logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy papier 135 g/m2 do termotransferu jest za gruby? Jaką gramaturę wybrać?

marcin w 07 Lis 2010 06:57 9246 9
REKLAMA
  • #1 8712102
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Witam

Próbuję wykonać kilka płytek metodą termotransferową, niestety dość ciężko to mi wychodzi.

Używam papieru o gramaturze 135 g/m2. Po sprasowaniu wydruku wrzucam płytkę do wody i moczę. Niestety słabiutko ten papier nasiąka, po wyjęciu płytki z wody gdy próbuję oderwać go od płytki, dość mocno się jej trzyma, bardzo często odrywając ścieżki od płytki.

Ze swoich doświadczeń powiedzcie, czy papier o gramaturze 135 g/m2 nie jest jeszcze za gruby ? Nie warto poszukać cieńszego ?
  • REKLAMA
  • #2 8712151
    merolPL
    Poziom 27  
    Ocena: 45
    Trzeba moczyć trak długo, aż papier sam zacznie odchodzić.
    Przynajmniej ja tak robię i działa.
  • #3 8712358
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam.
    Stosuję papier najgrubszy jaki mieli w sklepie - kreda dwustronna .
    Fakt - moczyć trzeba długo .
    W moim przypadku nawet i 2 godziny .
    Raczej nie należy odrywać - tylko " rolować " palcami .
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #4 8712455
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 8712656
    wolodiej1
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Ja używam papieru kredowanego (nie wiem czy to taki sam jak kredowy) kupiony za 12zł - 100 arkuszy, jest bardzo cienki, myślę, że ok 80g/m2 i super się sprawuje. Zawszę zaczynam rolować (piękne słowo :]) w miejscu gdzie nie ma tuszu i papier się odkleja, często trzeba papier zadrapać, żeby nasiąkał dalej a jak już w jednym miejscu nasiąknie to dalej już idzie. Staram się rolować wzdłuż ścieżek, bo prostopadle łatwo oderwać. Całość nie trwa dłużej niż 2-5min.
  • #6 8712693
    pukury
    Poziom 35  
    Ocena: 191
    Witam.
    Moczę tak długo ( 2 godziny to maksymalnie ) dlatego że wtedy odmakają mi miejsca otworów w padach - łatwiej dokładnie wiercić .
    Poza tym pewnie zależy to i od papieru i tonera w drukarce ( i od samej drukarki ) .
    Jak widać każdy ma jakieś swoje metody - każda dobra jak wychodzi ok.
    Pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • #7 8713143
    marcin w
    Poziom 22  
    Ocena: 81
    Znalazłem jeszcze jedną wskazówkę, po naprasowaniu moziki ścieżek na płytkę moczę ją we wrzątku z dodatkiem proszku do prania, mimo że papier jest sztywny i słabo rozmaka, ścieżki wychodzą znacznie lepsze.

Chociaż przyznam, że kiedyś miałem papier kredowy o mniejszej gramaturze, wychodziło wszystko bez większych problemów i bardzo ładnie.
  • #8 8848822
    kalafior53
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    U mnie jest podobnie (znaczy się papier nie chce się namaczać i odchodzić od płytki). Używam papieru AGAMA 260g/m2 tak że gramatura chyba nie ma większego znaczenia. Kiedyś dostałem kilka kartek papieru do drukowania zdjęć w formacie 100/150 mm firmy KODAK i ten papier po prostu super się namaczał i jeszcze piękniej odchodził od laminatu. Niestety mój papier jest o wiele grubsz i w czasie prasowania na dodatek zaczyna się strasznie kleić do żelazka (zaczyna w czasie podgrzewania wydzielać coś w rodzaju kleju). Moim zdaniem trzeba trafić w ten właściwy metodą prób i błedów i jeśli trafimy na ten dobry papier to trzeba się zaopatrzyć w jego większą ilość :D
  • #9 8862252
    zipp
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Ja stosuję papier kredowy o gramaturze 120-150g/m2. Cieńszy potrafi się zakleszczyć w gorszej drukarce, grubszy wymaga wyższej temperatury prasowania i dłuższego moczenia. Musi być dobrej jakości, czyli dużo kredy, widać to po tym, że ładnie się błyszczy. Stosowałem różne kąpiele żeby odmoczyć papier. Najlepsze efekty daje gorąca woda (min. 60C) z dużą ilością proszku do prania. Kreda po prostu rozpuszcza się sama, nawet pady są od niej wolne. Trwa to maksymalnie 20-30 minut.
  • #10 8862341
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6348
    Ale kombinujecie. Papier kredowy, zwykły gazetowy - preferuję strony z reklamami z "EP", czasem drukarka ma tylko z nimi problem, lubią się zakleszczać w fuserze (zbyt cienki i giętki papier). Zanim płytka ostygnie zostaje polana "Ludwikiem" i trafia od wodę, gdzie opuszką palca ścieram delikatnie papier. Ważne - laminat musi być zmatowiony i odtłuszczony.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat gramatury papieru do termotransferu, zwracając uwagę na problemy z odrywaniem papieru od płytek. Papier o gramaturze 135 g/m2 może być zbyt gruby, co utrudnia nasiąkanie i odklejanie. Wiele osób zaleca moczenie papieru przez dłuższy czas, nawet do 2 godzin, oraz stosowanie papieru kredowego o niższej gramaturze (80-150 g/m2) dla lepszych rezultatów. Wskazówki obejmują rolowanie papieru palcami, używanie gorącej wody z proszkiem do prania oraz unikanie zbyt grubego papieru, który może się kleić do żelazka. Użytkownicy podkreślają, że jakość papieru oraz tonera w drukarce mają kluczowe znaczenie dla sukcesu procesu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA