logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Volvo FH12 1995 - brak czasówki wycieraczek, możliwa usterka przełącznika?

Marcin_F10 12 Lis 2010 09:21 17760 7
REKLAMA
  • #1 8733245
    Marcin_F10
    Poziom 10  
    Witam.
    Mam problem z pracą wycieraczek. Mianowicie; chodzą albo cały czas ( 2 poziomy szybkości) albo w ogóle. Nie ma pracy czasowej. Myślałem, że to może jakiś przekaźnik, ale popatrzyłem na szybkiego w rozpiske i raczej nie tu problem( nie znalazłem odpowiedniego). Jako, że rozpiske mam po angielsku, mogłem coś "przekręcić" ale na 90% nie.
    Czy to może być wina przełącznika przy kierownicy? Ew.. gdzie szukać przyczyny problemu?

Z góry dziękuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 8738627
    volt_1
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Za czasówkę odpowiedzialny jest przekaźnik K7 steruje nim LCM. Styk PC1_14 steruje masą cewki przekaźnika.
    Przeczytaj z deski usterki w LCM i w V ECU (sterownik pojazdu).
    Sprawdź cewkę przekaźnika.
    Rzadko ale zdarza się że cewka jest sprawna a przekaźnik i tak się nie uruchamia. Po prostu podmień ten przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #3 8738700
    boss130
    Poziom 18  
    Ocena: 237
    volt_1 napisał:
    Za czasówkę odpowiedzialny jest przekaźnik K7 steruje nim LCM. Styk PC1_14 steruje masą cewki przekaźnika.
    Przeczytaj z deski usterki w LCM i w V ECU (sterownik pojazdu).
    Sprawdź cewkę przekaźnika.
    Rzadko ale zdarza się że cewka jest sprawna a przekaźnik i tak się nie uruchamia. Po prostu podmień ten przekaźnik.

W FH 12 z 1995 r raczej nie znajdziesz LCM , ani VECU , a co za tym idzie nie przeczytasz z deski usterek .
  • REKLAMA
  • #4 8738774
    volt_1
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    sorry mało wnikliwie przeczytałem tytuł
  • #5 8740443
    Siekier81
    Poziom 17  
    Ocena: 174
    dołączę się do tematu.mam taki problem że wycieraczki chodzą w FH-siu non stop.podmieniałem inny przekaźnik(k7)i nic to nie pomogło.Podmieniłem drugi silnik,włącznik pod kierownicą i lipa.właśnie doczytałem się że przekaźnikiem czasówek steruje LCM.Czy jest możliwość naprawienia tego modułu czy lepiej załatwić drugi.No i jeszcze jedno czy po wymianie na drugi trzeba go programować?
  • REKLAMA
  • #6 9013648
    jacekelektro123
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    mam pytanie czy lcm to jedno ze szkrzynką bezpiecznikowom czy oddzielny element bo ostatnio naprawiałem w FH 12 z 2004 roku swiatła mijania i wycieraczki straciło się zasilanie na obu obwodach i zapodałem inne ,podejrzewam iz padła skrzynka bezpiecznikowa jakis zimny lut pewnie stąd moje jeszcze jedno pytanko czy ktos morze naprawiał cos takiego ?

Proszę poprawić pisownię.
    Mod.[CameR]
  • #7 9030975
    macaroni1
    Poziom 12  
    Ocena: 44
    sprawdz bezpiecznik 15, ewentualnie wymień przełacznik
  • #8 16780397
    bogys430
    Poziom 11  
    Ocena: 13
    jak by ktoś jeszcze szukał przekaźnika wycieraczek czasowych to na zdjęciu pod nr. 7 jestVolvo FH12 1995 - brak czasówki wycieraczek, możliwa usterka przełącznika?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wycieraczkami w Volvo FH12 z 1995 roku, które działają w trybie ciągłym lub wcale, bez opcji czasowej. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzenie przekaźnika K7, który jest odpowiedzialny za czasowe działanie wycieraczek, oraz możliwość awarii przełącznika przy kierownicy. Wskazano również, że w modelu z 1995 roku nie ma modułu LCM ani VECU, co ogranicza diagnostykę. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, w tym wymianą przekaźników i silników wycieraczek, oraz pytają o możliwość naprawy modułu LCM i konieczność jego programowania po wymianie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA