logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć domowa, jeden z komputerów nie widzi drugiego

TheArt 14 Lis 2010 00:02 10984 13
REKLAMA
  • #1 8740731
    TheArt
    Poziom 15  
    Ocena: 41
    Witam.

Temat rzeka, wiem, jednak może ktoś umie to okiełznać ;).

Oba komputery to XP, oba mają udostępnianie włączone, odpowiednie partycje odchaczone.

Komputer 1 połączony z routerem kablem i na nim cała sieć śmiga, można przeglądać i zmieniać zawartość komputera 2.

Komputer 2 podłączony do sieci przez WiFi, na tym komputerze widać tylko udostępnione partycje Komputera 1, jednak przy próbie wejścia w nie słychać tylko bum.

W Komputerze 2 jest zainstalowany AntiVir, Komputer 1 jest bez antywirusa.

Może ktoś zmuszał do działania taki zestaw.
  • REKLAMA
  • #2 8740795
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 8811269
    codiql
    Poziom 18  
    Ocena: 17
    Jeśli jeden z nich lub oba są XP Pro to włącz udostępnianie proste w opcjach folderów.
  • #4 8822234
    criter
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    TheArt napisał:

Może ktoś zmuszał do działania taki zestaw.

witam, mam dokladnie ten sam problem i wciaz szukam rozwiazania.
    najciekawsze ze kiedys to dzialalo, potem po jakims czasie przestalo widziec komputery, udalo sie to naprawic, to obecnie z jednego komputera widze drugi, z drugiego tylko 1 czy 2 foldery udostepnione, kolejnych, swiezo udostepnionych juz nie pozwala przegladac (choc sa w katalogu miejsca sieciowe)

oba komputery, win xp home pl, na WiFi przez router. na obu win firewall i avast, zreszta testowane bez firewalla i antywira. na obu loguje sie jako admin.
    udostepniam folder, widze go na drugim kompie ale brak wgladu do plikow...
    co jest ni etak?
  • #5 8864741
    krzysiekdr
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    spróbuj tak:
    start>uruchom>cmd ENTER
    ipconfig /all
    i masz tam adres ip. np. 192.168.1.121 i na drugim komputerze wpisz w start uruchom

\\192.168.1.121 i powinien ci się wyświetlić drugi pc
  • #6 8865002
    criter
    Poziom 11  
    komputery sie widza, w otoczeniu sieciowym tez widze, ale brak dostepu do niektorych udostepnionych katalogow sic!
  • REKLAMA
  • #7 8875459
    kafart
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    sprawdz prawa dostepu do folderów w udostepnianiu folderów
  • #8 8877930
    criter
    Poziom 11  
    jakie prawa? chodzi o przegladanie, zmiane itd?
  • #9 8878748
    kafart
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    prawy przycisk myszy na folder -> udostepnianie plikow i folderow-> zabezpieczenia-> i tu masz uzytkownikow i prawa co moga robic, czyli:odczyt,zapis,pełne prawa.
  • REKLAMA
  • #10 8879267
    criter
    Poziom 11  
    aa to ;) oczywiscie - ustawione pelne prawa, z tym ze tam nie da sie ustawic uprawnien dla klientow z innych komputerow w sieci lokalnej, a jedynie dla kont w komputerze.
    najdziwniejsze jest to ze wczesniej wszystko dzialalo, i nagle przestalo. Chyba rzeczywiscie cos jest na rzeczy z jakas aktualizacja Windowsa.
    co ciekawe, jeden stary folder wciaz moge przegladac, ale juz dla nowych nie moge ustawic. w druga strone (czyli zamiana rol komputerow) wszystko dziala.

dodam ze na obu kontach mam tylko po 1dnym koncie (konta Gosc sa wylaczone, zreszta wlaczenie ich nie pomaga), na tym wlasnie komputerze gdzie chce udostepnic a nie moge mam haslo, na drugim juz nie.
  • #11 8879393
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    Cytat:
    dodam ze na obu kontach mam tylko po 1dnym koncie (konta Gosc sa wylaczone, zreszta wlaczenie ich nie pomaga), na tym wlasnie komputerze gdzie chce udostepnic a nie moge mam haslo, na drugim juz nie.

Spróbuj wejść na ten z hasłem jako jego użytkownik.
  • #12 8879514
    criter
    Poziom 11  
    walek33 napisał:

Spróbuj wejść na ten z hasłem jako jego użytkownik.

sorki, za laickie pytanie, ale jak mam sie zalogowac z jednego kompa na drugi?
    ale moze sprobuje w inny sposob. usune haslo z 1szego komputera, wtedy udostepnie foldery, i zobacze co sie bedzie dziac ;)
    ale to juz po nowym roku ;) dam znac jak poszlo...
  • #13 8884276
    walek33
    Poziom 29  
    Ocena: 81
    W czasie np. mapowania dysku masz taką możliwość.
  • #14 8885644
    criter
    Poziom 11  
    ok, dzieki. dam znac jak poszlo. ale to troche potrwa ;)
    a przy okazji zycze wesolych swiat.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy omawiają problem z widocznością komputerów w sieci domowej, gdzie jeden komputer z systemem Windows XP (Komputer 1) jest podłączony przez kabel do routera, a drugi (Komputer 2) przez WiFi. Komputer 1 widzi i ma dostęp do udostępnionych folderów Komputera 2, natomiast Komputer 2 widzi tylko niektóre foldery Komputera 1, a przy próbie dostępu do nich występują problemy. Użytkownicy sugerują sprawdzenie ustawień grup roboczych, włączenie prostego udostępniania plików, a także kontrolę praw dostępu do folderów. Wskazówki obejmują użycie polecenia ipconfig do uzyskania adresu IP oraz zalogowanie się na komputerze z hasłem. Problemy mogą być związane z aktualizacjami systemu Windows lub ustawieniami zabezpieczeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA