urządzenie po gwarancji.
  • REKLAMA
  • #2 8687631
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 923
    Pomierzył czy pooglądał - to dwie różne rzeczy.
    Nie wiem gzie w Wielkopolsce ale wiem gdzie na śląsku naprawiają :) - pisz na PW
  • REKLAMA
  • #3 8688635
    Pontikos
    Poziom 39  
    Ocena: 1004
    Opisz parametry testowania kart. Sugeruje testowac na karcie SD (non-SDHC), up to 2GB, zformatowanej w FAT lub FAT32 w czytniku (nie aparacie fot, czy komorce)

I tak jak pisze Marek- nalezy sprawdzic "diodomierzem" a w ostatecznosci omomierzem (opor dazacy do zera) polaczenie pomiedzy powierzchnia kazdego ze stykow karty z kazdym z odpowiadajacych im stykow gniazda SD. Dopiero wtedy mozna zaczac podejrzewac przyczyny softwareowe - np. zbyt radosne grzebanie w Rejestrze, instalowanie oprogramowania nieprzeznaczonego dla Windows Mobile, itp.
  • #4 8704785
    baraz
    Poziom 2  
    Koledzy miałem jeszcze napisać przyczynę awarii. Wyciągnąłem kartę pamięci i chciałem włożyć inną. Karta nie weszła do końca wystawała jakieś dwa milimetry. Na siłę ją wepchnąłem i czytnik od tego momentu już nie działa nie widzi kart. Dodam, że mechanizm trzymający kartę w urządzeniu działa i trzyma kartę bez zarzutu. Kolegę Marka216 jak może proszę o namiar na Śląsku gdzie mogę naprawić. Z góry dziękuje za pomoc.
REKLAMA