Czytałem na Elportalu o przestrajaniu Amatora 2, piszą tam:
Pytania:
Jak mam stroić cewką? Pierwsze o tym słyszę.
Co to jest ten tymer? Szukałem w google i nic konkretnego.
Cytat:Trzeba wymontować i rozebrać głowicę UKF (z prawej strony) oraz zabezpieczyć linkę skali - jak spadnie to godzinę trwa jej przywrócenie do normalności.Po wymontowaniu z niej płytki szukasz następujących kondensatorów:
C104 - 33 pF -> Usunąć,
C110 - 24 pF -> Usunąć,
C124 - 20 pF -> Usunąć,
C125 - 10 pF -> Zamienić na 5,1 pF
Głowicę zamontować spowrotem, wyłączyć ARCz i podłączyć bardzo długą antenę. Wartości mogą się róźnić od podanych, gdyż spotkałem już ze 3 wersje tej głowicy...
Strojenie: Najpierw L106 i C122 - Cewką stroisz by uzyskać ślad jakiejkowiek stacji w okolicy 89 MHz - okolice początku skali, później trymerem stroisz by uzyskać ślad stacji w okolicy 106MHz - okolice końca skali. Głowica nie wyciągnie więcej bez zmiany cewki L106. Teraz zmieniasz antenę na kawałek drutu (nie więcej niż 1m) i podczas odbioru wybranych wcześniej stacji stroisz cewką L104 i trymerem C108 tak aby uzyskać maksimum dostępnego sygnału - patrz wskaźnik. Na końcu tak jak poprzednio stroisz cewką L101 i trymerem C102, znów na maksimum sygnału.
Regulację par cewka-trymer trzeba powtarzać kilkakrotnie, bo obie regulacje wpływają na siebie. Należy wybrać pozycję najbardziej kompromisową.
Pytania:
Jak mam stroić cewką? Pierwsze o tym słyszę.
Co to jest ten tymer? Szukałem w google i nic konkretnego.