logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zgrzytanie wstecznego i ciężko wchodzące biegi w Golf III 1.6 '94 - co sprawdzić?

seba1908 08 Lis 2010 23:48 4699 7
REKLAMA
  • #1 8720372
    seba1908
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,mam taki problem. Kupiłem niedawno Golfa 1.6 '94! Na początku biegi wchodziły w porządku ale teraz nawet jak odpalę i stoję wrzucając wsteczny to zgrzyta .Poza tym bardzo ciężko wchodzi 1 i 2 bieg (ale nie zawsze) Co to może być?
    Pozdrawiam i proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8720416
    SEED_29
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Coś ze sprzegłem, może odpowietrzyć trzeba albo płyn się skończył
  • REKLAMA
  • #3 8720446
    seba1908
    Poziom 10  
    A jak to zrobić bo nigdy tego nie robiłem?:( Szukam po forach ale jeszcze nie znalazłem) Jeżeli masz jakiś link to chętnie sprawdzę:)
  • #4 8720463
    SEED_29
    Poziom 17  
    Ocena: 106
    Przepraszam tam jest linka chyba, no to jest tam taki regulator który sam powinien naciągnąć linkę ale jak nie dział to zrób sobie na zwykłą nakrętkę tanie i niezawodne, sprzęgło nie ślizga?
  • REKLAMA
  • #5 8720482
    seba1908
    Poziom 10  
    sprzęgło się nie ślizga.Dodam jeszcze że na wyłączonym silniku biegi wchodzą idealnie dopiero po włączeniu silnika biegi bardzo ciężko wchodzą.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8720836
    banan39
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Oryginalnie powinieneś mieć linkę co się samo dostawia ale one są wadliwe musisz ja przylukać możliwe ze już masz ta zwykłą co można ja regulować (ktoś wcześniej ja założył) to weź ja troszkę podciągnij (tylko nie za duzo)i będzie po problemie. zresztą w golfach czesto zgrzyta wsteczny zasada najpierw włączasz bieg 1 a potem dopiero wsteczny ;)
  • Pomocny post
    #7 8720916
    jhosef
    Poziom 16  
    Ocena: 124
    Wsteczny jest niezsynchronizowany więc trochę gorzej wchodzi.

linki z samoregulatorem raczej wadliwe nie są. Tylko trzeba je umieć demontować.

Sprawdź dla pewności poziom oleju w skrzyni. Sprawdza się poprzez otwór kontrolny w obudowie skrzyni. Jest zakręcony metalowym korkiem na klucz imbus 17. Innych nie odkręcać absolutnie. Olej 75w90 koniecznie GL4
  • #8 8721821
    seba1908
    Poziom 10  
    Dziękuje i sprawdze wszystko i napiszę co i jak...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Golfem III 1.6 z 1994 roku, gdzie biegi, szczególnie wsteczny, zgrzytają, a 1 i 2 bieg wchodzą ciężko. W odpowiedziach sugerowane są możliwe przyczyny, takie jak problemy ze sprzęgłem, konieczność odpowietrzenia lub sprawdzenia poziomu oleju w skrzyni biegów. Wskazano również na wadliwość oryginalnej linki sprzęgła oraz na to, że wsteczny bieg jest niezsynchronizowany, co może powodować trudności w jego włączaniu. Użytkownik powinien sprawdzić poziom oleju 75w90 GL4 oraz regulację linki sprzęgła.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA