logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Karta TV BT848 z 1998 - brak dźwięku, jak podłączyć do karty dźwiękowej?

Lonio 27 Wrz 2004 12:46 3913 11
REKLAMA
  • #1 877657
    Lonio
    Poziom 11  
    Witam! Mam kartę TV, nie wiem jaka firma ani jaki model. Jedno jest wiadome-jest na chipsecie BT848 KPF. Karta jest gdzieś z roku 1998 lub wcześniej. Zainstalowałem sterowniki od Aver'a 98. Pod zadnym programem typu iuVCR, BorgTV, AmCap nic nie działa, ale pod MoreTV mam obraz. Nie odbiera wszystkich kanałów jakie są w kablu, ale to nie jest moim zmartwieniem, tylko brak dźwięku. Karta posiada następujące wejścia/wyjścia: gniazdo anteny TV; gniazdo Video (SVHS)-ale wtyczka S-VIDEO nie pasuje do tego wejścia, troszeczkę się różni; Auxiliary inputs - chinch Audio R i Audio L (czy to są wejścia, a nie wyjścia?). Nie ma żadnego wyjścia typu jack. Przyznam się, że nie mam żadnej wiedzy w temacie kart TV, bo jest to moje pierwsze spotkanie z tym urządzeniem. Nie wiem, czy dźwięk powinien wydobywać się bez dodatkowych połączeń przez kartę dźwiękową, czy jakoś trzeba podłączać kartę TV do dźwiękowej, czy dźwięk bezpośrednio brać z karty. W moim przypadku nic nie skutkuje. Dźwięk mam zintegrowany na płycie głównej ECS K7S5A.Na karcie jest dolutowana jakaś płytka i połączona do tunera tv i ponoć jest to dostosowanie do standardu dźwięku w Polsce. Zapraszam do obejrzenia zdjęcia tej karty, może ktoś rozpozna jaki to model; widać na nim tę dolutowaną płytkę.
    Załączniki:
    • Karta TV BT848 z 1998 - brak dźwięku, jak podłączyć do karty dźwiękowej? karta TV.jpg (42.11 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 877755
    lopiola
    Poziom 17  
    Ocena: 57
    wyjście z karty chinch połącz z wejściem karty dzwiękowej na zewnątrz kompa kabelkiem chinch-jack
    w opcjach ustawień karty TV eksperymentuj z parametrami dzwięku nie jest tak jak tam pisze .W Polsce fonia ma 6.5Mhz ale bywa że wybór Polski ustawia 5.5Mhz
  • REKLAMA
  • #3 878123
    Lonio
    Poziom 11  
    Podłączyłem chinch do wejścia karty muzycznej, próbowałem wszystkich opcji w MoreTV i nic:( A dlaczego nie ma nawet obrazu w innych programach np BorgTV. I jeszcze jedno. Ta dolutowana płytka, to jest konwerter fonii TV o uniwersalnym zastosowaniu (typ FG1). Znalazłem to na stronach www gdzie takie płytki sprzedaja.
  • #4 878439
    jaro_21
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    wybacz głupie pytanie może line in masz wyciszony ? odpal more TV i zobacz w regulacji głośności
  • REKLAMA
  • #5 878516
    Lonio
    Poziom 11  
    No niestety to nie to:) Ale tak się zastanawiam skąd mam wyprowadzić ten dźwięk z karty TV, bo te trzy "dziurki" są podpisane 'Auxiliary inputs'-więc jakby wejścia, a nie wyjścia. Z tego co wyczytałem na innym, podobnym poście (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic140732.html to są wejścia do np. kamery(video) a chinch'e do dźwięku z tej kamery...w takim wypadku którędy ma wychodzić dźwięk??? Ktoś tam pisze o zworkach, ale ja żadnych nie mam. Jest na tej karcie taki obrysowany prostokącik z czterema punkcikami do przylutowania, obok dwa takie punkciki i obok tego wszystkiego podpis SOUND CARD....a nieopodal takie samo,ale podpisane CD ROM. Może tu trzebaby przylutować kabelki i gdzieś wyprowadzić do karty dźwiękowej? Trochę próbowałem, podłączałem te punkciki pod wejście do karty dźwiękowej, ale dźwięku nie było.
  • #6 878585
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 304
    Na laminacie karty powinien być jakiś napis (symbol karty). Podaj go na forum.

Wygląda na kartę AVer TV-Phone a jej symbolem może być M1A8-A. Faktycznie tam "na górze" karty jest wyjście na kartę dźwiękową, powinny być wlutowane "bolce" pod kabelek do karty.
  • #7 878714
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    moja teoria jest taka, że to wyjście "sound card" na laminacie nalezy podłączyć tam gdzie w karcie muzycznej podłacza sie cd-rom a cd-rom tam gdzie na laminacie karty TV jest opisane CD-rom.
    A problem z obrazem może byc wynikiem złych steroników, moze spróbuj generyczne sterowniki dla BT848, są takie chyba do Borg-TV
  • #8 879225
    Lonio
    Poziom 11  
    Huuurrraaa! Mam już dźwięk! Dźwięk w takich kartach wyprowadzanay jest przez otwór VIDEO. Najlepiej mieć oryginalny kabelek All-in-One, który rozgałęzia się na 4 końcówki: S-VIDEO do kamery, do pilota, Composite video in, no i dźwięk! Ja nie mam kabla, więc sprawdzałem wszystkie kombinacje pinów przy pomocy szpilek:)...i znalazłem! Oryginalna instrukcja obsługi takiej karty jest do ściągnięcia na poście: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic140732.html Dzięki wszystkim za podpowiedzi! Poydrawiam!
  • #9 1786940
    PAULIN
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    w tym gnieździe na tej karcie są trzy rzędy pinów, w pierwszym są dwa piny w drugim i trzecim są po trzy, do których pinów podłączyłeś te szpilki? ja próbuje i mi nie wychodzi a mam tę samą kartę
    będę wdziuęczny za pomoc
  • REKLAMA
  • #10 1787023
    Lonio
    Poziom 11  
    Witam!
    No więc tak. Patrząc na to gniazdo od przodu. Licząc piny w kolejności czytania, czyli od lewej do prawej, od góry do dołu. Sygnał audio dają piny 5,7,8. Czyli drugi rząd ostatni pin oraz trzeci rząd dwa od końca. Może dlatego trzy piny, żeby było stereo. Ja podłączam 5 i 7, ale przy innym podłączeniu nie zauważam różnicy.

pozdrawiam.

Dodano po 2 [minuty]:

P.S.

Sygnał z tych pinów (szpilek) wysyłam do karty dźwiękowej; wejście mikrofon lub line-in, dopiero z dźwiękowej do wzmacniacza.
  • #11 1787044
    PAULIN
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    a który pin to masa?
    pozdrawiam
  • #12 1787075
    Lonio
    Poziom 11  
    tego to nie wiem...przykro mi

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz karty TV opartej na chipsecie BT848 KPF z około 1998 roku miał problem z brakiem dźwięku podczas odbioru sygnału telewizyjnego. Karta posiadała wejścia typu chinch Audio R i Audio L oznaczone jako "Auxiliary inputs", co sugerowało, że są to wejścia, a nie wyjścia dźwięku. Po konsultacjach ustalono, że dźwięk z karty TV należy wyprowadzić poprzez specjalne piny na laminacie oznaczone jako "SOUND CARD" i podłączyć do wejścia karty dźwiękowej (line-in lub mikrofon). Wskazano, że oryginalny kabel All-in-One, rozgałęziający sygnały S-VIDEO, Composite video i audio, jest najlepszym rozwiązaniem. Użytkownik samodzielnie testował piny na złączu, odkrywając, że sygnał audio pochodzi z pinów 5, 7 i 8 (licząc od lewej do prawej, od góry do dołu). Problem z brakiem obrazu w niektórych programach mógł wynikać ze złych sterowników; zasugerowano użycie generycznych sterowników dla BT848, np. do Borg-TV. Model karty prawdopodobnie to AVer TV-Phone M1A8-A, która posiada na laminacie wyprowadzenia do podłączenia dźwięku do karty dźwiękowej. Ostatecznie dźwięk został poprawnie odebrany po podłączeniu odpowiednich pinów z karty TV do wejścia audio karty dźwiękowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA