logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Studioworks - dziwne dźwięki i paski na ekranie, transformator?

tomo88 01 Paź 2004 21:35 1511 6
  • #1 886199
    tomo88
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    Mam problem z monitorem LG. :?
    Jakiś czas temu mój monitor zaczą dziwnie szczelać i pojawialy sie przy tym różnbe paski na ekranie.Z czasem te obiawy sie nasilały iii nagle przestał działać!!! :cry: (dobry chłop z niego był :) )
    Po zozkreceniu obudowy i pierwszych pomairach doszedłem do wniosku że padł transformator wysokiego napięcia.Nie wiem czy moje przypuszczenia są słuszne.Może ktoś maił już podobny problem? Ile kosztuje taki tarnsformator??

Z góry dzięki za odpowiedzi !!!

tomek :roll:
  • #2 886257
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Jest to typowa usterka w tych modelach - trafopowielacz :(
    Użyj 'Szukaj'.
  • #3 886342
    Jan Szymeczko
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Podpowiem tak:
    oczyść z kurzu i sadzy ( tak sadzy, która jak grafit przewodzi ) cały trafopowielacz, przewody WN te co "idą" do bańki kineskopu i te co "idą" do płytki kineskopu, płytkę kineskopy ( tą z tyłu za szyjką jest w metalowej obudowie) oraz cały rejon od spodu gdzie zamontowany jest trafopowielacz.
    Najpierw sprawdź tranzystor napędzający ( przymocowany do osłony ( ekranu) trafopowielacza . Tarfo pada poźniej niż tranzystor. A strzelania były objawami przeskoku wysokiego napięcia na iskrownikach ( płytka kineskopu) albo pomiędzy pinami trafopowielacza od strony druku.
    Przed odpaleniem monitora w szereg ( wyjmując bezpiecznik zasilający) wstaw żarówkę 60W. W miejsce bezpiecznika wstaw żarówkę. Sprawdź napięcie zasilające tranzystor napędzający trafo WN. Jeśli będzie za duże to strzelanie będzie sie pojawjało na iskrownikach poszczególnych dział kineskopu. Tranzystor po wlutowaniu NIE ZAPOMNIJ POSMAROWAĆ PASTĄ !!!
  • #4 886516
    ada
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    a czy z tą żarówką przetwornica wstartuje? Prędzej jak wstawi tam żelazko.
  • #5 910987
    Jan Szymeczko
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Odpowiedź dla ADA
    Jeśli wstawisz żarówkę i włączysz telewizor (monitor) "naprawiony i sprawdzony pod wzgledem poprawności połączeń " to w pierwszym momencie żarówka zabłyśnie i jeśli jest wszystko OK zacznie lekko żarzyć a telewizor czy monitor będzie świecił nieco ciemniej, wymiary obrazu będą trochę mniejsze ale misternie zdobyty tranzystor i trud nie pójdzie na marne w przypadku pomyłki w lutowaniu lub jeszcze innych niesprawności.
    Gdyby było coś złego ( padnięte jeszcze inne elementy) to żarówka zapali sie pełnym światłem co stanowi dla naprawiającego, iż jeszcze coś leży na "sercu" temu monitorowi czy telewizorowi. I z tak podłączoną żarówką można dalej dokonywać analizy wadliwego działania.
    JEŚLI JUŻ JESTEŚMY PEWNI, IŻ WSZYSTKO DZIAŁA PRAWIE POPRAWNIE NALEŻY !!!! USUNĄĆ ŻARÓWKĘ, WŁOŻYĆ BEZPIECZNIK I WŁĄCZYĆ MONITOR (TELEWIZOR) DOKONAĆ KOREKTY GEOMETRI OBRAZU POPRZEZ USTAWIENIE WŁAŚCIWYCH NAPIĘĆ .
    I to by było na tyle RESZTA TO JUŻ praktyka, praktyka,praktyka.
    Do nastepnego problemu J.Sz
  • #6 911170
    ada
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    dzięki za wykład ale ja od lat pracuje w serwisie i jakoś żaden nie chciał mi zaświecić ?
  • #7 911330
    lukasz726
    Poziom 26  
    Ocena: 59
    powiem szczeże że monitor to nie telewizor,ale znam człowieka który właśnie w ten sposób sobie radzi,no i całkiem nieźle.zaczął od niedawna z monitorkami i jeszcze ma takie nawyki.widzisz ADA człowiek się trochę zna (widać po wypowiedziach)więc nie krytykuj tak mocno.sam osobiście nie urzywam żarówki jako bezpiecznik,ale może kiedyś.na razie nie było to konieczne.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W monitorach LG Studioworks często występuje usterka trafopowielacza wysokiego napięcia, objawiająca się trzaskami i pojawianiem się pasków na ekranie, a w końcu całkowitym brakiem działania. Zaleca się oczyszczenie trafopowielacza, przewodów wysokiego napięcia oraz płytki kineskopu z kurzu i sadzy, która może przewodzić prąd. Przed wymianą transformatora warto sprawdzić tranzystor napędzający trafopowielacz, który zwykle ulega uszkodzeniu wcześniej. Do diagnostyki można zastosować metodę wstawienia żarówki 60W w miejsce bezpiecznika zasilającego, co pozwala na bezpieczne uruchomienie i wykrycie dalszych uszkodzeń. Po potwierdzeniu poprawności działania należy wymienić żarówkę na bezpiecznik i dokonać korekty geometrii obrazu poprzez regulację napięć. Metoda ta jest stosowana zarówno w monitorach, jak i telewizorach kineskopowych, choć zdania co do jej skuteczności są podzielone.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA