logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jelcz 004 OSP - skok napięcia do 24V przy montażu radiostacji i modulatora

michcu007 09 Lis 2010 21:01 2711 6
REKLAMA
  • #1 8723529
    michcu007
    Poziom 2  
    Witam,

Mam problem z samochodem strażackim marki Jelcz. Mam nadzieje że ktoś mi pomoże.

Staram się zamontować radiostację i elektroniczny modulator sygnałów. Po spaleniu się kilku przetwornic 24 / 12 v przeciągłem osobny kabel z jednego akumulatora co dało 12 v. Problem jest w tym że gdy radiostacja dotyka masy samochodu napięcie przeskakuje na 24v.

Mam nadzieje że ktoś mi pomoże bo już tracę cierpliwość:P
  • REKLAMA
  • #2 8724018
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1375
    Nie mieszaj obciążeń , radiostacja na osobnej przetwornicy, modulator na osobnej, Nie podłączaj z 1 akumulatora bo ci szybko padnie.
  • REKLAMA
  • #3 8725275
    michcu007
    Poziom 2  
    Kilka razy próbowałem podpinać pod przetwornice tylko jedno urządzenie ale to tez niedawało efektu ponieważ po włączeniu prądu w aucie przetwornice sie paliły.
  • #4 8725367
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2154
    Mógłbyś opisać jak to podłączasz bo to nie możliwe o czym piszesz.P
  • REKLAMA
  • #5 8725380
    michcu007
    Poziom 2  
    Opisze to na najprostszej sytuacji jaka sie zdarza, pomijajac przetwornice pociągłem instalacje 12 v z jednego akumulatora ( na chłopski rozum powinno działać) Gdy radiostacja nie dotyka karoseri samochodu jest wszystko ok. + i - poprowadzony z akumulatora, napięcie na mierniku 12v, jednak gdy dotknę uchwytu radiostacji (przymocowanej wkrętami do deski rozdzielczej) napięcie zmienia sie na 24v :/ Jak dla mnie to są cuda... Może dla Was nie i macie jakąś radę na to...
  • Pomocny post
    #6 8725393
    viper555
    Poziom 39  
    Ocena: 2154
    Bo oczywiście pociągnąłeś pewnie z pierwszego akumulatora. Musisz plus ciągnąć z połączenia akumulatorów czyli z mostka łączącego wtedy minus jest na karoserii a ty masz 12V.P
  • REKLAMA
  • #7 8726464
    michcu007
    Poziom 2  
    Problem się rozwiązał tzn. viper555 pomógł go rozwiazac. Jeździło do tego samochodu wielu "fachowców". Przy wcześniejszym montażu popełniali kilka błędów które dopiero teraz zauważyłem. Dziękuje bardzo, wreszcie mamy problem z głowy:P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z montażem radiostacji i modulatora w samochodzie strażackim Jelcz, gdzie napięcie skacze do 24V przy dotyku masy. Po kilku nieudanych próbach z przetwornicami 24/12V, użytkownik podłączył osobny kabel z akumulatora, co nie rozwiązało problemu. Inni uczestnicy dyskusji zasugerowali, aby nie łączyć obciążeń na jednej przetwornicy oraz podłączać z mostka łączącego akumulatory, co pozwala na uzyskanie stabilnego napięcia 12V. Ostatecznie problem został rozwiązany dzięki wskazówkom innego użytkownika, który pomógł zidentyfikować wcześniejsze błędy w instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA