logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd partycji podczas instalacji XP + usuwanie efektów po Fixmbr

10j 23 Mar 2012 00:11 3123 9
REKLAMA
  • #1 10709758
    10j
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam Serdecznie

Bardzo proszę o pomoc w następującej sprawie...

Mam dysk 500GB SATA (Samsung HD502HJ) kupiony 2-3 lata temu i spartycjonowany tak (programem Partition Magic)

30GB na Windows
    30GB na Linuxa
    reszta na dane
    (partycje 30GB były przez ten cały czas puste)

Nie mogłem uruchomić go na płycie z PATA z kontrolerem SATA (żeby z niego zbootowac) więc zostawiłem jako storage.

Teraz chciałem spróbować jeszcze raz (bo mam nową płyte główną)... - odpalałem płytę z XP i wyskoczył taki błąd

Przyjaciel mówił mi ze powinienem przegrać moje dane (250GB) z ostatniej partycji i wywalić wszystko i porobić jeszcze raz partycje z poziomu płyty Windowsa... ale nie znalazlem kolegi co ma aż tyle wolnego miejsca... więc generalnie moje pytanie było takie

1. Czy można jakoś to naprawić bez zrzucania danych?

...

Teraz sprawa sie skomplikowała, bo na jednym anglojęzycznym forum znalazłem informację o tym, że komuś pomogło wejście do konsoli odzyskiwania i wpisanie po kolei:

fixmbr
    fixboot i
    systemroot

otóż - zrobiłem tak i teraz instalator Windowsa widzi zamiast 3 partycji NTFS - JEDNĄ Fat - 450GB - chyba zniszczyłem sobie wszystkie partycje ;(

2. Czy można teraz to odwrócić, czy muszę podłączyć dysk u kolegi i zastosować jakiś program do odzyskiwania danych?

3. Dodatkowe pytanie to to -> płyta Abit NF7-S2G mi peep'a jak ambulans po 2-3 minutach od włączenia... ale jak siedze w biosie to mogę siedzieć 10 minut i nic... dopiero jak instalacja Windows postępuje... Czytałem, że to przez wadliwą kontrolkę temperatury, ale płyta działała dobrze u kolegi pare dni przed tym jak mi ją dał, także nie rozumiem...

Dziękuje za wszelką pomoc.

mark
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10711211
    10j
    Poziom 11  
    dziękuje za odpowiedź, lecz nie za dużo z niej rozumiem...

"Najważniejszą rzeczą dla odbudowania logiki dysku jest właśnie partition table
    offset, którego 0x01BE. Na wpis dla każdej z partycji jest 16 bajt."

czy instalator windowsa ja usunal komenda fixmbr lub fixboot czy jest moze kopia?

interesuje mnie co zrobiła konsola odzyskiwania po wpisaniu moich trzech komend
    fixmbr
    fixboot
    systemroot

z tego co tam dalej pisze jest coś takiego jak boot copy...czy to jest kopia tego jak wyglądały partycje dysku? czy można to odtworzyć? jeśli nie, czy mogę pierwszy lepszym programem do data recovery odzyskac struktury zagubionych partycji? i przerzucic dane na dysk?
    czy np. taki program sobie poradzi
    http://www.easeus.com/datarecoverywizard/recover-lost-partition.htm
    jaki polecacie?

jesli nie, jaka metode wykorzystac? nie jestem takim specem zeby w jakiejs tablicy gdzieś manualnie grzebac i cos kopiowac, chyba ze to bedzie w miare proste jak np. zastosowanie mhdd i skopiowanie czegos jak kolega nirvanowiec napisal, ale boje sie, żeby czegoś bardziej nie zniszczyć także bardzo proszę o dokładną instrukcję...dziękuje bardzo, jutro ide zgrywać dane...

----

edit; dzwonilem do jednego pana z odzyskiwania danych i troche porozmawialem...dodatkowo pytanko mam
    czy po nadpisaniu jakiegos sektora (tego mbr czy innego) jest szansa na odzyskanie 100 % danych ? jesli tak to czy beda one w takiej strukturze jakiej byly, czy porozrzucane/pojedyncze pliki?) jak to najlepiej ugryźć? będe wdzięczny za pomoc ; jeśli lepiej bedzie zebym nauczyl sie kilku komend i manualnego ustawiania tej tablicy to chętnie się tego podejme
  • REKLAMA
  • #5 10716260
    Przemcio
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 249
    Witam.
    Dla przypomnienia nie zajmuje się odzyskiwaniem danych już o ho ho a może i dłużej ale po prośbie Autora na PW ...

Ten dysk chyba od początku był nieprawidłowo skonfigurowany stąd moje pytanie jaka to była płyta główna z NF2, w której pracował?
    Niewykluczone, że był ustawiony jako dysk JBOD przy włączonym trybie RAID kontrolera.
    Przy okazji
    Cytat:
    Nie mogłem uruchomić go na płycie z PATA z kontrolerem SATA (żeby z niego zbootowac) więc zostawiłem jako storage.

O czymś takim jak sterowniki wgrywane "przez F6" lub zabawnym programiku pt. nLite Kolega nic nie słyszał 2-3 lata temu ?

Z tego co pamiętam dysków JBOD nie należy "wtykać" gdzie popadnie za to w kolejnej płycie z podobnym kontrolerem powinien zadziałać bez problemu w tym samym ustawieniu.
    Zresztą dyski z RAID`u nVidii na NF2 można było "potasować i rozdać" a i tak płyta je poukładała jak trzeba sama.

Teraz sytuacja się skomplikowała i niewykluczone, że trzeba będzie przenieść dane na inny dysk a dopiero potem zainstalować system i dane przenieść z powrotem. Jeżeli nie było próby instalowania nowego systemu operacyjnego to większość programów powinna sobie doskonale poradzić z odszukaniem danych i partycji. No może nie polecam TestDiska bo wymaga niekiedy troszkę "więcej wprawy".
    Dane będzie można wydostać ale ... pozostaje kwestia ustawienia JBOD samego dysku jeżeli ma być obsługiwany w nowej płycie głównej z innym kontrolerem.

To tyle mi mniej więcej świta na ten temat ;)

Co do płyty Abit NF7-S2G - nie zaszkodzi sprawdzić co tam słychać pomiędzy procesorem a radiatorem, jak wyglądają kondensatory na płycie oraz w jakim stanie jest zasilacz.

Czy NF7-S2G ma czasem SATA na SIL-3112 a nie na NF2 bo to zupełnie dwa różne światy i dwa różne komforty pracy.
    Eee, tzn. komfort pracy jest z NF2 a niekoniecznie z SIL`em :)

Pozdrawiam
    P.
  • #6 10720836
    10j
    Poziom 11  
    Witam
    Dziekuje za odpowiedź i za przeniesienie mojego tematu do działu "Nparawa HDD i odzysk danych"

po drugie - Przemciu - próbowałem metody z F6 i dyskietką z roznymi sterownikami - nie stety wyskakiwal blad, ze albo cos nie kompletne albo cos nie tak...juz nie pamietam...w kazdym razie dysku instalator nie wykrywal - widzialem na forum wypowiedzi o modyfikacji biosu kontrolera ale troche mnie przerosły, pozatym nie było dokładnego opisu jak to zrobic (dla laika) z tego co pamiętam

Co do sprawy najważniejszej teraz, czyli dysku, to podłaczyłem u dziewczyny - przeskanowalem testdiskiem i wyszło to

Jeszcze raz przypomne sytuację -> Najpierw były 3 partycje - 2 po 30 gb i jedna 380-390, pierwsze 2 byly puste przez 2 lata i czekały aż kupie płytę z sata...
    Instalator xp dawał bład - to nie jest partycja systemu windwos XP, próbowałem usunac (jedną i druga 30 gb) i stworzyć nową ale nie pomogło...więc w konsoli odzyskiwania wpisalem
    FIXMBR, potem FIXBOOT, potem SYSTEMROOT mysląc ze to coś naprawi (jednej osobie na forum anglojęzycznym to pomogło w podobnym problemie)
    Teraz windows wykrywa jedną partycję FAT o wielkości 10 mb :)

Nie umiem zinterpretowac informacji z testdiska, także prosze o pomoc

Jakim programem to najlepiej zrobić, żeby odzyskać całkowita strukturę?
  • #7 10721492
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    1. Brakuje mi tu opisu dotyczącego JBOD bo o tym pisze Przemcio.
    2. Aby w ogóle móc coś analizować warto by było to poznać więc podaj to co tu opisane. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1445635.html
    3. Kwestia teraz JBOD
    a) JBOD prawdopodobnie składa się z dwóch dysków tu mówimy o jednym trochę mnie to zastanawia.
    b) JBOD złożone np. z dwóch dysków można podpiąć i złożyć w DMDE (konstruuj RAID)
    c) Myślę że najpierw należało by podać informacje potem można zacząć się zajmować odzyskiwaniem.

Tak jak pisałem czekam na odpowiedź
    1) Co z tym JBOD ile dysków kiedy .
    2) Podać to co opisałem
    3) Podać SMART dysków. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
  • REKLAMA
  • #8 10725161
    10j
    Poziom 11  
    Witajcie
    Dziękuje wam drodzy koledzy za wspaniałą pomoc...część informacji o których piszecie nie jestem w stanie zrozumieć, ale koniec końców użyłem tego programu -

http://www.easeus.com/partition-recovery/ - i znalazłem 3 partycje i po 1 minucie i lekkim zawachaniu czy kliknąć 'proceed' miałem już wszystkie dane z powrotem. Nie taki diabeł straszny się okazało i nic nie trzeba było manualnie w żadnej
    tablicy przestawiać.
    Podziękowania tu dla Przemcia za to, że powiedział, że Testdisk wymaga trochę więcej wiedzy do obsługi...dzięki temu wpisałem w google 'free partition recovery' i wyskoczył mi ten darmowy program zalinkowany powyżej, który sobie w zupełności poradził z tym zadaniem.
    Mam nadzieję, że w przyszłości ten temat komuś pomoże...

Pozostaje tylko sprawa płyty głównej...nie rozumiem za bardzo wszystkiego co napisaliście, ale jeśli chodz o RAID to nie jest włączony u mnie napewno (jeszcze sprawdzałem przed chwilą), radiator jest dobrze założony (razem z nową pastą dodaną 2 tyg temu), CPU fan jest na miejscu (pod CPU_FAN a nie CHASIS_FAN) i działa, temp procesora po 10 minutach pracy komputera (w biosie) to 39 stopni; jedyne co zauważyłem to, że 2 kości pamięci nie były dopięte dokładnie (może jak wracałem samochodem z komputerem od kolegi, który go składał jakoś te ramy się odpieły lekko), więc może to było to. Wyjaśniało by to czemu komputer nie wyłącza się jeśli jestem w BIOSie, a tylko przy instalce windowsa, kiedy on próboje pewnie coś zapisać do pamięci i są jakieś zakłócenia...jeśli to nie to, to czekam na inne sugestie w miare możliwości...wieczorem ide do kolegi i zobacze co się dzieje (musze pozgrywać dane i zrobić nowe partycje)

Napisze wieczorem jak poszło
    Dzięki
  • #9 10725445
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    Szkoda że nie podałeś ekranu partycji teraz "coś" zrobiłeś a pewności nie ma "CO" i kiedy przyjdzie co do czego to może być problem. Zabezpiecz dane bo nie wiadomo czy dysk podziała czy znów przy najbliższej okazji nie będzie problemu.
  • #10 10759748
    10j
    Poziom 11  
    Witam
    Bardzo przepraszam, że tak późno, ale byłem trochę zdenerwowany...oto co się stało...zainstalowałem WIN i po 3 uruchomieniu wyskoczył blue screen...dodatkowo bios sie wieszał (komp stawał przy normalnym uruchomieniu) czasami po uruchomieniu przed etapem sprawdzania pamięci i wykrywania dysków, więc zainstalowałem ponownie, ale tym razem nie wykrywał mi dysku...mówił, że 'system windows nie może uzyskać dostepu do dysku' czy coś takiego...w końcu po wielu próbach odpaliłem mhdd i oto co zobaczyłem

Dysk jest totalnie zniszczony! Jak to się mogło stać z dnia na dzień to nie wiem :(
    Trudno...nie znam sie na dyskach, ale podejrzewam, że jest napewno do śmietnika...tylko teraz chciałbym zgrać jescze 20 giga z niego a nie mogę go odpalić w ogóle :(

Kupiłem inny dysk...proszę o ocenę jego stanu

Płyta to Abit nf7 s2g (sata 1 - dysk jest sata 3) - na początku transfer był max 150 mb, sredni 130 i w miarę postępu skanowania stopniowo malał i końcowy wynik jest jak na zdjęciach (65mb) - czy to normalne?

Smart:

Czy ten sektor jeden <500 będzie stanowić problem - czy on może się przerodzić w bad sektor?

Jeśli coś jest nie tak to prosze mi zasygnalizowac, żebym ew teraz zgłaszał a nie potem jak już wszystkie dane zgram na niego...

Dziekuje wam bardzo

ps. jeśli chodzi o dźwięk płyty to heatsink był założony na odwrót - mój kolega od naprawy komputerów się widać pośpieszył...po przełożeniu nie było już tego dźwięku

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z dyskiem SATA (Samsung HD502HJ) podczas instalacji systemu Windows XP, gdzie pojawia się błąd związany z partycjonowaniem. Dysk był spartycjonowany na 30GB dla Windows, 30GB dla Linuxa oraz resztę na dane, z czego partycje systemowe były puste. Po próbie użycia komend fixmbr i fixboot w konsoli odzyskiwania, użytkownik zastanawia się nad możliwością odzyskania danych bez ich przenoszenia na inny dysk. W odpowiedziach zasugerowano użycie programów do odzyskiwania danych, takich jak EaseUS Data Recovery Wizard, co ostatecznie pozwoliło na przywrócenie partycji i danych. Użytkownik napotkał jednak później problemy z dyskiem, który wydawał się uszkodzony, co skłoniło go do zakupu nowego dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA