logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik pojemności Nord Elektronik KM 400 - błędne odczyty po wymianie mikrokontrolera

tronix_1 13 Gru 2007 14:33 1227 3
REKLAMA
  • #1 4583118
    tronix_1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Tak jak częściowo ująłem to w tytule , mam problem miernikiem pojemności firmy Nord Elektronik (Nazwa zestawu do samodzielnego montażu „ mikroprocesorowy miernik pojemności „symbol : KM 400) .
    A cała historia zawiązana z tym miernikiem wygląda następująco :
    -Przez około rok po zakupie miernik sprawował się wręcz idealnie aż któregoś dnia zaczął wyświetlać dziwne znaki na wyświetlaczu , Sercem tego miernika jest mikroprocesor AT89c2051 , po sprawdzeniu układów sterujących segmentami LED , oraz kilku pozostałych elementów stwierdziłem ze uszkodzeniu uległ procesor i po paru e-mail-ach do firmy Nord Elektronik zamówiłem zaprogramowany już do tego kitu mikrokontroler (koszt 40 zł )
    -Po sprawdzeniu napiec zasilania AT89c2051 ,włożyłem przesłany mikrokontroler , i okazało się ze owszem dziwne znaki na wyświetlaczu znikły i prawidłowo wyświetlają się zera , lecz gdy np: próbuje dokonać pomiaru kondensatora 1uF na wyświetlaczu zamiast prawidłowej wartości pomiaru wyświetla się wynik 310 .
    W związku z takim stanem rzeczy proszę o :
    - Sugestie co może być przyczyna tego problemu (zaznaczam iż wszystkie układy są prawidłowo zasilane ) .Oraz odpowiedz na PW ,bądź jako wypowiedz w poście skąd mogę pobrać wsad do tego mikrokontrolera napisany pod to urządzenie .(ponieważ myślę ze jest to nadal wina mikrokontrolera bądź programu):|

Z góry dziękuje za odpowiedzi:|

Przeniesiono z działu Warsztat (ob)
  • REKLAMA
  • #2 4584805
    szun
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Do czego kolega wykorzystuje ten miernik pojemności
  • REKLAMA
  • #3 4586275
    Charly
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Jeżeli wszystko inne jak piszesz jest w porządku, przyczyną na pewno jest zły wsad w procku.
    Trzeba w NE reklamować przysłany nowy mikrokontroler, bądź posłać im cały układ niech sami zobaczą co się dzieje.
    Wsadu, a tym bardziej kodu źródłowego od nich, ani od nikogo innego na pewno nie dostaniesz, możesz co najwyżej wdł. schematu i zasady działania urządzenia spróbować samemu napisać oprogramowanie dla Atmelka.
  • #4 4586857
    tronix_1
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    Dzisiaj poświeciłem jeszcze parę minut temu miernikowi i zczytałem pamięć 24c02 i okazało się ze jest ona pusta ,a ponieważ przesiałem instrukcje obsługi a zarazem jego schemat ,nie wiem co powinno się znajdować w tej pamięci i co dla procesora oznaczają zapisane w niej wartości , stąd moja prośba do posiadaczy tego miernika o przesłanie (oczywiście za odpowiednia rozsądną liczbe punktów :-) ) wsadu do tej pamięci , oraz „instrukcji obsługi „do tego miernika (sposób kalibracji.)
REKLAMA