logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

xp i literki dysków, jak wymusić nadawanie kolejnych?

snejk 11 Wrz 2007 20:27 2396 6
REKLAMA
  • #1 4273705
    snejk
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    witam kolegów
    problemik:
    mam dysk na pierwszym kontrolerze master (C D E)
    2-gi kontroler 2xCD (F, G)
    kontroler SCSI na pci 2 dyski ( H,I )
    virtualny CD ( J)
    chcę podłączyć drugi dysk IDE na pierwszym kontrolerze (slave)
    ale system robi z niego dysk D i rozwal to mi cały układ (różne programy instalowane na różnych dyskach) jak zmusić xp-eka aby dał mu kolejną literkę czyli K

pozdrawiam snejk
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4273895
    kamilo255
    Poziom 11  
    Wejdź w panel sterowania -> urządzenia administracyjne -> Zarządzanie komputerem -> zarządzanie dyskami teraz kliknij prawym w obszar dysku i w zmień literkę. Tak możesz ustawić sobie literki wszystkich dysków wedle życzenia.
  • REKLAMA
  • #3 4274434
    dawid-ptaszyk
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Windows XP dodaje kolejne dyski do puli nie burząc układu istniejącego, kolejny dysk dostaje kolejną literkę i nic nie powinno się popsuć -psuło się w Windowsie 98.
  • #4 4274473
    NORCOM
    Poziom 11  
    dawid-ptaszyk napisał:
    Windows XP dodaje kolejne dyski do puli nie burząc układu istniejącego, kolejny dysk dostaje kolejną literkę i nic nie powinno się popsuć -psuło się w Windowsie 98.

Nie powinno - a psuje - zwłaszcza w przypadku dysków typu Flash i ich podłączenia do portu USB. Jeśli wszystkie literki z dolnych są zajęte, to u mnie na 100% jeden z dysków sieciowych zobaczy zawartość pendrive'a.
    Oczywiście, pomaga sposób jak powyżej, ale problem pozostaje.
    A miałem go już n-razy na kilkunastu komputerach, więc jakowyś bug jest :(
  • REKLAMA
  • #5 4274550
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Jak przypiszesz litery dysków na sztywno nie będzie się mieszać... a to nie żaden bug tylko tak ma być, że najpierw są po kolei partycje primary wszystkich dysków a potem dyski logiczne z partycji extended.
  • REKLAMA
  • #7 4275169
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6538
    Zmiana literki dysku na którym jest system to już nie taka prosta sprawa. XP przypisuje litery dysków po identyfikatorach partycji. Muszisz odczytać identyfikator partycji systemowej i nadać go nowopowstałej partycji po scaleniu, oczywiście przed podjecieim próby uruchomienia systemu (z konsoli odzyskiwania). Tyle teorii, żeby to zrobić musisz wyedytować rejestr spod konsoli odzyskiwania i zmienić odpowiednie wpisy, kiedyś próbowałem i mi się nie udało niestety. Pod konsolą brakuje polecenia mountvol, które by sprawę bardzo ułatwiło :(

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z przypisaniem kolejnej litery dysku w systemie Windows XP przy podłączaniu drugiego dysku IDE jako slave na pierwszym kontrolerze. System automatycznie przypisuje mu literę D, co koliduje z istniejącym układem liter dysków (C, D, E, F, G, H, I, J). Rozwiązaniem jest ręczna zmiana liter dysków poprzez narzędzie Zarządzanie dyskami dostępne w panelu sterowania, gdzie można przypisać dowolne litery, np. K. Windows XP standardowo przydziela litery dysków po kolei, nie burząc istniejącego układu, w przeciwieństwie do Windows 98. Jednak w praktyce mogą występować problemy, zwłaszcza z dyskami flash i urządzeniami USB, gdy pula liter jest zajęta, co może powodować konflikty z dyskami sieciowymi. Przypisywanie liter na stałe eliminuje mieszanie się liter, ponieważ system najpierw przypisuje litery partycjom primary, a potem logicznym. Zmiana litery dysku systemowego jest bardziej skomplikowana i wymaga edycji rejestru z konsoli odzyskiwania, co jest trudne i ryzykowne. Brak polecenia mountvol w konsoli utrudnia zarządzanie literami dysków systemowych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA