Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przestroić Amator 2b głowica UKF GF-29

Gela 02 Oct 2004 02:17 12305 6
    Gela
    Level 15  
    Oto informacje które umożliwią wykonanie przestrojenia zakresu UKF OR
    „AMATOR”, „AMATOR 2 STEREO”
    Dotyczy głowicy UKF GF-29
    wzm. w. cz.-
    C104 33pF - wymontować
    C110 24pF - wymontować
    oscylator-
    C124 20pF - wymontować
    ARCz.-
    C125 10pF zmienić na 3,3pF
    strojenie
    oscylator: 88,0MHz - cewka L106 108,0MHz - trymer C122
    wzm. w. cz.: 88,0MHz - cewki L101, L104 108,0MHz - trymery C102, C109
    A to moje pytanie:
    Gdzie sie znajduje trymer C109 na płytce głowicy GF-29 bo nie mogę go znaleźć, znalazłem tylko trymery C102, C122 i C108.
    Proszę o pomoc.
    yaurent
    Level 23  
    W GF-32 trymerem jest C108 (C109 to sekcja agregatu) i tak jest pewnie w tym przypadku. Śmiało kręć tym C108 zamiast opisywanego C109.
    Gela
    Level 15  
    A czy GF-29 mogę zastąpić głowicą GF-32 montując ją do Amatora 2B?
    yaurent
    Level 23  
    Nie mam pod ręką schematu Gf-29, ale sądząc po oznaczeniach elementów i ich wartościach, jest to taka sama głowica i nie powinno być żadnych problemów z podmianą. Tym bardziej, że na ileś tam przestrojonych Amatorów nie przypominam sobie, abym w którymś spotkał jakieś istotne różnice... Poza tym w każdym, zamiast C104 (33pF) dawałem 6,8 lub 8,2pF, co pozwalało precyzyjniej dostroić pierwszy stopień.
    noe19
    Level 11  
    Ja nie wywalałem całkowicie C110, a zamieniałem go na 4p
    Gela
    Level 15  
    noe19 wrote:
    Ja nie wywalałem całkowicie C110, a zamieniałem go na 4p

A czemu zamieniłeś go na 4p?
    Bo mam mały problem z tym przestrojeniem, niby wszystko jest wpożądku ale skala jest zwężona po 2 cm z każdej strony tzn 87,5 Mhz zaczyna sie dopiero jak trochę przekręcę gałką a jak jest 108 Mhz to mogę jeszcze dalej przekręcić gałką w prawo.
    Andrzej L.
    Level 31  
    Z tego co mi wiadomo to nie chodzi o C110 tylko o C104.
    C110 wycinamy w pień.
    Przy wycinaniu kondensatora C104 - 33 pF w obwodzie antenowym zostaw dłuższe
    nóżki aby w jego miejsce wlutować kondensator około ~ 5 pF, bo w praktyce do
    idealnego uzyskania współbieżności i max. czułości jest on niezbędny mimo iż w opisie jest mowa o całkowitym jego wycięciu.
    Potrzebę wstawienia w miejsce 33 pF pojemności ~5 pF potwierdziła praktyka w kilku głowicach tego typu, które przestrajałem.
    Bez dodania tego kondensatora "brakuje" pojemności trymerowi C102 w tym obwodzie. Bez tej pojemności nie można uzyskać współbieżności obwodu wejściowego, a co za tym idzie max. czułości i prawidłowego zestrojenia tego obwodu.
    A to, że pasmo nie zaczyna się i na kończy wraz ze skalą to norma.
    Zawsze przy przestrajaniu zostawia się rezerwowe chociaż 0,5MHz na dole i górze pasma, aby za parę lat w wyniku przypadkowego rozstrojenia się z czasem i starzenia się elementów się nie okazało, że radio nie schodzi na 87,5MHzlub nie wyjdzie na 108,0MHz.
    Z tym, że na górze skali to 108 jest bardziej "rozciągnięte" bo taka jest tam już spłaszczona ch-ka zmiany pojemności agragatu, którym przestrajana jest głowica.
    Wielu nie stosuje tego zapasowego pasma i potem pełno takich radii można spotkać, którym UKF zaczyna się na 88,1 a kończy na 107,5 MHz.