logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablica partycji nie zawiera prawidłowej partycji systemowej

Krzysiek99 22 Lis 2010 10:41 5624 7
REKLAMA
  • #1 8774648
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Ocena: 43
    Witajcie

Zwracam się do was z prośba o pomoc w rozwiązaniu i naprawieniu problemu jaki zaczął występować po sklonowaniu całego dysku Seagate ST3500410AS (5VM0CNRF) 7200.12 3,2 cala na dysk Samsung HD502HJ (S20BJDWSA25118) ... , przy użyciu programu Acronis True Image Home Demo .

Dysk Seagate posiada 10 Badów fizycznych , Samsung jest miesięczny.

Po sklonowaniu dysku seagate odłączyłem go i uruchomiłem oba systemy i wszystko było tak jak powinno być , niestety drugiego dnia przy rozruchu systemu Windows & 64bit pokazuje się mi taki błąd

Pomyślałem no dobrze źle się zgrało , zbootowałem płytę s Windows 7 64bit i wybrałem opcje naprawy , pokazał mi się taki log

Ale system nadal nie mógł znaleźć tego pliku winlogon.exe . Zacząłem szukać rozwiązania na Google stety a nie stety na moją korzyść ludzie z podobnymi przypadkami rozwiązywali swój problem jednorazową naprawa przez zbootowanie płyty i przeprowadzenie naprawy .

Ja muszę sie męczyć od 2 do 6 razy bootujac płytę i przeprowadzając naprawę zanim system sie uruchomi i wszystko działa należycie do ponownego wyłączenia komputera .

Komputer stacjonarny ,
    na dysku 2 systemy ,3 partycje jedna partycja ukryta bez przypisanej litery 0'boot(ukryta)1 Win seven, 2 XP,3 Multimedia ,
    procesor 64bit-owy ,
    dysk systemowy podpięty do kontrolera jako drugi

Proszę o jakiekolwiek wskazówki , z tematu jaki już istnieje nie znalazłem rozwiązania a ze jest już stary postanowiłem nie odświeżać tylko dać nowy .

ps. nie jestem zwolennikiem naprawy przez format !
  • REKLAMA
  • #2 8775456
    Rime
    Poziom 14  
    Można przypuszczać ze Samsung też ma bady...
  • REKLAMA
  • #3 8775583
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    Samsung jest w świetnym stanie

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 8776545
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    Czy używałeś tego samego kable SATA do dwóch dysków? Wymień kabelek SATA, zarówna pierwszy jak i drugi dysk ma mnóstwo błędów spowodowanych najprawdopodobniej uszkodzonym kablem SATA.
    Parametr C7 - Łączna ilość błędów CRC w trybie UltraDMA. Wartość RAW atrybutu wskazuje ilość błędów wykrytych przez CRC (CRC Interfejsu) podczas przesyłania danych w trybie UltraDMA. Wysokie wartości świadczą o uszkodzeniu podzespołów elektronicznych dysku. Jednocześnie parametr ten informuje nas o tym, że dysk ma problemy w komunikacji z kontrolerem (dysk<->płyta<-dysk). Najczęstszą przyczyną pojawiania sie tego błędu jest: uszkodzona wstęga (taśma), fiksujący zasilacz, uszkodzona elektronika dysku, uszkodzona elektronika płyty głównej.
  • #6 8776955
    Krzysiek99
    Poziom 27  
    migol21 podałem w poście wyżej

Damian_ wszystko to już wcześniej robiłem , kable wymieniałem na nowe asusa kilka dni temu i od tej pory przestał rosnąc parametr C7.
  • Pomocny post
    #7 8777070
    Damian_
    Poziom 25  
    Ocena: 19
    a drugi system działa poprawnie? Gdzie masz bootloadera, na win7 czy na XP? Wydaje mi się że uruchamiasz boot-a z Win7. Czy może używasz jakiegoś programu do wyboru systemu?
    czy robiłeś kopie bootloadera?
    Trochę to skomplikowane u ciebie, kopia z jednego dysku na drugi (inny model) i juz czasami pojawiają się problemy, a ty jeszcze masz dodatkowo dwa systemy. Hm... nie bardzo wiem co ci doradzić.
    A nie działa ci to tak że raz poprawnie działa XP a raz Win7? Opisz coś więcej jak to się zachowuje.
  • REKLAMA
  • #8 8777507
    Krzysiek99
    Poziom 27  

,,boot,, jest rozruchową partycją , na Windows 7 nie przypisywałem jej literki .

XP da się uruchomić za każdym razem .

Damian_ napisał:

czy robiłeś kopie bootloadera?

Mam kartę pamięci z świeżymi plikami boot'a w pracy , tylko to dopiero po jutrze będę mógł ściągnąć wtedy zobaczę .

Dziwi mnie iż po zastosowaniu kilka razy opcji naprawy system w końcu startuje ? A po restarcie brak mu plików .

edit:

Po podmianie aktualnych plików na świeże system nadal nie chciał wstać , płyta i opcja naprawy też nic nie dały .

Zainstalowałem świeży system seven dzięki temu boot został nadpisany po czym sformatowałem partycje z system i przywróciłem kopie , teraz już działa to jak należny .

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z błędem "Tablica partycji nie zawiera prawidłowej partycji systemowej" po sklonowaniu dysku Seagate ST3500410AS na dysk Samsung HD502HJ przy użyciu Acronis True Image Home Demo. Po sklonowaniu, system Windows 7 64-bit nie mógł znaleźć pliku winlogon.exe. Użytkownik próbował naprawić system za pomocą płyty instalacyjnej, ale napotkał trudności. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie stanu dysków, wymianę kabli SATA oraz problemy z bootloaderem. Ostatecznie, po zainstalowaniu nowego systemu Windows 7 i przywróceniu kopii, problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA