Witam !!!
Co prawda jestem z Warszawy ale mogę Ci chyba pomóc tutaj, na forum. Używam PonyProg2000 już jakiś czas i nawet skrypty jakieś dla produkcji pisałem do niego.
Pozdrawiam (M.)
problem polega na tym, że zamówiłem kit do samodzielnego montażu złożyłem, sprawdzałem chyba 100 razy, odpalam i nic .
device not responding i tyle. próbowałem z zasilaniem z portu i z zewnętrznym i nic, różne pamięci testowałem i nic, złożyłem ponego wg innego schemału i nic, szlag mnie trafia z tym badziewiem
No witam,
nie bardzo rozumiem, napisałeś że złożyłeś ponego. Sprecyzuj to bo ja używam programu PonyProg2000 ale nie mam do niego żadnego sprzętu tylko kabelki. Napisz jeszcze co programujesz i czy skalibrowałeś program po instalacji.
chodzi mi o zaprogramowanie pamięci 93c46, zakupiłem programator pony - tak się podobno nazywa ,był to zestaw do samodzielnego montażu zakupiłem go w cyfronice - jakaś firma wysyłkowa z krakowa,program skalibrowałem zgodnie z instrukcją
Przepraszam ale myślałem że chodzi Ci o program PONY PROG 2000, to jego pełna nazwa. Jest tylko programem a nie sprzętowym programatorem. Może masz jakiś link do tej cyfroniki to zobacze co to jest.
Jeśli oprócz programatora Pony używasz także programu Pony np. PonyProg2000 (innych także to dotyczy) to należy w Setup-ie ustawić i aktywować odpowiedni do używanego COM : 1 lub2- może w tym tkwi problem?
Pozdrawiam Tomek.
Pony , o ile się nie mylę, pisze "device not responding " tylko w przypadku pamieci 24C..., a Ty piszesz o 93C......
A co z pozostałymi pinami pamieci.
Uruchom go najpierw na 24C, a pózniej 93C.
Jesli pisze jak mówisz "device..." to sprawdź poziomy nap. na szynie SDA i SCL.
W z stosunku to pamięci 3-wire to PonyProg2000 jest kiepski. Już to przetestowałem na pamięci 93c06 nie potrafił jej programować. Na własnym programatorze nie mam problemu z tą pamięciom.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
✨ Poszukiwano specjalisty z okolic Tarnobrzega do uruchomienia programatora PonyProg, zakupionego jako zestaw do samodzielnego montażu w sklepie Cyfronika. Problem polegał na braku komunikacji z pamięcią 93C46 – program wyświetlał komunikat "device not responding" mimo prawidłowego zasilania 5 V. Próbowano różnych konfiguracji portów COM (COM1, COM2) oraz programów (PonyProg2000, ICprog), bez skutku. Zwrócono uwagę na konieczność kalibracji i ustawienia odpowiedniego portu COM w oprogramowaniu. Sugerowano sprawdzenie poziomów napięć na liniach SDA i SCL, gdzie zmierzono 5 V na SDA i 4 V na SCL. Wskazano, że PonyProg2000 może mieć problemy z pamięciami 3-wire, takimi jak 93C06, co może dotyczyć również 93C46. Zalecano testowanie programatora na pamięciach 24Cxx, które są lepiej obsługiwane. Podano linki do dodatkowych źródeł i narzędzi diagnostycznych. Wygenerowane przez model językowy.