logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać generację instalacji LPG w Punto 1.1 z Voila Plus?

smalski 28 Wrz 2004 13:04 5969 11
  • #1 879674
    smalski
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Witam!
    Jestem w tej dziedzinie swiezy.
    Nabylem punto z zainstalowanym gazem
    (silnik 1.1 jednopunktowy wtrysk) i nie wiem czy jest tam instalacja I generacji czy II.
    Do parownika nie dochodza zadne przewody elektryczne poza odcieciem gazu.Na wezu miedzy parownikiem a gaznikiem
    (chyba tak to sie nazywa w 1-punktowym) jest sruba a pod nia sprezyna,
    ktora pewnie mozna regulowac
    (samemu).
    Na gaz przelacza mi sie automatycznie przy 3000obr/min. Sterownik eletkroniki od gazu to Voila plus.
    Czym sie roznia instalacje tych dwoch generacji i jak je rozrozniac?
    Z gory dziekuje za odpowiedz
    smalski
  • #2 879694
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 304
    Drugiej generacji ma "komputer" do gazu podłączony pod sondę Lambda. Ma też silnik krokowy na wężu do kolektora ssącego. Z Twojego opisu (zawór a nie silnik krokowy) wynika że masz chyba I generacji.
  • #3 879702
    smalski
    Poziom 17  
    To w takim razie ta skrzyneczka z napisem Voila Plus to co to jest??
    (jesli to I generacja).
    Co zrobic jesli pali ponad 10l/100km??CZy mozna samemy cos podregulaowac czy lepiej jechac do gazownika??/smalski
  • #5 879775
    smalski
    Poziom 17  
    ...ale podstawa w funkcjonowaniu ukladu II generacji jest attuator a u mnie jest sruba ze sprezyna??
  • #6 879802
    michalbi
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    ten komputer to centralka do automatycznego przełanczanie na gaz,jeśli masz śrube to komputer nie dozuje gazu (lpg),jeśli chcesz zmniejszyć spolanie pokręć śrubą w prawo(1/4do 1-dnego obrotu)
  • #7 882363
    ww296
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    a moim zdaniem ktos wymontowal silniczek krokowy (attuator) - poszukaj czy z tej centralki wychodza kable do niczego nie podlaczone - 4.
  • #8 890187
    lukas22 mastah
    Poziom 23  
    Ocena: 48
    bankowo sa pewnie byly problemy i ktos go zastapil sruba ale to nie to samo.Na warsztacie mamy taka zasade jezeli przychodzi klietn z punta 1,1 i pali mu 7benzyny to pzred montazem uprzedz go od razu ze ponizej 9 gazu nie zejdzie chodzby sie posr... takie sa wlasnie silniczki fiata maly silnik wielka buda...poza tym panowie 1 generacja to gaznik 2 to jednopunkt z kompem 3 wielopunkt a 4 wtrysk gazu...
  • #9 890226
    janvsz
    Poziom 14  
    Witam :)
    w puncie masz na pewno lpg II genaracji bo I nie (nie chodziłoby dobrze), zobacz czy masz 3 centralki ( tartarini 99, pitagoras, obd2)
    od reduktora musisz mieć silniczek krokowy do filtra powietrza ( może się stać gdy będziesz miał ubogą domieszkę to może rozwalić filter a jak zbyt bogaty to może "capić jajami")
    wyregulujęsz dobrze tylko przez komuter lpg
    spalanie gazu to tylko 1,3 do 1,4 razy więcej nawet przy ciężkiej nodze
    Pozdrawiam :)
  • #10 890315
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 304
    Temat uboczny, ale trzeba coś wyjaśnić żeby ludzi nie wprowadzać w bład!

lukas22 mastah napisał:
    poza tym panowie 1 generacja to gaznik 2 to jednopunkt z kompem 3 wielopunkt a 4 wtrysk gazu...

Coś mi tu nie gra, czyli jak ja mam gaz przy wielopunktowym wtrysku bez katalizatora to jest to III generacja :D :D :D

Jest tak :
    Wyróżniamy następujące generacje urządzeń gazowych:
    - I generacji - tradycyjne urządzenia z mikserem gazu
    - II generacji - tradycyjne urządzenia z mikserem gazu, wyposażone dodatkowo w elektronikę sterującą ilością gazu podawanego do silnika i współpracującą z sondą lambda
    - III generacji - indywidualne doprowadzenie gazu do poszczególnych cylindrów (jednomiejscowe sterowanie dawką gazu - sterowanie jednopunktowe, centralne)
    - IV generacji - sekwencyjny wtrysk gazu, oddzielne sterowanie podaniem gazu (wtryskiwaczami gazu) dla każdego cylindra
  • #11 899999
    ww296
    Poziom 13  
    zodiak318 napisał:
    Temat uboczny, ale trzeba coś wyjaśnić żeby ludzi nie wprowadzać w bład!

lukas22 mastah napisał:
    poza tym panowie 1 generacja to gaznik 2 to jednopunkt z kompem 3 wielopunkt a 4 wtrysk gazu...

Coś mi tu nie gra, czyli jak ja mam gaz przy wielopunktowym wtrysku bez katalizatora to jest to III generacja :D :D :D

Jest tak :
    Wyróżniamy następujące generacje urządzeń gazowych:
    - I generacji - tradycyjne urządzenia z mikserem gazu
    - II generacji - tradycyjne urządzenia z mikserem gazu, wyposażone dodatkowo w elektronikę sterującą ilością gazu podawanego do silnika i współpracującą z sondą lambda
    - III generacji - indywidualne doprowadzenie gazu do poszczególnych cylindrów (jednomiejscowe sterowanie dawką gazu - sterowanie jednopunktowe, centralne)
    - IV generacji - sekwencyjny wtrysk gazu, oddzielne sterowanie podaniem gazu (wtryskiwaczami gazu) dla każdego cylindra

masz oczywiscie racje ale aby prosto wytlumaczyc laikowi generacjie gazu to ta klasyfikacja jest bardzo dobra (I gen - gaznik itp)
  • #12 900564
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    michalbi napisał:
    ten komputer to centralka do automatycznego przełanczanie na gaz,jeśli masz śrube to komputer nie dozuje gazu (lpg),jeśli chcesz zmniejszyć spolanie pokręć śrubą w prawo(1/4do 1-dnego obrotu)

Ja mam srube i sterownik dozuje gaz. :-)
    Zobacz, czy w reduktor nie masz wkrecony attuator (to nie jest silniczek krokowy). Ja mam instalke BRC Blitz i tam nie ma krokowca tylko magnetyczny zawor gazu, sterowany centralka (to nie jest komputer).
    Ale sruba na przewodzie do miksera tez jest, sluzy do zgrubnej regulacji, bo ta dokladna steruje attuator.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy rozpoznania generacji instalacji LPG w Fiacie Punto 1.1 z systemem Voila Plus. Instalacja I generacji charakteryzuje się brakiem elektroniki sterującej dawką gazu, regulacją za pomocą śruby i sprężyny na przewodzie między parownikiem a mikserem (mikser gazu). Instalacja II generacji posiada centralkę sterującą (komputer gazu) współpracującą z sondą lambda oraz silnik krokowy lub aktuator do precyzyjnego dozowania gazu. W przypadku opisywanego Punto obecność centralki Voila Plus i automatyczne przełączanie na gaz przy 3000 obr./min wskazuje na II generację, choć brak silnika krokowego i obecność śruby regulacyjnej sugerują możliwe usunięcie lub zastąpienie aktuatora. Regulacja spalania w instalacji I generacji odbywa się manualnie śrubą, natomiast w II generacji przez komputer. W praktyce w Punto 1.1 z wtryskiem jednopunktowym i katalizatorem stosuje się instalacje II generacji, a instalacje I generacji są typowe dla silników z gaźnikiem. Wymiana lub regulacja powinna być wykonywana przez specjalistę, zwłaszcza przy wysokim spalaniu gazu. Klasyfikacja generacji LPG: I – mikser gazu bez elektroniki, II – mikser z elektroniką i sondą lambda, III – jednopunktowy wtrysk gazu, IV – sekwencyjny wtrysk gazu z indywidualnym sterowaniem cylindrów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA