logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ibiza 0.9 nie odpala na LPG po zgaszeniu na gorącym silniku - reduktor LOVATO RGE 92

kuhnro2 06 Lis 2010 23:42 12550 22
REKLAMA
  • #1 8711789
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ocena: 62
    Instalka I gen, nowy reduktor LOVATO RGE 92 (elektronik), jednak zawór przed reduktorem został stary.

Auto:Ibiza 0,9 (silnik fiata).

Zapłon ustawiony, ustawione na gaźniku, auto było u speców od LPG, którzy analizatorem spalin ustawili je na gazie i dobrze się jedzie po przełączeniu na LPG.

Problem polega na tym, że jak auto gorące zostanie na chwilę zgaszone to ponownie odpalić na LPG się nie da.
    Wolne Obroty auta na LPG są dość dobrze ustawione, jednakże czasem spadają i zdarza się że auto zgaśnie.

Co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 8712132
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    Wolno a dlaczego nie?NA cieplym jak najbardziej , na zimnym to juz na zyczenie uzytkownika czy chce zeby reduktor pozyl czy nie.Akurat Lovato to "twardy " reduktor i nic mu nie bedzie.
    Ile ten nowy reduktor ma najechane?Moze sie ulozyl i trza przeregulowac ponownie na dobrze rozgrzanym silniku.A z wcisnietym pedalem gazu odpali?Jesli tak to moze ktorys elektrozawor puszcza i zbiera sie gaz w kolektorze przez co go zalewa przy odpalaniu na cieplym.
  • #3 8715030
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Na zimnym nie odpalam na LPG.

maszan napisał:

Ile ten nowy reduktor ma najechane?Moze sie ulozyl i trza przeregulowac ponownie na dobrze rozgrzanym silniku.

ok 1500 km. Był na regulacji tydzień temu - regulowali analizatorem i autem się jedzie dobrze.

maszan napisał:

A z wcisnietym pedalem gazu odpali?

To muszę sprawdzić

maszan napisał:

Jesli tak to moze ktorys elektrozawor puszcza i zbiera sie gaz w kolektorze przez co go zalewa przy odpalaniu na cieplym.

Dobry koncept tylko jak sprawdzić że puszczanie zaworu ma miejsce?

Zasilanie centralki zmienione, tzn. nie brane z + cewki tylko bezpośrednio ze stacyjki. W aucie jest centralka Lecho, Czy te centralki czesto padają (wypalają sie styki itp)?
  • #4 8721842
    maszan
    Poziom 25  
    Ocena: 133
    No i jak z tym paleniem z wcisnietym pedalem gazu?Sprawdzic szczelnosc mozesz zdejmujac waz z reduktora i mydlinami o ile sie uda zlapac banke na takiej srednicy - jesli zawory puszczaja to banka urosnie .Ew. po prostu rozebrac elektrozawory po uprzednim zakreceniu gazu na butli i wypaleniu z przewodu - wymyc , poczyscic z syfu nieco rozciagnac sprezynki( nie duzo) poskladac i zobaczyc co sie bedzie dzialo.Jesli nic to nie da to zostaje regulacja wg .dostepnego poematu na internecie.
  • #5 8724304
    kuhnro2
    Poziom 14  
    maszan napisał:
    No i jak z tym paleniem z wcisnietym pedalem gazu?

Na razie nie miałem okazji jechać, rozgrzać auta i sprawdzić (urlop - auto stoi).
    Dam znać jak to tylko możliwe.

Natomiast sprawa jest taka, że nowy reduktor założony teraz, natomiast stary zawór przed reduktorem został a instalka założona 6 lat temu, więc może się tam coś zabrudziło (nikt tego nie czyścił).
  • REKLAMA
  • #6 8725031
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Instalacja jeździ 6 lat bez czyszczenia zaworu i bez wymiany filtra?
    Nasuwają się też pytania: czy takie problemy z zapalaniem były wcześniej, na starym reduktorze? Czy przy wymianie reduktora nie było nic grzebane, dodane, zmienione w dolocie silnika? Mam na mysli patenty gazowników, dławiki, itp.
  • #7 8725083
    xpisto1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    sprawdz jeszcze raz regulacje reduktora, w starych samochodach wydech nie zawsze jest idealny dlatego regulacja na analizator spalin to nie zawsze dobry pomysł lepiej zrobic to na "słuch" najpierw optymalnie wyregulowac cisnienie na reduktorze tak zeby obr biegu jałowego były w porzadku a póżniej doregulować w okolicy 2500 obr wkrecajac register az zacznie sie dławic i odkrecajac az zacznie dobrze pracowac
  • #8 8727734
    kuhnro2
    Poziom 14  
    gondoljerzy napisał:
    Instalacja jeździ 6 lat bez czyszczenia zaworu i bez wymiany filtra?

Przez te 6 lat przejechane 60tys i filtr był raz wymieniany, 2 razy był sprawdzany gdzieś do 30 tys - czysty, w końcu wymieniony.
    Zeszłej zimy sam sprawdzałem stan filtra - czysty - teraz - przed wymianą reduktora - gaziarz stwierdził - czysty.

Fakt jest taki, że zawór przed reduktorem nie był nigdy czyszczony (a po wymianie reduktora został ten stary) - bo widziałem na własne oczy tą jedyną wymianę filtra jak gazownik to robił.

gondoljerzy napisał:

Nasuwają się też pytania: czy takie problemy z zapalaniem były wcześniej, na starym reduktorze? Czy przy wymianie reduktora nie było nic grzebane, dodane, zmienione w dolocie silnika? Mam na mysli patenty gazowników, dławiki, itp.

Dlaczego zmieniłem reduktor - bo na starym (Stefanelli GE) obroty zaczęły spadać, że auto gasło. Problemów z odpalaniem na gorącym jednak nie pamiętam. Ciężko o zestawy naprawcze do ww reduktora więc zakupiłem nowy (Lovato RGE 92) i zleciłem zamontowanie (może niepotrzebnie bo reduktory potrafią i 100tys przejechać a zimą nigdy na LPG nie było odpalane).
    Nic nie było grzebane - żadnym nowych patentów gazowników - widziałem jak wymieniał sam reduktor.
    Jednak po ustawieniu nowego reduktora auto jeździło kiepsko. Oddałem auto do speca od gaźników - ustawił zapłon i gaźnik i tez ustawił LPG - jednak po tym zabiegu właśnie nie można odpalić auta na gorącym na LPG.
    Następnie zakład LPG poprawiał analizatorem, stwierdził, że mosiężna śruba była niepotrzebnie otwarta jednak problem nadal nie rozwiązany.
    Auto zdarza się, że zgaśnie podczas zatrzymania się, choć obroty ma generalnie dość dobrze ustawione, jednak czasem spadają no i ten problem z odpalaniem na gorącym na LPG.

xpisto1 napisał:
    najpierw optymalnie wyregulowac cisnienie na reduktorze tak zeby obr biegu jałowego były w porzadku

Jakie obroty powinny być mierzalnie 900-1000 obr.min?
  • #9 8727842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 8727850
    kuhnro2
    Poziom 14  
    4jerry napisał:
    A wymieniał tam ktoś filtr powietrza kiedykolwiek?

Czyściutki - sam to robiłem przed zabiegiem wymiany reduktora
  • #11 8740483
    kuhnro2
    Poziom 14  
    maszan napisał:
    No i jak z tym paleniem z wcisnietym pedalem gazu?

Po przejechaniu 10km auto rozgrzane NIE odpala na LPG nawet przy wciśniętym pedale gazu.
    Po przełączeniu ba PB odpala po napompowaniu beny do gaźnika.

Może ktoś podpowiedzieć jak przeczyścić taki zawór (Stefanelli)?
    Ibiza 0.9 nie odpala na LPG po zgaszeniu na gorącym silniku - reduktor LOVATO RGE 92
  • Pomocny post
    #12 8746257
    xpisto1
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    zaczni od wypalenia gazu -zakręć lub sciąg przewód zasilający na wielozaworze w butli odpal na gazie i przytrzymaj na obrotach az silnik zgasnie. wyłącz zapłon i odkręć śrube od spodu filtra zwróć uwage na uszczelki , żeby ich nie pogubić póżniej odkręć śrube na górze na 17 klucz ściąg cewke , środek powinien wyjść przez górny otwór który się pojawi po odkreceniu sruby , wyczyść zawór i środek zaworu np spray do gażnika jeżeli jest osad z mazutu możesz też polerować ścianki drobnym papierem sciernym poskładaj wszystko smarujac uszczelki wazeliną pazmietaj o nowym filtrze gazu
  • #13 8746513
    kuhnro2
    Poziom 14  
    dzieki - miałem juz okazję sprawdzać filtr przy tym zaworze i jak to robiłem to wyleciał mi magnesik (pewnie do łapania opiłków). Jak ten magnesik ma być włożony - po prostu w środek tego filtra (tak zrobiłem)?
  • REKLAMA
  • #14 8746820
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    Gdybyś rozbierał zawór to NIE DOTYKAJ papierem ściernym elemetu ruchomego ze środka zaworu. To jest cynkowana stal, gdy zedrzesz ocynk to będzie migiem rdzewieć i zawór się zatrze.
    Z moich osobistych doświadczeń przyczyna takiego zachowania - problemy z zapalaniem na ciepło - to zalewanie, efekt dużej prężności gazowego LPG. Parownik ma ustawiony stały wydatek dla wolnych obrotów. Parownik jest ciepły, silnik jest ciepły i dolot jest ciepły. Stały wydatek jest przewidziany dla 1000 obr. A przy zapalaniu jest 200, może 300 obrotów. Gaz mocno się rozpręża i nie dopuszcza powietrza, lub dopuszcza za mało powietrza żeby powstała mieszanka palna. Zazwyczaj wciśnięcie pedału w podłogę jeszcze przed obróceniem kluczyka i dłuższe męczenie rozrusznikiem pomagają. Można próbować wyłączyć gaz, w przypadku gaźnika ustawić przełącznik na wypalanie benzyny i w tej pozycji pomęczyć rozrusznikiem. Bywa że silnik warknie przez chwilę gdy mieszanka się zuboży, bywa że nie. Tak czy siak dopiero po dłuższym męczeniu można próbować znów przełączyc na gaz.
    Sam miełem podobne numery i zauważalną poprawę zarejestrowałem po odcięciu silnikowi ciepłego powietrza. Zimny dolot spoza komory silnika.
    Z innej mańki: warto posprawdzać napięcia na cewkach elektrozaworów na gorąco. Zdarzają się instalacje gdzie kable są połaczone na skrętki, a skrętki pookręcane taśma izolacyjną. Na gorąco to wszystko się rozłazi i prąd nie dopływa do cewek.
  • #15 8749111
    gralar
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Witam!
    A jak jest sterowany zawór w elektroniku? Powinien być sterowany impulsami z cewki zapłonowej. Przy braku obrotów zawór powinien zamykać dopływ gazu do kolektora inaczej po przekręceniu kluczyka gaz napływa ciągle do kolektora i grozi to wybuchem! Ciężkie odpalanie ciepłego silnika to nic w porównaniu z tym co może się jeszcze stać.

Pozdrawiam!
  • #16 8774382
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Panie Gralar - nie strasz - tu projektant centralki zadbał i odłączanie zaworów LPG po ok. 5 sekundach jak brak impulsów z cewki - jest to nawet napisane w instrukcji do centralki.

gondoljerzy napisał:

Parownik ma ustawiony stały wydatek dla wolnych obrotów. Parownik jest ciepły, silnik jest ciepły i dolot jest ciepły. Stały wydatek jest przewidziany dla 1000 obr. A przy zapalaniu jest 200, może 300 obrotów. Gaz mocno się rozpręża i nie dopuszcza powietrza, lub dopuszcza za mało powietrza żeby powstała mieszanka palna.

Mam pytanie kontrolne (reduktor LOVATO RGE 92) czy śruba mosiężna powinna być zakręcona na full (jedni gazownicy twierdzili, że była otwarta i dlatego ciężko odpalał na gorącym, ale po ich interwencji i tak nie chcial odpalać)

gondoljerzy napisał:

Zazwyczaj wciśnięcie pedału w podłogę jeszcze przed obróceniem kluczyka i dłuższe męczenie rozrusznikiem pomagają.
    Można próbować wyłączyć gaz, w przypadku gaźnika ustawić przełącznik na wypalanie benzyny i w tej pozycji pomęczyć rozrusznikiem.

U mnie te zabiegi nie działają - testowałem tuż po zgaszeniu silnika po 15 km jazdy.

gondoljerzy napisał:

Sam miełem podobne numery i zauważalną poprawę zarejestrowałem po odcięciu silnikowi ciepłego powietrza. Zimny dolot spoza komory silnika.

No właśnie właśnie wczoraj patrzyłem, że w dolocie powietrza mam termostat i nawet jak sporo auto się rozgrzało to jak zdjąłem wąż co łączy obudowę filtra z dopływem ciepłego powietrza z kolektora to ta klapka i tak była przekrecona w stronę, że lapał ciepłe - więc zrobię próbę, że w ogóle zaślepię dopływ ciepłego powietrza, a klapkę wywalę, żeby łapał tylko zimne.

Strony elektrycznej nie zdążyłem jeszcze sprawdzić i czyszczenie zaworu też - inne sprawy były do roboty.

P.S. sprawdziłem spalanie po 150km - 9,8LPG/100km - trochę dużo po tej ostatniej regulacji, choć jedzie dość dobrze - czy można próbować je leciutko zredukować np. zakrecając 1/8 obrotu registrem (po pierszej regulacji spalał w mieszanym nawet 8,5)?
  • #17 8775575
    gondoljerzy
    Poziom 23  
    kuhnro2 napisał:
    Mam pytanie kontrolne (reduktor LOVATO RGE 92) czy śruba mosiężna powinna być zakręcona na full (jedni gazownicy twierdzili, że była otwarta i dlatego ciężko odpalał na gorącym, ale po ich interwencji i tak nie chcial odpalać)

Śruba mosiężna służy do regulacji właśnie stałego wydatku na wolnych obrotach. Jednak elektrozawór w parowniku powinien zamykać wypływ gazu po wyłączeniu zapłonu. Możesz sprawdzić czy rzeczywiście zamyka wkładając rurę z gazem do naczynia z wodą. Jeśli będą lecieć bąble to zawór nie spełnia swojej roli.
    Z mojego doświadczenia te zawory trzymają przez pierwsze 5-15kkm, potem guma twardnieje, albo się zapaskudzi i zawór przepuszcza.

kuhnro2 napisał:
    No właśnie właśnie wczoraj patrzyłem, że w dolocie powietrza mam termostat i nawet jak sporo auto się rozgrzało to jak zdjąłem wąż co łączy obudowę filtra z dopływem ciepłego powietrza z kolektora to ta klapka i tak była przekrecona w stronę, że lapał ciepłe - więc zrobię próbę, że w ogóle zaślepię dopływ ciepłego powietrza, a klapkę wywalę, żeby łapał tylko zimne.

Muszę Cię uprzedzić o jednej sprawie. Likwidacja dopływu ciepłego powietrza poprawi pracę silnika na gazie, ale w przypadku gaźnika pogorszy pracę silnika na benzynie. Benzyna potrzebuje ciepła do odparowania, bez tego silnik może się dławić, przerywać itp. Gaz odparowuje w parowniku i podgrzewanie dolotu jest wtedy niepotrzebne, a nawet szkodliwe. Poza tym gdy usuniesz tę klapkę to pewnie zmaleją Ci opory przepływu w dolocie. To może zubożyć mieszankę na gazie i być może trzeba będzie przeregulować trochę instalację gazową.
    Co do ilości spalanego LPG to poprawne jest zużycie rzędu 10 do 20% większe niż na benzynie w takich samych warunkach jazdy.
  • #18 8799374
    kuhnro2
    Poziom 14  
    gondoljerzy napisał:

Śruba mosiężna służy do regulacji właśnie stałego wydatku na wolnych obrotach.

Sprawdziłem - u mnie ta śruba jest zakręcona na max.

-----------------------

Wymieniłem tydzień temu filtr LPG bo się okazało, że jest już podbrudzony, jednak cewki nie zdjąłem bo nie mogłem odkręcić tej górnej śruby, bałem się coś uszkodzić.

Czasem, jak odpalam na ciepłym to załapie na sekundę, gaśnie, potem już nie odpala.
  • REKLAMA
  • #19 13723211
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Ponieważ problem z odpalaniem nadal występuje i nikt go nie rozwiązał - dziś udało mi się odkręcić nakrętkę od cewki elektrozaworu Stefanelli przed reduktorem i dostać się do tłoczka zaworu - idealnie czysto po 10 prawie latach. Nikt tego zaworu wcześniej nie czyścił, tylko filtry kilkakrotnie wymieniane.

Odkręciłem też zawór w samym reduktorze - leciuteński nalot na tej gumce przemyłem i złożyłem.
  • #20 13724085
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    kuhnro2 napisał:
    gondoljerzy napisał:

Śruba mosiężna służy do regulacji właśnie stałego wydatku na wolnych obrotach.

Sprawdziłem - u mnie ta śruba jest zakręcona na max.

Wygląda na to, że gazmajstry, którzy to regulowali powinni kury macać, a może i to spieprzą.
    Ta śrubka, o której kolega wyżej pisał, a jest zakręcona na max, jest właśnie do regulacji wolnych obrotów na lpg i tylko ona. Po ustawieniu wolnych obrotów na benzynie (skłąd mieszanki i uchylenie przepustnicy), tylko tą śrubką reguluje się wolne obroty na lpg.
    Ja w swojej I generacji, robiłem w ten sposób, że końcówkę węża gazowego idącego do miksera zdejmowałem i zanurzałem lekko w wodzie, tą śrubkę odkręcałem tak, aby wystąpiło bąbelkowanie gazu w czasie tych 5 sek, o których wyżej pisał kolega. Zakładałem wąż na mikser, odpalałem silnik na gazie i tą śrubką ustawiałem właściwą wielkość wolnych obrotów.
  • #21 13726142
    kuhnro2
    Poziom 14  
    Muszę sprostować, że obecnie śruba mosiężna uchylona na około 3/4 obrotu.
    po takim uchyleniu regulowali analizatorem następni fachowcy, ale regulację robili tylko registrem i śrubą plastikową na reduktorze.

Gimak - jesteś pewien, że wolne obroty zależa tylko od śruby mosiężnej?
  • #22 13726594
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1673
    kuhnro2 napisał:
    Gimak - jesteś pewien, że wolne obroty zależa tylko od śruby mosiężnej?

Nie jestem, bo nie znam tego reduktora (nie montuje instalacji gazowych tylko je używam i te sam reguluję). Z tego co wyczytałem, jak są dwie śrubki, to jedna jest do ustawiania wolnych obrotów i nią się reguluje ilość gazu podawaną do silnika, gdy silnik stoi (po włączeniu zapłonu i gdy centralka przez 5 sek nie ma informacji o obrotach wału lub przeskoku iskry, to dopływ gazu zostaje odcięty - to takie zabezpieczenie na wypadek zgaśnięcia silnika), a drugą śrubką reguluje się czułość membrany. Ja w swoim reduktorze miałem tylko jedną śrubkę. Jest jedno pewne, reduktor musi puszczać do miksera tyle, aby silnik mógł odpalić i to określa stopień wykręcenia śrubki od wolnych obrotów. Po odpaleniu silnika, gaz na wolnych obrotach dalej podawany jest tą drogą do silnika.
    Po zwiększeniu obrotów silnika, jak zwiększy się podciśnienie powstające na mikserze powstające na skutek przepływu powietrza przez niego, zaczyna działać membrana i ona powoduje dodatkowe podawanie gazu (ponad to na wolnych obrotach) proporcjonalne do podciśnienia powstałego na mikserze. Tą drugą śrubką (wg mnie - u mnie tej śrubki nie było) reguluje się nachylenie charakterystyki (czułość) reduktora.
    kuhnro2 napisał:
    obecnie śruba mosiężna uchylona na około 3/4 obrotu.

Wg mnie ta śruba powinna być uchylona na tyle, żeby silnik odpalił i pracował na wolnych obrotach niezależnie od ustawienia registra i śruby czułości, bo te maja mieć wpływ dopiero przy większych obrotach silnika.
    kuhnro2 napisał:
    po takim uchyleniu regulowali analizatorem następni fachowcy, ale regulację robili tylko registrem i śrubą plastikową na reduktorze.

Ponieważ u mnie nie było tej drugiej śruby, więc regulacja kończyła się na ustawieniu wolnych obrotów (opisałem to w poprzednim poście, a śrubę w registrze miałem wykręconą prawie całkowicie, żeby silnik na gazie miał podobną dynamikę jak na benzynie.
    Nie ustawiałem instalacji na analizatorze, ale z ciekawości, na przeglądzie rejestracyjnym sprawdzałem jak wyglądają spaliny i z początku po takim sprawdzeniu padało pytanie, czy mam (w poldku) zamontowany katalizator.
  • #23 13865316
    kuhnro2
    Poziom 14  
    W międzyczasie rozebrałem nawet ten nieszczęsny reduktor lovato RGE 92, nic podejrzanego nie zaważyłem, oprócz jednej rzeczy:
    śruba obejściowa miała ukruszony stożek i wduszony w otwór obejścia, więc jakby jej nie odkręcać, zawsze była zakręcona.
    Stożek wyciągnąłem, kupiłem nową śrubę i ją zamontowałem, ale popuszczając ją o 1/2 - 1 obrót nie rozwiązałem problem z odpalaniem na gorącym.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z odpalaniem samochodu Ibiza 0.9 na LPG po zgaszeniu silnika na gorącym. Zainstalowano nowy reduktor LOVATO RGE 92, ale stary zawór przed reduktorem pozostał. Po regulacji przez specjalistów, auto dobrze jeździ na gazie, jednak po krótkim zgaszeniu nie można go uruchomić na LPG. Użytkownik podejrzewa, że problem może wynikać z nieszczelności elektrozaworu lub z braku czyszczenia starego zaworu. W dyskusji poruszane są metody diagnostyki, takie jak sprawdzanie szczelności zaworu, regulacja ciśnienia na reduktorze oraz czyszczenie zaworów. Użytkownicy sugerują również, że regulacja na analizatorze spalin może nie być wystarczająca, a lepsze efekty można osiągnąć przez regulację "na słuch".
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA