logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komp Win98 - drukarka HP LJ 1020 pod USB - problem.

waldek_341 09 Lis 2010 11:10 3130 9
REKLAMA
  • #1 8721107
    waldek_341
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam mam problem z drukarką pod Win98. Mianowicie najpierw nie mogłem jej zainstalować ponieważ mimo ściągniętych plików sterownika ze strony producenta wciąż brakowało mu pliku usbprint.sys. w końcu skądś ściągnąłem ten plik(chyba dobry) i instalacja ruszyła dalej ale nie do końca bo wystąpił problem taki że przy wyborze portu brak jest USB. Co dziwne podłączony już jest modem neostrady pod USB do tego komputera i działa. W menadżerze drukarka jest z wykrzyknikiem i nie mogę jej zainstalować poprawnie. Boje się eksperymentować z nieoficjalnym dodatkiem service packiem do 98 bo już widziałem że różnie się te instalacje kończyły. A komputer ma masę ważnych po instalowanych programów księgowych. Komputer na płycie Gigabyte Ga-8SD533, sterowniki poinstalowane. Oczywiście lepszy byłby przeskok na WinXP ale takiej możliwości narazie nie ma.
  • REKLAMA
  • #2 8721124
    spoko_janko
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    A próbowałeś użyć przejściówki LPT->USB (jest właśnie do drukarek i min. takich sytuacji kiedy sterownik chce portu drukarki a drukarka jest na USB) ?
    Sterownik może jest przestarzały a nowego nikt nie napisał i tyle.
  • #3 8721151
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Najprostsze doraźne rozwiązanie, konwerter USB-LPT do tego zastosowania wystarczy tani na układzie Centronix.
  • REKLAMA
  • #4 8721154
    Mariusz448
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    na LPT jest już igłowa która musi być :/
  • REKLAMA
  • #5 8721178
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Zastosuj przełącznik (typu hebel) do nabycia za kilka złotych i będziesz mógł przełączać ręcznie.
  • #6 8721387
    Mariusz448
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    Jutro spróbuje jeszcze innego rozwiązania. USB na PCI taki co obsługuje win98.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 8721415
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 583
    waldek_341 napisał:
    Boje się eksperymentować z nieoficjalnym dodatkiem service packiem do 98 bo już widziałem że różnie się te instalacje kończyły

Jeżeli system nie jest zarobaczony, to nic złego sie nie dzieje. Poza tym nie musisz instalować całego pakietu a tylko wsparcie dla USB.
    Jesteś świadom, że ten pakiet dotyczy Windows 88SE a nie Windows 98?
  • #8 8733143
    waldek_341
    Poziom 10  
    Próbowałem z kartą USB na PCI i po zainstalowania nadal brak było portu USB - co mnie zaskoczyło. Zostaje chyba tylko ta przejściówka LPT na USB lub pogadam z księgową żeby wreszcie zainstalować "normalny" system. Dużo to będzie pracy bo masa programów ale z takim sys. beda już tylko same problemy.
  • Pomocny post
    #9 8733349
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Kolega chyba nie czyta ze zrozumieniem, sam Windows ma problemy z obsługą USB (w tej wersji). Tutaj kwestia czy jest to karta czy porty wbudowane w płytę nie ma żadnego znaczenia.
    jankolo dobrze koledze poradził instalowałem niejednokrotnie update dla Windows 98 (SE!) i nigdy nie było z nim problemów (wersje ang oraz pl).
  • #10 8745913
    waldek_341
    Poziom 10  
    OK. W takim razie zrobię backup ghostem i zainstaluje SP do Win98. Sprawdziłem to jednak jest Win98SE.

Pozdrawiam i dziękuje za zainteresowanie...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją drukarki HP LaserJet 1020 na systemie Windows 98. Po pobraniu sterowników brakowało pliku usbprint.sys, który udało się zdobyć, jednak podczas instalacji nie wykrywa portu USB. Użytkownik zauważa, że modem działa na tym samym porcie USB. W odpowiedziach sugerowane są różne rozwiązania, w tym użycie przejściówki LPT->USB oraz konwertera USB-LPT. Użytkownik rozważa również zainstalowanie aktualizacji do Windows 98 SE, aby poprawić obsługę USB, ale obawia się problemów z istniejącymi programami księgowymi. Ostatecznie planuje wykonać kopię zapasową i zainstalować Service Pack.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA