logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL CPx 450MHz - wsad do baterii 14,8V 3360mAh P/N 5081P nie działa

glapsson 16 Lis 2010 19:33 2586 10
  • #1 8752003
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Ocena: 645
    Padnięta bateria 2 ogniwa śmierć totalna reszta lipa po1v
    kiedyś laptop pomrugiwał raz na zielono raz na pomarańczowo ale od jakiegoś czasu tylko krótko zielono

wymeniłem ogniwa
    pojawił sie problem z wsadem znalazłem wsad ale zdaje sie że nie pasuje

wgrałem ale

w każdym bądź razie bateria ożyła po godzinie ładowania ( tak podaje laptop aczkolwiek kontrolka nie świeci)
    nie wiem czy ładuje ale po tym jak po godzinie pobyła w laptopie zaczęła świecić trzema z 5 diód to już coś...

ale laptop na baterii ani nie drgnie

na laptopie cały czas 50% i ładuje ale kontrolka milczy ani zielony ani pomarańczowy

myślę że mam problem z wsadem że nie pasuje

wgrałem taki C600_M37515_SL220_rezet4400

proc i pamięć mam taka samą ale to już wszystko

potrzebuję wsad do baterii
    14,8V 3360mAh P/N 5081P

M37515 sl220

dodam że założyłem ogniwa 1800 parowane czyli 3600mAh o ile dobrze liczę

dodam że wsad dell_75uyf__sl220_3800_ok1 nie odpalił pamięć wyczyściła sie po zlutowaniu ale może gdzieś dotknałem

wiem że składanie od plusa do minusa
    ale nie chciało mi sie drugi raz próbować wgrałem ten drugi wsad i na razie czekam

więc poproszę o typowy wsad do mojej jak ktoś posiada

a może problem leży w laptopie że nie chce działać na baterii??

dodam jeszcze że batmon podaje napięcie 0,00V ale jak w trakcie pracy wyjmie się i włoży baterię i odswieżam to ok 10s pokazuje 14,43 i pokazuje się ikona ładowania bateri ta od batmonitora w task oraz na baatmon linia ładowania ma skoki jak na oscyloskopie
  • #2 8753338
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    ...a swojego oryginalnego wsadu nie zachowałeś przed wgraniem tego pobranego?
  • #3 8754005
    glapsson
    Specjalista elektronik
    laptopa kupiłem dość dawno i bateria nigdy nie działała ( kupowałem niby z uszkodzoną) po odczytaniu wsadu okazało się że pusty
    Nie zakładam że ktoś grzebał bo nie była rozbierana ale bez rozbierania tez się da ....
    może to moja wina że się nie odczytał a może nie teraz to już za późno
    teraz wgrywam i odczytuje bez problemu więc raczej to nie ja
    W każdym bądź razie nie posiadam starego wsadu gdybym miał to pewnie bym sobie poradził z przeliczeniem
    znalazłem jeszcze kilka innych wsadów na tych kościach i parametrach baterii będę próbował tylko boję się że ta zabawa w końcu źle się skończy dla baterii lub laptopa

jakbym miał od kogoś pewniaka to by było super

wgrałem inny wsad
    stąd https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1573659.html
    no i efekt jest taki że

teraz mam 4krótkie pomarańczowe mignięcia i jedno zielone
    status ładowanie 0%

na batmon tak samo po wsunięciu kilka sekund 14,43V i skok i po chwili rozłączenie

tester baterii żadna dioda się nie zapala

Proszę używać przecinków i kropek, a zdania zaczynać z dużej litery - regulamin forum. jarob
  • #4 8756000
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Z tego wymienionego przez Ciebie tematu wziąłeś wsad z dobrym checksum? Piszesz, że taki laptop już kupiłeś, może faktycznie wina nie była po stronie baterii lecz laptopa ? Najlepiej jakbyś umieścił Twoją baterię w innym laptopie i inną baterię w Twoim laptopie.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #5 8756209
    glapsson
    Specjalista elektronik
    wiem ale skąd go wziąć????
    mam czas będę codziennie próbował jakiś wsad..... chyba aż mi się znudzi
    co do baterii to na 100% była walnięta bo ogniwa złom na jednej parze nic a reszta po1v co nie wyklucza że w lapku też coś może nie halo
    zasilacz oryginał dell
    na każdym wsadzie laptop zachowuje sie trochę inaczej więc jeszcze " postrzelam"
    Teraz ogniwa wymienione tylko wsadzik

ale jakby ktoś mógł zgrać wsad
    14,8V 3360mAh P/N 5081P
    takiej bateryjki obojętnie w jakim stanie to resztę można sobie policzyć byłbym wdzięczny dysponuję punkcikami podzielę się

wgrałem kolejny wsad

od baterii 75UYF

nowe objawy
    kontrolka ładowania cały czas zielona
    bateria ładowanie 0%
    lampki kontrolne na baterii nie świecą
    napiecie w batmon cały czas 12,89v
    przy wkładaniu baterii skoki na wykresie

w dalszym ciagu szukam wsadu

wgrałem kolejny wsad od kolegi z forum

ogniwa przez te wszystkie machinacje zjechały do 12,8V
    po wgraniu wsadu cały czas ładowanie nic nie rozłancza ale bateria się nie ładuje niby pokazuje ładowanie ale cały czas 3%
    lampka ładowania cały czas na zielono

odłaczyłem ogniwa i naładowałem małym prądem do 14,6
    po podłaczeniu elektroniki
    batmon pokazuje 14,6 tylko przez chwilę po wsunięciu baterii potem 0.00
    opcje ładowania takie same 3% i stoi
    lampka ładowania nie świeci

a po wyjęciu bateria świeci 1 diodą

chyba kupie na al.... aukcji jakąś baterie z padniętymi ogniwami do której są wsady na forum......

może ktoś z forum jest ze Śremu i ma takiego laptopa lub taką baterię i udostępniłby w celu sprawdzenia ładowania laptopa...?

a może to wina bezpiecznika 5A SF 0405B

jak go obejść?

na wszystkoch nogach jest napięcie mierzone do -
    14,5v, 12,73v 12,73v 12,73v
  • Pomocny post
    #6 8764566
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Jeśli na bezpieczniku masz różne napięcia, to na 100% jest on uszkodzony.
  • #7 8766129
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Mam praktycznie identyczne objawy jak w tym temacie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1748377.html#8726833

Zmienia się jedynie poziom startowy, zależy on od wgranego wsadu
    na jednym jest to 50% a na innym wsadzie 3% lub 0% i prosta krecha w batmon, a po włożeniu baterii strzał w górę.

Laptop baterię wykrywa ale nie ładuje i nie pracuje na baterii.

Ze wskazań kolegi jarob w tamtym temacie i tutaj pozostaje do ogarnięcia sprawa bezpiecznika.
    Moje pytanie czy można jakoś obejść ten bezpiecznik, czy należy zakupić.
    Mówiąc o obejściu mam na myśli krzaczenie w układzie na krótko, chodzi o to aby wyeliminować lub potwierdzić inne możliwości, np problem z samym laptopem.
    Nie liczę na gotowca tylko na odpowiedź że się da lub nie ( tzw sposoby domowe, mostki rezystory)
    I nakierowanie na dobry temat, resztę doczytam.

Ogarnąłem temat bezpiecznika:

No mam taki bezpiecznik:
    DELL CPx 450MHz - wsad do baterii 14,8V 3360mAh P/N 5081P nie działa

Na czerwono zaznaczyłem elementy które ulegają przerwaniu w przypadku gdy zadziała. Zaraz wylutuję bezpiecznik i sprawdzę te przejścia. ( da się bez wylutowywania i tak zrobiłem)
    Na wszystkich nóżkach musi być takie same napięcie lub inaczej pomiedzy wszystkimi nogami musi być przejscie.
    Pytanie moje jest takie:
    Czy stosować zwykłe lutowanie czy może jakiś układ, pytam gdyż jak wiadomo nie mam oryginalnego wsadu i obawiam się konsekwencji, ale to chyba pytanie retoryczne o te konsekwencje.
    No cóż kto nie ryzykuje ten w kozie nie siedzi.

Opłaciło się

Przerwa pomiędzy 1i2 po zmostkowaniu laptop odpalił na baterii.

Wiem że ładowanie powinienem zrobić na wyłączonym ale z racji potrzeby podglądu ładuje na winxp, jak na razie ładuje bardzo równomiernie w batmon ładne równe skoki.
    Mam mały niepokój co do ładowania 15,96V i 47580mW ale z reguły żeby wystepował proces ładowania napięcie musi byc trochę wyższe, prosze mnie utwierdzić, że mam rację.

Dziękuje za chiński wsad zdaje się ze to TO!!!
    Tylko mam prośbę aby ktoś bardziej połapany ode mnie sprawdził to pod względem napięcia i może poprawił pojemność

ori powinno być :14,8V 3360mAh P/N 5081P układy M37515 sl220

ogniwa mam teraz 3600mAh

Dodam że bateria działa już 1h20min i zostało 60% że tak powiem idzie na 3h ale się zobaczy, na razie kończę bo moja luba wyciąga mnie na zakupy, później napiszę co i jak długo banglało, i wrzucę logi z ładowania i rozładowania. Ten wpis dla tych co teraz tu zaglądają.
    Załączniki:
    • CPI(3360mth)(SL220)ok.bin (256 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 8766939
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ustawiłem pojemność 3600mAh, cykle ładowań 0, data poprawiona. Zmieniłem również sumę kontrolną. Spróbuj tego wsadu:
    Załączniki:
    • sl2202.bin (256 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
  • #9 8766983
    glapsson
    Specjalista elektronik
    A jak to jest z tym napięciem baterii?
    Chodzi o proste wyjaśnienie bo może mój niepokój jest nieuzasadniony i tak ma być że w pełni naładowana bateria ma 16V na ogniwach, sprawdziłam nawet faktycznie na ogniwach aby wykluczyć jakieś przekłamaanie spowodowane wsadem.
    Z tego co jest w oryginale to wsad do CPi ( niby) a te dell-e też na 14,8V....

czy napięcie mam dobre??

Jeszcze pracuje już 2h i 10min i zostało 30%
    Z tego co widzę bateria sama już się skalibrowała na 3600mAh - tak podaje batmon
  • Pomocny post
    #10 8767029
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Jedno ogniwo 18650 li-ion ma napięcie nominalne 3,6/3,7V. W twojej baterii jest 8 ogniw, ogniwa po 2 połączone równolegle, 4 takie dwójki szeregowo. Łącząc równolegle zwiększasz pojemność, szeregowo - napięcie. Także cały taki pakiet ma napięcie nominalne 14,8V. Jedno ogniwo 3,7V ładuje się do 4,2V maksymalnie, 4x4,2=16,8V - do takiego napięcia maksymalnie ładuje się bateria. Więc nie dziw się, że napięcie wynosi około 16V. Myślę, że temat wyczerpałem. Pozdrawiam.
    Konto firmowe:
  • #11 8767130
    glapsson
    Specjalista elektronik
    Tak
    Również uważam że wyczerpany wszystko już zostało zawarte w temacie
    Co do napięcia jestem już spokojny potrzebowałem potwierdzenia od fachowca sam sobie też to tak tłumaczyłem ale wątpliwości były.

Jeżeli chodzi o baterie 14,8V 3360mAh P/N 5081P

To praktycznie cały manual powyżej.

Dodam że ogniwa kupowałem na all.... od firmy Awena po 3,50zł za szt
    8 ogniw to 28zł plus przesyłka ( rozbiórka nowych HP) ( zdaje się że odkupili te wycofane na gwarancji) ale to moja opinia. Za jakiś czas okaże się ile są warte, jak na razie to 3 godziny pracy do poziomu ok 5%.

Ten wynik całkowicie mnie zadowala.
    Jak obiecałem ode mnie punkciki za wsad no i kciuk.

Pozdrawiam

Do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z baterią do laptopa DELL CPx, która nie działa pomimo wymiany ogniw. Po wgraniu różnych wsadów do baterii, laptop wykazuje różne objawy, takie jak mignięcia diod i brak ładowania. Użytkownik nie posiada oryginalnego wsadu, co komplikuje sytuację. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie wsadu pod kątem poprawności sumy kontrolnej oraz testowanie baterii w innym laptopie. Pojawia się również temat uszkodzonego bezpiecznika, który może wpływać na działanie baterii. Użytkownik poszukuje wsadu do baterii 14,8V 3360mAh P/N 5081P, aby rozwiązać problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA