logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprawdzenie schematu sterownika urządzeń elektrycznych w Eagle - praca dyplomowa

16v 30 Wrz 2004 15:33 1680 14
REKLAMA
  • #1 884117
    16v
    Poziom 11  
    mam mala prosbe do ludzi ktorzy maja pojecie o projektowaniu w eagle.
    w zalaczniku umiescilem schemat mojeje pracy dyplomowej. jest to sterownik urzadzen elektrycznych. chodzi mi tylko o sprawdzenie poprawnosci projektu. zebym byl pewien ze jak zrobie z tego plytke to bedzie dzialac :DD
    Załączniki:
    • Sprawdzenie schematu sterownika urządzeń elektrycznych w Eagle - praca dyplomowa rs232.jpg (249.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 884511
    ACULA
    Poziom 34  
    Ocena: 114
    masz źle podłączonego RS
    wejście masz podłączone jako wyjście i odwrotnie
  • #3 884556
    oj
    Poziom 42  
    Ocena: 480
    Można by jeszcze poprawić czytelność schematu (który napewno umieścisz w pracy dyplomowej) przez pozbycie się "ciągnięcia" przez cały projekt linii masy oraz linii Vcc.
  • #4 884559
    16v
    Poziom 11  
    Acula napisał:
    masz źle podłączonego RS
    wejście masz podłączone jako wyjście i odwrotnie

tylko tyle ?? :D b oto moj pierwszy raz wiec by bylo gites jak tak malo bledow :D
  • REKLAMA
  • #5 884617
    ACULA
    Poziom 34  
    nie wiem jak wyglada całość więc teoretycznie to wszystko jest dobrze. Jeśli to ma być do dyplomu itp
    a) brak resetu??
    b) złącze powinno być ISP by ATMEL a nie jakieś takie paskudztwo
    c)używaj przycisku smash to rozdziału podpisów wartości i poprzesuwaj je
    d)masa i vcc było wspomniane- użyj biblioteki suply
    e)wywal pętle z połaczeń, powinny być jak najkrótsze, a nie jakieś takie wywijasy
    f)poukłądaj elementy, np JP2 mogło być bezpośrednio przy max
  • REKLAMA
  • #6 884619
    august_a
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    A jaki soft?? Na czym napisałeś program obsługujący??
  • REKLAMA
  • #7 884778
    16v
    Poziom 11  
    august_a napisał:
    A jaki soft?? Na czym napisałeś program obsługujący??

no jeszcze nie napisalem :oops:
    ale atmelek ma sluzyc do sterowania przekaznikami i komunikacja z pctem. na PC program w delphi.
    reset ma byc do czego podpiety ??
  • #8 888472
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Podepnij reseta przez rezystor (1K-10K) do plusa, rezystor podciągnie pin, ale jednocześnie pozozstawi możliwość programowania układu, zostawienie tego tak jak jest teraz, spowoduje że dotknięcie wyprowadzeń ISP będzie resetowało procka!
  • #9 888487
    ACULA
    Poziom 34  
    a podciągniećie go prze rezystor do plusa który go resetuje nie będzie go resetować ?? ;)
  • #10 891231
    16v
    Poziom 11  
    przypadkiem proca nei resetuje niski stan na resecie trwajacy dluzej niz 50ns ?? (to wyczytalem w nocie)
    jak uzywac symboli supply?? tzn jak oznaczyc "wyjscie" napiecia z zasilki a jak "wejscie"
    sorry za irytujace pytania ale nei mialem doswiadczenia z eagle :D
  • #11 891351
    ACULA
    Poziom 34  
    Podaj źródło, bo w innych notach jest

Reset: A high on this pin for two machine cycles while the oscillator is running,
    resets the device. An internal resistor to VSS permits a power-on reset using only
    an external capacitor to VCC.

A więc jedynka resetuje, reset jest połączony rezystorem do masy, dzięki czemu nawet niepodpięty nie resetuje ;)

wejscie to wirepad, con
    supply to tylko symbol bez obudowy i oprócz tego, że symbolizuje zasilanie, tylko zmienia nazwę połaczenia np na Vcc
  • #12 891637
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Acula napisał:
    Podaj źródło, bo w innych notach jest

Reset: A high on this pin for two machine cycles while the oscillator is running,
    resets the device. An internal resistor to VSS permits a power-on reset using only
    an external capacitor to VCC.

A więc jedynka resetuje, reset jest połączony rezystorem do masy, dzięki czemu nawet niepodpięty nie resetuje ;)

Dziwne, bo juz zbudowalem kilka steronikow na AVR'ach i zawsze podalczam kondesator do masy i resetu i ewentualnie(okzauje sie ze nie jset potrzebny) resystor do resetu i Vcc. Cos ci sie pomylilo z 51 ;)
    Pozdrawiam,
    Grzes
  • #13 891674
    ACULA
    Poziom 34  
    Faktycznie, za dużo tematów na forum. Rónolegle jest wałkowany S52 i schemat też jest takim w załączniku, a co post nie będę ściągał tego samego ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic180157.html
    Cytat pochodzi z jakiejś 51

Na schemacie jak byk widać zanegowany reset ;)
    Oczywiście przy AVR też robię jak Ty, lecz z tym rezystorkiem dla pewności chociaż nie jest potrzebny ;).

Co do braku pojemności to wydaje mi się to błędnym podejściem, bo nie jest resetowany po stabilizacji zasilania ;)
  • #14 892175
    gmp
    Poziom 19  
    Ocena: 28
    Acula napisał:
    Co do braku pojemności to wydaje mi się to błędnym podejściem, bo nie jest resetowany po stabilizacji zasilania ;)

Nie wiem czy to odnosnie mojego postu, ale pojemnosc jest potrzebna , ja daje 100n (chociaz zalecaja 10n). Jak uruchamialem bez kondesatora na resecie to uklad byl bardzo wrazliwy na zaklocenia, mimo ze w datasheet podaj taka mozliwosc- to ja jednak nie polecam.
    Pozdrawiam,
    Grzes
  • #15 892226
    ACULA
    Poziom 34  
    Chodziło o McRancora, napisał żeby podciągnąć samym rezystorem ;)

Co do Ciebie to napisałem, że ja dla pewności daję rezystor. takie zboczenie z 51 ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy weryfikacji schematu sterownika urządzeń elektrycznych wykonanego w programie Eagle, przygotowywanego na pracę dyplomową. Wskazano błędne podłączenie linii RS, gdzie wejście i wyjście zostały zamienione. Zasugerowano poprawę czytelności schematu poprzez eliminację rozciągniętych linii masy i Vcc oraz zastosowanie symboli supply z biblioteki Eagle. Zwrócono uwagę na brak układu resetu mikrokontrolera oraz konieczność zastosowania złącza ISP dedykowanego dla mikrokontrolerów Atmel. Omówiono prawidłowe podłączenie pinu reset, rekomendując rezystor podciągający do plusa (1k-10kΩ) oraz kondensator filtrujący (np. 10nF-100nF) do masy, co zabezpiecza przed niezamierzonym resetem i zakłóceniami. Wyjaśniono, że reset jest aktywowany stanem wysokim przez określony czas, a wewnętrzny rezystor podciągający do masy umożliwia reset po włączeniu zasilania. Poruszono także kwestie organizacji elementów na schemacie, unikania pętli połączeń oraz poprawnego rozmieszczenia komponentów, np. złącza programatora ISP blisko mikrokontrolera. Wspomniano, że program do sterowania urządzeniami będzie napisany w Delphi, a mikrokontroler Atmel (Atmelek) będzie sterował przekaźnikami i komunikował się z komputerem PC.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA