logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet IIIp - Błąd 52 przy próbie wydruku, jak naprawić?

Maciekz 03 Lut 2003 14:07 2532 7
REKLAMA
  • #1 92153
    Maciekz
    Poziom 11  
    Wiatm. Jestem posiadaczen drukarki laserowej HP LaserJet IIIp i mam drobny problem. Drukarka zgłasza się przy starcie poprawnie, robi "self test" podgrzewa wałek. Ale gdy dostaje żądanie wydruku z komputera to wyświetla "52 error". Bez książki kodów sobie nie poradzę a jako szczyt ambicji wziołem sobie własnoręczną naprawę tego sprzętu :D . Jeśli jest ktoś kto by wiedział jak mi pomóc to bardzo proszę o kontakt.
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 92176
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Odpowiedź znajdziesz na forum w innym poście na ten temat, ciekawe czy ten scalaczek HA... jest jeszcze do kupienia w Aprovi, bo on jest kluczem do tego. Ja proponowałbym na początek wymienić wszystkie 3 elki na płytce przy lustrach, i na początek nie ruszać scalaka, chyba że scalak będzie ewidentnie upalony.
  • REKLAMA
  • #3 184259
    emzet
    Poziom 12  
    Hej, mam identyczny problem więc chcę brać udział w jego usunięciu. Nie ma poza jednym, żadnych postów więc pytanie czy ta rada pomogła ??
  • #4 216877
    emzet
    Poziom 12  
    Ponawiam prośbę, odpowiedz czy poradziłeś sobie z tym ? Mam podobny problem - error 52 i praktycznie zrobiłem wszystko co było napisane na grupie i nić, żadnych zmian. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 217278
    marinoz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam ten sam problem, z tym że wymiana elektrolitów i ha13456a spowodowała, że lustra rozkręcają się do olbrzymiej prędkości (przez ok10s) i tak jak przedtem kończy się tym samym!?
    ERROR 52
    Cóż więcej?!
  • #6 266851
    Jarema
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 32
    Witam.
    Tak się składa, że też jestem posiadaczem tej wiekowej drukarki i bardzo sobie ją chwalę.
    A teraz na temat:
    Więc napiszę jeszcz raz:
    error 51 - wyschły Ci elki.
    error 52 - /fatal error 8O / niestety spóźniłeś się i możesz zacząć szukać scanmotora, lub wymienić: elki, HA.. oraz co dość dziwne hallotrony...

Drukarki te przychodzą dość rzadko, ale jeśli już to albo z "51", albo z "52" :cry: .
    Ja swoją kupiłem za 130 zł i odrazu wyminiłem elki /tak na zapas/, bo cały scanmotor kosztuje tyle co 3 takie drukarki... :evil:
  • REKLAMA
  • #7 272705
    marinoz
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jeśli chodzi o szczegóły to error51 powstaje w wyniku brudnego lub źle ustawionego lusterka podającego wiązkę lasera na soczewkę i dalej przez światłowód na płytkę(lub problem z samym laserem). Moment w którym wiązka oświetla światłowód(poprzez lusterko) określa lewy margines kartki i daje sygnał początku wiersza. Tym lusterkiem można wyregulować symetrię druku na stronie(pewne bo sprawdzone).
    Jeśli chodzi o error52 to jak najbardziej elektrolity, z tym że warto zwrócić uwagę na mały szczegól. Przy wymianie kondensatorów (a może nawet wcześniej) pękła ścieżka przy jednym z pól lutowniczych. Raczej niewidoczne uszkodzenie a niweczy wszelkie próby naprawy. Dopiero oscyloskop dał mi pełen obraz sytuacji, kiedy przekonałem się,że pokręcając lustrami na jednym uzwojeniu indukuje się napięcie stałe a powinno być zmienne o częstotliwości zależnej od prędkości z jaką wiruje silnik.
    Tylko nie wiem dlaczego zalecają do tego elki bipolarne, kiedy i tak ich(-) są na masie a zasilanie jest tylko dodatnie( poza czwartym który rzeczywiście przenosi zmienny sygnał sprzężenia zwrotnego indukowany w ścieżce poprowadzonej przy samych cewkach)?

Powodzenia
  • #8 274138
    Ryho 100
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    najczęsciej to pada scalak ,który jest odpowiedzialny za sterowanie lustra i przy okazji moggą elektrolity jest to scalak ha 13456. kosztuje 25zł. + przesyłka gdzieś w postach ktoś podał mi firmę przysłali bardzo szybko .
    poszukaj w moich postach ryho 100 o drukarkach laserowych.

Podsumowanie tematu

✨ Drukarka HP LaserJet IIIp zgłasza błąd 52 podczas próby wydruku, mimo poprawnego startu i testu własnego. Błąd 52 wskazuje na poważniejszy problem niż błąd 51, który jest związany z wyschniętymi kondensatorami elektrolitycznymi (elki). W przypadku błędu 52 zaleca się wymianę kondensatorów elektrolitycznych na płytce przy lustrach oraz układu scalonego sterującego lustrami, najczęściej oznaczanego jako HA13456A. Uszkodzenie może również dotyczyć hallotronów lub scanmotora, co jest kosztowną naprawą. Przy wymianie kondensatorów należy zwrócić uwagę na ewentualne pęknięcia ścieżek lutowniczych, które mogą uniemożliwiać naprawę. Uszkodzony scalak HA13456A jest kluczowym elementem sterującym silnikiem luster i jego wymiana często rozwiązuje problem, choć czasem wymaga to także wymiany elektrolitów. Wymiana tych elementów może powodować nieprawidłowe zachowanie silnika luster, np. nadmierne przyspieszenie, ale błąd 52 nadal się pojawia, co wskazuje na konieczność dalszej diagnostyki. Koszt wymiany scanmotora jest wysoki, dlatego najpierw warto wymienić kondensatory i scalak HA13456A.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA