logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

INDESIT WG835TX - Jak zlokalizować wyciek wody przy odważniku?

coista 20 Lis 2010 20:17 4034 7
REKLAMA
  • #1 8768611
    coista
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Witajcie ,

mam pytanie odnośnie tej pralki. Mam niewielki wyciek wody w okolicy odważnika (jest zaznaczony na czerwono na fotce ) po którym spływa woda na podłogę . Na kamieniu widać zaciek.Zrobiłem też fotkę fartucha . Jak zlokazlizować ten wyciek ? Nie widać by woda płynęła spod bębna a raczej tam gdzie jest niedostępna dla oczu czyli od frontu pralki ale jak to sprawdzić ? fartuch wygląda na cały choć widać na spodzie trochę rdzy. Jak namierzyć ten wyciek ?? Dzięki za wszelkie sugestie.
    INDESIT WG835TX - Jak zlokalizować wyciek wody przy odważniku? INDESIT WG835TX - Jak zlokalizować wyciek wody przy odważniku? INDESIT WG835TX - Jak zlokalizować wyciek wody przy odważniku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 8769855
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Ocena: 106
    Witam
    Jedyna podpowiedź jak Pan będzie zakładał cokolwiek gumowego do pralki proszę wcześniej posmarować powierzchnie płynem do naczyń. Robię tak i nie mam problemu z uszczelnieniem. Co do Pana problemu nie mam zdania. Co prawda mamy specjalne znaczniki do wykrywania wody, ale chyba w pana przypadku to nie jest dobry pomysł. Ja bym był za dokładnym sprwdzeniem fartucha, jednak moje doświadczenie jest małe.
    Jerzy
  • REKLAMA
  • #3 8772147
    coista
    Poziom 18  
    Dzięki za podpowiedz.Pralkę umieściłem na 2 szafkach i wszedłem pod nią jak pracowała z ciuchami i okazuje się woda leci po bębnie z góry jakby od strony pojemnika z proszkiem spod gumy harmonijkowej (albo przy tuż przy bębnie bo tam jest mokro ) albo po całej gumie juz od strony pojemnika z proszkiem (ktoś założył tam opaskę zaciskową -plastikową) no ale nie mogę tego jeszcze zlokalizować . Czy można by ew. krawędź gumy która wchodzi w bęben uszczelnić silikonem ??Guma nie jest nigdzie uszkodzona. Jak myślicie?
  • Pomocny post
    #4 8772637
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Silikon będzie uszczelniał krótki czas, obojętne czy części są ruchome czy stałe.
    Jerzy
  • #5 8776471
    coista
    Poziom 18  
    Znalazłem miejsce wycieku wody przy pomocy lusterka i akrobacji przy pralce . Woda wycieka spod łapy trzymającej odważnik z kamienia (chyba się oberwała ) - na fotce widać stróżkę wody wypływającej .Jest jakiś sposób na naprawę tej usterki ? Spawanie czy inny jakiś skuteczny sposób ? Napchałem tam gdzie udało się wsadzić palce silikonu ale nie wiem na ile to będzie skuteczne bo dojście jest fatalne a silikon pewnie sprawy nie rozwiązuje .
    INDESIT WG835TX - Jak zlokalizować wyciek wody przy odważniku? INDESIT WG835TX - Jak zlokalizować wyciek wody przy odważniku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 8776593
    Jerzy Bartnicki
    Poziom 23  
    Trudno coś radzić, myślę że to się będzie powiększać, proszę rozważyć możliwość spawania od środka migomatem. Są kleje, które to skleją, ale taniej jest już kupić pralkę niż te kleje.
    Jerzy
  • REKLAMA
  • #8 8777273
    coista
    Poziom 18  
    Dzięki za odpowiedzi panowie . Jeśli więc nie utrzyma tego silikon będe chciał wyjąć bęben i pobawić się tym w wolnym czasie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wyciekiem wody w pralce INDESIT WG835TX, który występuje w okolicy odważnika. Po dokładnym sprawdzeniu, wyciek został zlokalizowany pod łapą trzymającą odważnik. Użytkownik rozważa różne metody naprawy, w tym uszczelnienie silikonem oraz spawanie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że silikon może nie być trwałym rozwiązaniem, a lepszym podejściem może być spawanie od wewnątrz lub użycie twardego lutu. Użytkownik planuje dalsze działania, w tym ewentualne demontaż bębna w celu naprawy.
REKLAMA