logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić litery dysków w Windows XP po zmianach master/slave?

Xyrovaqs 03 Lut 2003 17:53 4556 12
REKLAMA
  • #1 92315
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ocena: 30
    W XP mi sie poprzestawiały litery dysków, bo ostatnio coś dużo kombinowałem u stawieniami master, slave itd. I wygląda to tak:
    C- pierwsza part. dużego dysku (Seagate 40 GB)
    D- CD-ROM (!!!)
    E- druga part. dużego dysku
    F- drugi dysk
    G - nagrywarka

Jak przywrócić jakiś rozsądny układ (chodzi mi o taki C-1 part. dużego dysku, D-drugi dysk, E-2 part., F-nagrywarka, G-cd-rom)?

W Win'98 jest normalnie, a w XP są takie yayeca :D (mam bootmanagera).
  • REKLAMA
  • #2 92331
    gretzky
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    nie wiem jak jest w XP ale w windows to tak wygląda
    wejdź w panel sterowania i wybierz system
    w systemie wybierz zakładkę menedzer użądzeń, będziesz miał wszystkie użądzenia jakie masz na płycie głównej.
    przy cdromie będziesz miał plus rozwiń tą zakładkę.
    klikając na cdrom wybierz z dołu właściwości, otworzy ci się następne okno w którym wybierasz zakładkę ustawienia
    w ustawieniach będziesz miał takie coś jak "zarezerwowane litery dysków" i tu sobie wybierasz litere dla cdromu czyli G
    Z nagrywarką robisz tak samo wybierając literę F
    Załączniki:
    • Jak zmienić litery dysków w Windows XP po zmianach master/slave? pulpit.jpg (62.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 92336
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    :arrow: gretzky

Twoja powtórzona wypowiedź została usunięta. Na przyszłość w celu aktualizacji swoich postów proszę używać przycisku Jak zmienić litery dysków w Windows XP po zmianach master/slave?

Uprzejmie proszę o zapoznanie się z Regulaminem forum Elektrody
    i tematem Warunki otrzymania Upomnienia Jak zmienić litery dysków w Windows XP po zmianach master/slave?

Po za tym w Win XP zupełnie to inaczej wygląda niż u Ciebie.

:arrow: Xyrovaqs zrób tak:

ustawienia :arrow: Panel sterowania :arrow: Narzędzia administracyjne :arrow: Zarządzanie komputerem :arrow: Zarządzanie dyskami

Tam można bez problemów zmienić litery przyporządkowane dyskom. Wyjątek stanowi dysk (partycja) na którym jest zainstalowany system.
  • REKLAMA
  • #4 92353
    henryk
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    W Menu Start znajdż Narzędzia Adminastrycyjne/Zarządzanie komputerem/zarządzanie dyskami i tam jest możliwość zmian partycji jak izmian litery dysków.Lepiej się zmienia niż w innych systemach.Można też
    kliknąć prawym klawiszem myszki na ikonie Mój Komputer na Pulpicie i w
    rozwiniętym menu znajdziesz też odnośnik do zarządzania ustawieniami komputera.Też wejdziesz do zarządzania dyskami.
  • #5 92939
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Dzięki, spróbuje sie pobawić. A co do ziany litery dysku w CD-ROM, to z literami zarezerwanymi to działa w Win'98.
  • #6 92951
    fachman
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    Jak masz w swoich zasobach Partition Magic to przypisanie liter napędom będzie dziecinnie łatwe.
  • #7 94078
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Ok, już zmieniłem w "Zarządzaniu komputerem" i nareszcie jakoś normalnie to wygląda :D
  • REKLAMA
  • #8 94314
    Robi
    Poziom 24  
    Witam kolegów
    Ja znowu mam podobny problem, z tym że ja posiadam jeden dysk z trzema partycjami na stałe wstawiony w kompa (LItery C,D,E).I problem zaczyna się wtedy jak do kieszeni wstawiam dysk z dwoma partycjami i przestawiają mi się przyporządkowane literki i tak dysk stały (C,E,F), a dysk wyjmowalny ma (D,G).Chciałem poprzestawiać te literki (1-C,D,E),(2-F,G), ale pola są nie aktywne jedynie mogę zmienić CDrom i nagrywarkę.
    Może poradzicie mi co można z tym fantem zrobić???.
    Mam Win98.
    Z góry dzięki!
  • REKLAMA
  • #9 94777
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    Z ustawieniemw Win'98 będzie problemik, bo on jest zależny od tego co widzi BIOS. Ewentualnie na dysku w kieszeni nie zakładaj partycji podstawowej tylko rozszerzoną i dyski w niej. Wtedy będzie normalnie. A co do CD-ROMu i nagrywarki to będzie normalnie.
  • #10 95256
    Robi
    Poziom 24  
    No tak - tylko żeby utworzyć partycję rozszerzoną to trzeba utworzyć podstawową inaczej nie da rady. A może robię jakiś błąd???
  • #11 95496
    marek003
    Poziom 40  
    Ocena: 487
    Jężeli juz chcesz to musisz skorzystać z programów do zarządzania partycjami - na pewno nie potrafi tego zrobić fdisk- Był taki programik w ubiegłorocznym enterze - niezbędniku (mgr czy mrg jakoś tak) pozwalał na przykład założyc pare partycji głównych na 1 dysku.
    Używałem ale nie polecam zostawia jakieś śmiecie
  • #12 96303
    Xyrovaqs
    Poziom 23  
    To fakt, z fdiskiem to jest różnie, ale Ranish Partition Manager powinien sobie poradzić (na 100% pewny nie jestem bo nie sprawdzałem, ale osobiście używam go dość długo i jestem bardzo zadowolony).
  • #13 96556
    Robi
    Poziom 24  
    Wielkie DZIĘKI! Xyrovaqs
    Poradziłem sobie Fdiskiem poprostu niepotrzebnie ustawiałem partycje podstawową i to mi nie pasowało.teraz zrobiłem tylko partycje rozszerzoną i wszystko gra! :)
    Jeszcze raz dzięki!
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W systemie Windows XP zmiana liter dysków po zmianach konfiguracji master/slave może powodować niepożądane przypisania liter, np. CD-ROM otrzymujący literę D zamiast dysku twardego. Aby przywrócić rozsądny układ liter dysków, należy użyć narzędzia "Zarządzanie dyskami" dostępnego w Panelu sterowania pod "Narzędzia administracyjne" → "Zarządzanie komputerem". Tam można zmieniać litery dysków i partycji, z wyjątkiem partycji systemowej (C:). W przypadku napędów optycznych (CD-ROM, nagrywarka) w Windows 98 można było przypisać litery w ustawieniach urządzenia, jednak w XP lepiej korzystać z "Zarządzania dyskami". Alternatywnie można użyć programów do zarządzania partycjami, takich jak Partition Magic lub Ranish Partition Manager, które ułatwiają przypisywanie liter i zarządzanie partycjami. W systemie Windows 98 problem z przypisaniem liter przy dyskach wymiennych można częściowo rozwiązać przez tworzenie partycji rozszerzonych zamiast podstawowych. Fdisk nie zawsze radzi sobie z takimi zmianami, dlatego zalecane są dedykowane narzędzia do partycjonowania. Po zastosowaniu tych metod możliwe jest uporządkowanie liter dysków zgodnie z preferencjami użytkownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA