logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowanie pliku CX2AEDW.HEX do mikrokontrolera - problemy i rozwiązania

Czesiek 29 Wrz 2004 20:45 3164 10
REKLAMA
  • #1 882605
    Czesiek
    Poziom 28  
    Ocena: 116
    Czy udało się komu załadować do mikrokontrolera plik CX2AEDW.HEX ?
    Już myślałem, że programator mi padł (bo się trafiło już tak) ale inne pliki HEX bez problemu ładują się. Jest też wersja ASM, ale nie wiadomo w jakim asemblerze pisana. W moim się nie kompiluje. A może ktoś ma poprawny plik HEX tego miernika. Dostałem płytkę i szkoda nie wykorzystać. :wink:
  • REKLAMA
  • #2 882737
    felix-lynx
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Mi zaladowal sie bez problemow do AT89C2051 w Willemie.
    Zalaczam plik dla porownania ale pewnie bedzie taki jak Twoj.
    TXT bo HEX elektroda nie chciala przyjac :)
    Niestety nie mam mozliwosci sprawdzenia jak zachowuje sie tak zaprogramowany procek - brakuje mi jeszcze kilku czesci do miernika a nie mam kasy.

Pozdrawiam:
    ==Lynx==
    Załączniki:
    • CX2AEDW.TXT (3.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 882829
    Czesiek
    Poziom 28  
    Dzięki. Sprawdzę :wink:
  • #4 896502
    Litle_star
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Please post it for for schematic Miernik pojemności z EdW 06/2004 I'm need for testing
    Thanks.
  • REKLAMA
  • #5 896689
    felix-lynx
    Poziom 14  
    Uruchomilem miernik - wprawdzie nie moglem dostac odpowiedzniego przekaznika wiec mam inny na kabelkach ale wszystko dziala.
    Jedyny problem to zanizone wartosci - np. zamiast 10n jest ok. 4n ale to juz kwestia kalibracji lub wymiany 555 na inny (ktorys z podanych w artykule).
    Dolaczam cala dokumentacja (dla preda_2)
    Załączniki:
    • poj.zip (315.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 897357
    Litle_star
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Hello: felix-lynx
    Thanks for your help I'm very happy
    Regrad
    preda_2
  • #7 897860
    Czesiek
    Poziom 28  
    Program jest już OK. Problem mam z wyświetlaczem. "Przetłumaczyłem" wyprowadzenia do posiadanych i tu tkwi błąd. :oops: Uzyskuję dziwne stany na wyświetlaczu. Nie mogę trafić na wyprowadzenia oryginalnie użytego wyświetlacza. Może ktoś pomóć?

Zapomniałem dodać, iż chodzi o wyprowadzenia wyświetlacza LTD5250 lub TOD5263 :)
  • #8 900442
    felix-lynx
    Poziom 14  
    W zalaczniku wyprowadzenia orginalnych wyswietlaczy.
    Ja mam natomiast inny problem - jak wyzej.
    Orginalnie mialem LMC555CN, wymienilem na NE555N i dalej to samo.
    Zaczolem bawic sie rezystorami i doszedlem do wniosku ze:
    orginalnie sa: R18=820k lub 1M PR2=100k R16=820 lub 1k PR1=100
    u mnie powinny byc: R18=3,3M PR2=1M R16=3k PR1=1k.
    Wtedy jestem w stanie ustwic taka pojemnosc jak ma byc (niwe mam wzorcowych kondensatorow wiec naraziwe mniej wiecej).
    Czy ktos wie z czego to wynika (taka rzobieznosc wydaje mi sie za duza).
    Pozdrawiam:
    ==Lynx==
    Załączniki:
    • Ładowanie pliku CX2AEDW.HEX do mikrokontrolera - problemy i rozwiązania wys.gif (3.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 901093
    Czesiek
    Poziom 28  
    Dzięki :!:
  • #10 1822928
    felix-lynx
    Poziom 14  
    Miernik przelezal swoje w szafie, ale ostatnio zas sie wziolem za niego.

Problem byl banalny - uszkodzony kwarc - niby pisalo na nim 24 mega ale jednak cos bylo nie tak - wymienilem na inny i miernik funga az milo :P.

Pisze bo moze sie komus przyda.

Pozdrawiam:
    ==Lynx==

-------------------------------------------------------------------------------------

Skalibrowalem ten miernik, jako ze nie mialem kondensatorow wzorcowych (niby skad), uzylem 5 innych miernikow, 2 skrajen pomiary odrzucilem, reszte usrednilem i wedlug tego kalibrowalem. Wyniki sa zaskakujaco dobre - pomiary sa dosc dokladne i powtarzalne, a biorac pod uwage ze nie staralem sie jakos dobierac czesci - wiekszosc pochodzila z wylutu (patrz kwarc ktory byl przyczyna wszystkich moich klopotow z tym miernikim), to jest to naprawde miernik godny polecenia.
    Przy okazji poobserwowalem sobie jakie sa roznice miedzy dwomi z pozoru identycznymi kondensatorami - jeden mozna bylo macac, chuchac na niego itd. i nic, a drugiego wystarczylo dotknac i juz zmieniala sie pojemnosc (na sam miernik natomiast temperatura niewiele wplywala - jesli kondensator byl stabilny temperaturowo to pomiary zarowno w chodnym jak i cieplym pomieszczeniu, zarowno po 1h pracy jak i zaraz po wlaczeniu byly identyczne lub bardzo podobne).
    Mi zostala juz tylko obudowa i bede mial naprawde ciekawy miernik - polecam.

Pozdrawiam:
    ==Lynx==
  • #11 1833234
    Czesiek
    Poziom 28  
    Mój też pięknie działa - tylko obudowy nie może się doczekać :(

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Plik CX2AEDW.HEX został pomyślnie załadowany do mikrokontrolera AT89C2051 przy użyciu programatora Willem, jednak brak było możliwości przetestowania działania z powodu brakujących elementów miernika. Wystąpiły problemy z wyświetlaczem LTD5250 lub TOD5263, związane z nieprawidłowym przypisaniem wyprowadzeń, co powodowało nieprawidłowe wskazania. Kalibracja miernika wymagała modyfikacji wartości rezystorów (R18, PR2, R16, PR1) oraz ewentualnej wymiany układu 555 (LMC555CN na NE555N), aby uzyskać poprawne pomiary pojemności. Uszkodzony kwarc 24 MHz był przyczyną wcześniejszych problemów z działaniem miernika, a jego wymiana przywróciła poprawną pracę. Kalibracja została wykonana metodą porównawczą z innymi miernikami, co dało zadowalające i powtarzalne wyniki pomiarów. Dołączono dokumentację i schematy do projektu miernika pojemności z EdW 06/2004.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA