logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LaserJet IIIP Error 52 - co oznacza i jak naprawić?

JonesB 11 Maj 2005 17:50 1263 6
REKLAMA
  • #1 1483177
    JonesB
    Poziom 11  
    Witam!
    Pproblem taki jak w temacie.Wiem ze drukarka stara jak swiat , ale toner jest i chciałbym ją uruchomić. Nie wiem co ten kod oznacza. Jesli ktos wie albo ma liste badz serwisowke to orosze o pomoc albo wyslac na maila omni-s(_at_)wp.pl
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1483249
    tajtaj
    Poziom 14  
    laser scaner
  • REKLAMA
  • #4 1483359
    a_pawel
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Problem tkwi w motor skanerze, tzn. prawdopodobnie nie osiąga odpowiedniej prędkości (zatarł się). Można spróbować reanimacji, choć wymiana będzie trwalsza.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1484991
    kosmita
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    A ja proponuje przeszukać ten dział .. o tych błędach daawno temu dużo się tu pisało, dodatkowo opisywane były działania mające na celu na celu usunięcie problemu (o ile pamiętam scalak HA13456 miał z tym coś wspólnego)
  • REKLAMA
  • #6 1485216
    daniel75
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Przerabiałem podobny problem ale z HP LJ IIP, w którym jest ten sam motor scaner. Czytając niniejsze forum i inne amerykańskie strony postanowiłem naprawić tą usterkę. Zamówiłem w www.aprovi.pl układ smd HA13456 (koszt. ok. 13zł), który to steruje silnik rozsyłający wiązkę lasera. W moim przypadku układ ten był ewidentnie spalony (ponoć taka wada fabryczna że przy tym silniczku lubi się palić). Wymieniłe wraz z elkami stojącymi na tej płytce i odpaliłęm drukarkę. Jakież było moje zadowolenie, gdy usłyszałem dzwięk kręcącego się silniczka. Ale krótko trwało moje zadowolenie bo zaraz znów wyskoczył błąd 52, mimo że silnik kręcił się.
    Odpuściłem sobie to padło, mimo że jest zainstalowany prawie pełny toner.
  • #7 1485940
    LARYS
    Poziom 13  
    Cześć
    Podobnie jak daniel75
    walczyłem z tematem i efekt był identyczny
    ewidentnie spalony scalak, po wymianie silnik uruchomiony i nic!
    podobno wpływ na ten błąd ma także zabrudzenie potencjometru suwakowego regulacji zaczernienia widoczny z przodu nad kardridzem.
    W moim przypadku nie pomogło, ale jeśli reguluje on moc lasera, a dioda odborcza umieszcona na krawędzi synchronizuje obroty lustra i przy niedostatecznej mocy lub przerwach może powodować rozbieganie silnika, to ten spalony scalak może byc skutkiem a nie przyczyną,
    Może ktoś wie więcej na ten temat i się podzieli, będę wdzięczny!
    Spróbujcie podstawić ten potencjometr i napiszcie o efektach.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Błąd 52 w drukarce HP LaserJet IIIP związany jest z problemem silnika skanera laserowego, który prawdopodobnie nie osiąga wymaganej prędkości z powodu zatarcia lub uszkodzenia. Wskazuje się na uszkodzenie scalaka HA13456, który steruje silnikiem rozsyłającym wiązkę lasera; jest to znana wada fabryczna, często prowadząca do przepalenia tego układu. Wymiana scalaka oraz elementów elektronicznych na płytce może uruchomić silnik, jednak błąd 52 może nadal występować mimo działania silnika. Dodatkowo, potencjometr suwakowy regulacji zaczernienia, umieszczony z przodu nad kartridżem, może wpływać na moc lasera i synchronizację obrotów lustra, co również może powodować błąd. Zaleca się sprawdzenie i ewentualną wymianę tego potencjometru. Dostępne są pliki serwisowe (np. w języku rosyjskim) zawierające szczegółowe informacje o naprawie tego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA