logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Studioworks 57i - monitor pstryka, brak obrazu po 7 latach użytkowania

hulio 11 Lis 2004 18:18 1614 6
  • #1 978237
    hulio
    Poziom 14  
    Ocena: 22
    no siemka wlasnie dzisiaj siadl mi monitorek mam go ok 7 lat . Problem zaczal sie gdzies miesiac temu cos pstrykalo w srodku i jak pstrykalo obraz znikal ale zaraz sie posjawial no ale dzisiaj siadl juz totalnie zaczelo caly czas pstrykac i obrazu nie ma .za berdzo na elektronice sie nie znam ale jakies rady mile widziane ale jak mi sie nie uda to jakis elektronik lub serwis z gliwic lub okolic tez moze sie zglosic

pozdro
  • #2 978555
    Kalik
    Poziom 24  
    Ocena: 6
    Witam!
    Wygląda na to, że padło Ci trafo WN - możesz oczywiście rozebrac go sprawdzic na zimne luty może przy trafie powstały ale osobiście stawiam na padnięte trafo. Jeśli czujesz się na siłach to zdejmij anodę z kineskopu ( rzecz jasna przy wyłączonym monitorze!!) weź megaomomierz ustawiony na max zakres i po rozładowaniu anody dokonaj pomiaru między nia a masą i innymi pinami trafa - jeśli cos wykarze na jakims pinie to trafo padło. Mozesz dokonac jeszcze pomiaru pojemności umieszczonej w srodku trafa powinna sie mieścić w granicach 1,2nF -powiedzmy 4,5nF. Jeśli jest różna od tych wartości to trafo padaka! Pozdro
  • #3 979594
    hulio
    Poziom 14  
    jednak samemu nie dam rady z naprawa wiec jak ktos chce sobie zarobic i jest z okolic gliwic moze sie zglaszac
    pozdro
  • #4 1008420
    ninja2
    Poziom 15  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich
    Mam taki sam monitorek, ale nieco inny problem.
    Nie swieci sie kineskop, czy może ktoś mi powiedzieć co z tym zrobić ?
    Mało sie znam ale z waszymi wskazówkami powinienem go naprawić
    Prosze o poradę co mam z tym zrobić
  • #5 1008602
    jarob
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 163
    Jeżeli tylko brak żarzenia, to rozkręć go i popraw zimne luty w obwodzie 6,3V zaczynając od przetwornicy, a kończąc na płytce kineskopu.
  • #6 1010838
    zbycho1
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nie świecenie się kineskopu w popularnym tego słowa znaczeniu nie musi oznaczać braku żarzenia. Dlatego musisz doprecyzować co rozumiesz przez nieświecenie. Z przodu czy z tyłu kineskopu? Z tyłu to kolega już Ci podpowiedział, z przodu to sprawdź napięcie na S1 kineskopu
    Pozdrawiam Zbyszek.
  • #7 1012344
    hulio
    Poziom 14  
    ok problem z glowy trafo siadlo ale juz wszystko ok dalem do naprawy 120 zl i znowu chodzi ale dzieki za wasze sugestie
    pozdro

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor LG Studioworks 57i po około 7 latach użytkowania zaczął mieć problemy z obrazem – pojawiały się przerywane dźwięki "pstryknięć" i zanik obrazu, aż w końcu całkowicie przestał wyświetlać obraz. Przyczyną awarii okazało się uszkodzone transformator wysokiego napięcia (trafo WN). Zalecane było sprawdzenie zimnych lutów oraz pomiar rezystancji i pojemności transformatora za pomocą megaomomierza. Po diagnozie monitor został oddany do serwisu, gdzie wymieniono trafo za około 120 zł, co przywróciło pełną funkcjonalność urządzenia. W dyskusji pojawiły się także wskazówki dotyczące problemów z kineskopem, takie jak sprawdzenie żarzenia 6,3V i napięcia na pinie S1 kineskopu, a także poprawa zimnych lutów w obwodzie zasilania kineskopu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA