logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop LED -czy można użyć przerywacza od simsona

Jaco456 22 Lis 2010 19:34 3317 6
REKLAMA
  • #1 8776544
    Jaco456
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam. Zamierzam zrobić prosty stroboskop z przerywacza 6v od simsona[parametry 2x21w] .Mam pytanie czy tak może być i ile diód można podłączyć[na rysunku podałem jako przykład] i czy schemat jest dobry[rysunek nie wygląda za ładnie]:]Link
  • REKLAMA
  • #2 8776622
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1116
    No ale mówiąc przeywacz masz na myśli przerywacz kierunkowskazów, czy przerywacz zapłonu silnika? Ażeby osiągnąć na LED'ach 21Watt, to musi być ich "od cholery". Z kolei jeśli mowa jest o przerywaczu kierunkowskazów, to musisz go obciążyć obciązeniem nominalnym, bo inaczej będzie migał bardzo rzadko, albo w ogóle nie będzie migał :-/
    Jeśli obciążyłbyś go 21 Watowymi reflektorami z diód, powinno działać, ale:
    diody muszą być połączone tak, żeby działały przy 6 Voltach,
    aby wziąc te 21 Wat, musi być kilka diód, z tego, co wiem, jedna dioda ma
    0,12W, więc trzebaby ich 175/ reflektor, a prawdopodobnie do poprawnej pracy przeywacza potrzeba obciążyć oba kanały tak samo (chociaż nie wiem, nie miałem nigdy styczności z Simsonem :-( )

Jeśli jest to zwykły, bimetaliczny przerywacz, to większą częstotliwość osiągniesz albo przez podpięcie większego natężenia, albo właśnie mniejszego.... To zależy od budowy przerywacza.

Natomiast jesli chcesz to zrobić z przerywaczem od zapłonu, to wszystko ok, tylko diody muszą być przystosowane do pracy z 6V, a przerywacz musi mieć napęd mechaniczny. Ale wątpie, żeby o to chodziło autorowi :-)

Pozdrawiam, jak coś sobię przypomnę, to napiszę...;
  • REKLAMA
  • #3 8779804
    Jaco456
    Poziom 13  
    Cytat:
    No ale mówiąc przeywacz masz na myśli przerywacz kierunkowskazów, czy przerywacz zapłonu silnika?

Przerywacz od kierunkowskazów.
    Głównie interesuje się komputerami a nie elektryką więc mógłbyś mi narysować schemat jak to wszystko podłączyć?
  • REKLAMA
  • #4 8780594
    PawełS1717
    Poziom 17  
    Ocena: 108
    Skoda zachodu, efektu stroboskopu nigdy kolega na tym nie uzyska, chyba że zadowala kolegę zwykłe miganie. Tu będzie jak zwykle pomocny nieśmiertelny 555.
  • #5 8784070
    Jaco456
    Poziom 13  
    Właśnie o takie miganie zwykłe mi chodzi.
  • REKLAMA
  • #6 8785461
    PawełS1717
    Poziom 17  
    Ocena: 108
    Czyli potrzeba koledze 175 lub ileś tam (trzeba dobrać doświadczalnie ale myślę że będzie potrzeba drugie tyle, w końcu przerywał on dwie żarówki po 21W, od ilości zależeć będzie częstotliwość mrugania) diod led i rezystorów o wartości 150Ohm. Diody z rezystorem szeregowo, takie gałęzie łączymy równolegle i do akumulatora.

Myślec że wytłumaczyłem dość łopatologicznie i wszystko będzie działać poprawnie.

Pozdrawiam
  • #7 8788043
    Jaco456
    Poziom 13  
    Na zakończenie. Czyli schemat powinien wyglądać tak:
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć stroboskop LED z przerywacza 6V od Simsona, pytając o możliwość podłączenia diod oraz poprawność schematu. Odpowiedzi wskazują, że przerywacz kierunkowskazów wymaga obciążenia nominalnego, aby działał poprawnie. Aby uzyskać moc 21W, potrzebne będzie około 175 diod LED, które muszą być połączone w odpowiedni sposób. Wskazano również, że do poprawnej pracy przerywacza konieczne jest równomierne obciążenie obu kanałów. Użytkownik potwierdził, że interesuje go zwykłe miganie, a nie efekt stroboskopowy. Podano również sugestie dotyczące użycia rezystorów oraz schematu połączeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA