logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - weryfikacja schematu płytki testowej do AVR dla początkujących

Laik90 03 Paź 2012 12:27 2196 8
REKLAMA
  • #1 11372502
    Laik90
    Poziom 11  
    Witam, chcę nauczyć się programowania avr i postanowiłem wykonać prostą płytkę testową do której będę podpinał elementy na płytce prototypowej. Proszę o sprawdzenie czy wszystko jest ok ponieważ to moja pierwsza płytka którą projektowałem:
    Eagle - weryfikacja schematu płytki testowej do AVR dla początkujących Eagle - weryfikacja schematu płytki testowej do AVR dla początkujących
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11372557
    kbs
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Witam.
    Zwiększ odstępy ścieżek od padów, w niektórych miejscach są zwarcia.
    Czy + zasilania masz wewnątrz czy na zewnętrznej obudowie wtyku DC?
  • REKLAMA
  • #3 11372694
    Laik90
    Poziom 11  
    Elementy dopiero zamówiłem, łączyłem wszystko zgodnie ze schematem. Zaraz poprawię, faktycznie jest trochę zwarć.
  • #4 11372704
    kbs
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Sprawdź gniazdo zasilania, czy jest odpowiednia polaryzacja. Na PCB masz teraz + zasilania na zewnętrznej obudowie wtyku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11373108
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    R2 razem z R1 (oba mają 10k) tworzy dzielnik napięcia. Jak sądzisz jakie będzie napięcie na pinie RESET, gdy wciśniesz przycisk S1?
    Czy to napięcie pozwoli Ci zresetować mikrokontroler?
    W jakim celu dałeś R2?

Na schemacie nie masz podłączonego pinu Vcc do Vcc, w konsekwencji na PCB także nie.

Kwarc nie powinien być tak daleko od pinów XTAL i nie powinna przechodzić nad nim ścieżka (przelotka czerwona).
    Ale rozumie, że chcesz mieć taki, a nie inny kształt płytki, a trudno przestawiać SV4.
    Może przenieś tę czerwoną przelotkę na skraj płytki poza kwarcem i kondensatorami (na prawo od nich).
    W ostateczności pozostaw jak jest.

Wrzucając schemat czy pcb nie rób zrzutu ekranu, tylko eksport do pliku graficznego:
    http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/03/e...-and-tricks.html#eksport_do_pliku_graficznego

Poza tym schemat bardzo ładny i PCB także niezłe :)
    Przydałoby się na koniec rozlać masę.
  • #6 11373359
    Laik90
    Poziom 11  
    Cytat:
    W jakim celu dałeś R2?

Znalazłem taki sposób podłączenia na stronie http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html
    ale fakt, przegapiłem że jest tam 330Ω a nie 10kΩ
    Cytat:
    Na schemacie nie masz podłączonego pinu Vcc do Vcc, w konsekwencji na PCB także nie

Tu muszę Ci bardzo podziękować za moje lekko mówiąc niedopatrzenie. Przez tak głupi błąd na pewno zmarnował bym bardzo dużo czasu sprawdzając połączenia na płytce :)
  • #7 11373385
    dondu
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 809
    Laik90 napisał:
    Cytat:
    W jakim celu dałeś R2?

Znalazłem taki sposób podłączenia na stronie http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/minimalne-podlaczanie-pinow.html
    ale fakt, przegapiłem że jest tam 330Ω a nie 10kΩ

... i wytłumaczone do czego te 330Ω służy - chodzi o kondensator, którego Ty nie stosujesz.
    Albo więc:
    1. wyrzuć ten R2 i diodę D1, pozostawiając jedynie R1,
    2. albo dodaj kondensator, a R2 zmień na 330Ω. Ale w tym przypadku (ponieważ to płytka testowa, a nie końcowe urządzenie), to sugerowałbym ewentualnie dodanie zworki pomiędzy kondensatorem, a pinem RESET, by w przypadku problemów z programowaniem móc go odłączyć. Pod wskazanym linkiem także jest to szczegółowo opisane.

Laik90 napisał:
    Cytat:
    Na schemacie nie masz podłączonego pinu Vcc do Vcc, w konsekwencji na PCB także nie

Tu muszę Ci bardzo podziękować za moje lekko mówiąc niedopatrzenie. Przez tak głupi błąd na pewno zmarnował bym bardzo dużo czasu sprawdzając połączenia na płytce :)

Zwykłe przeoczenie - zdarza się :-)
  • #8 11373403
    Laik90
    Poziom 11  
    Cytat:
    Albo więc wyrzuć ten R2 i diodę pozostawiając jedynie R1, albo dodaj kondensator, a R2 zmień na 330Ω.
    Ok a więc usunę diodę i rezystor. I biorę się za poprawianie PCB :)

BTW.
    Czasem coś nabroję i wyskakuje mi komunikat "Board and Schematic are not consistent!..." wtedy muszę rysować całą płytkę od nowa. Jest na to inny sposób?
    Jakie ustawienia narzędzia Polygon będą najlepsze do termotransferu?
    Widziałem gdzieś że niektórzy zaczynają swoje PCB od wylania Polygonu a poźniej prowadzą ścieżki, jak to robią że Polygon się odsuwa od ścieżki?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 11374597
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestie związane z weryfikacją schematu płytki testowej do mikrokontrolerów AVR. Użytkownik zaprezentował swój projekt, prosząc o sprawdzenie poprawności. Otrzymał wskazówki dotyczące zwiększenia odstępów ścieżek, polaryzacji gniazda zasilania oraz poprawności podłączenia elementów, takich jak rezystory i kondensatory. Zwrócono uwagę na konieczność podłączenia pinu Vcc oraz na umiejscowienie kwarcu w pobliżu pinów XTAL. Użytkownik zidentyfikował błędy w schemacie, co mogłoby prowadzić do problemów z programowaniem mikrokontrolera. Podano również porady dotyczące synchronizacji schematu z płytką oraz użycia narzędzia Polygon w programie Eagle.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA