logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7: Komputer restartuje się zamiast wyłączać po kliknięciu Zamknij

lucas13 07 Lis 2010 09:06 5246 14
REKLAMA
  • #1 8712220
    lucas13
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    Tak jak w temacie komputer zamiast się wyłączyć podczas gdy klikniemy na ikonę zamknij restartuje się. Co ciekawe jeśli najpierw klikniemy wyloguj się a później zamknij komputer wyłącza się normalnie. System Windows 7
  • REKLAMA
  • #2 8712384
    striker1990
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    Wrzuć logi z OTL.
  • REKLAMA
  • #3 8712776
    Xylometazolin!
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 856
    Kliknij prawym na przycisk "Zamknij" -> Właściwości i w sekcji "Akcja przycisku zasilania" ustaw "Zamknij" (jak na obrazku niżej).

Windows 7: Komputer restartuje się zamiast wyłączać po kliknięciu Zamknij
  • #4 8712790
    lucas13
    Poziom 13  
    Mam ustawione na zamknij przy "Akcji przycisku zasilania". Przywracanie systemu nie pomogło
  • #5 8749360
    lucas13
    Poziom 13  
    Przeinstalowałem system i dalej to samo... Jak dam uśpij to też się restartuje . Moze być to przyczyną za słabego zasilacza?;>
  • REKLAMA
  • #6 8749682
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1098
    Podaj, proszę, konfigurację sprzętową, bo w niej problem tkwić się zdaje.
    Czy to BIOS, czy jakieś peryferia (szczególnie USB), czy ustawienia opcji karty sieciowej, a czasem kwestia jakiegoś sterownika źle działającego - to jednak tylko strzelanie.
    BTW - a jeśli się wylogujesz i bezpośrednio po tej operacji zamykasz, to też jest restart?
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #7 8749731
    krzychupar
    Poziom 43  
    Ocena: 633
    Moim zdaniem uszkodzone lub zainfekowane są pliki winlogon.exe i explorer.exe,które trzeba naprawić za pomocą płytki instalacyjnej Windowsa z poziomu konsoli odzyskiwania systemu (zalogowany na konto wbudowanego administratora).
  • #8 8750402
    lucas13
    Poziom 13  
    Jeśli się wyloguje i nacisnę zamknij to komputer się zamyka normalnie.
    Konfiguracja sprzętowa:
    Gigabyte Ga MA78GM S2H (BIOS Najnowszy)
    Radeon 4850 HD 1GB 256bit
    Chieftec 450W
    Athlon 64 5200+ x2
    HDD seagate 320GB
    monitor LG W2261VP
  • #9 8971378
    lucas13
    Poziom 13  
    Do tej pory nie udało mi się znaleźć rozwiązania. Dodatkowo jak włączę np komputer to cd rom potrafi się sam wysunąć jak daje żeby się wsunął to się wsuwa a później wysuwa i tak w koło do momentu aż nie załaduje się system... Dodatkowo w niektórych grach restartuje się komputer... Nie pokazuje się żadne bluescreen tylko następuje restart. Mam wyłączone :"AUTOMATYCZNIE URUCHOM PONOWNIE PODCZAS AWARII SYSTEMU"

Dodano po 51 [minuty]:

krzychupar napisał:
    Moim zdaniem uszkodzone lub zainfekowane są pliki winlogon.exe i explorer.exe,które trzeba naprawić za pomocą płytki instalacyjnej Windowsa z poziomu konsoli odzyskiwania systemu (zalogowany na konto wbudowanego administratora).

Mógł by mi ktoś napisać jak to krok po kroku zrobic?
  • REKLAMA
  • #10 8986702
    lucas13
    Poziom 13  
    Przeinstalowałem system i od razu po instalacji problem już występuje....

Dodano po 4 [godziny] 25 [minuty]:

Jeszcze dodam że problem wystepuję od momentu kupienia nowego monitora i karty graficznej...
  • #11 8989513
    Sunderland86
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Sprawdź czy karta jest dobrze osadzona w slocie i czy jest do niej podpięte zasilanie.
  • #12 8990184
    grzegorz516
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    To jest wina zasilacza. U mnie jest co jakiś czas tak samo jak u ciebie, zamiast się wyłączyć on się restartuje. Pomaga wypięcie wtyczki zasilania z płyty i podpięcie z powrotem dociskując.
  • #13 8990367
    lucas13
    Poziom 13  
    wczoraj własnie wyłaczyłem zasilacz i podłaczyłem ponownie ale nie naprawiło sie ;/
  • #14 9005310
    jareckim
    Poziom 14  
    Ocena: 49
    Tak jak pisał grzegorz516 to z dużym prawdopodobieństwem wina zasilacza. Jest za słaby lub siadają mu napięcia. Jeśli masz jakieś karty w slotach PCI, to wyjmij przynajmniej jedną w celu sprawdzenia lub podmień zasilacz.
  • #15 9201321
    mureks
    Poziom 1  
    U nas w firmie też mieliśmy taki problem z lapkiem i okazało się ze płyta główna do wymiany.

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem działającym na systemie Windows 7, który zamiast się wyłączać po kliknięciu "Zamknij", restartuje się. Zauważa, że po wylogowaniu i ponownym kliknięciu "Zamknij" komputer wyłącza się normalnie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym problemy z zasilaczem, uszkodzone pliki systemowe (winlogon.exe, explorer.exe), a także błędy w konfiguracji sprzętowej. Użytkownik wymienia swoją konfigurację sprzętową, w tym płytę główną Gigabyte, kartę graficzną Radeon 4850 HD oraz zasilacz Chieftec 450W. Problemy z restartowaniem występują również podczas gier oraz przy włączaniu komputera, co może sugerować awarię zasilacza lub płyty głównej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA