Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Początkujący w traktorkach

pikus9 02 Apr 2017 19:07 2964 18
    pikus9
    Level 8  
    Obserwując to forum postanowiłem się zarejestrować. Planuje zbudowac traktorek. Jakiś maly do ogródka tak jak kolega leors. Drobne prace takie jak orka, wyrównanie(bronowanie), ciągnięcie przyczepki itp. Zaczęłem kompletować części. I tu pytania czy silnik punto ze skrzynią bedzie dobry? Czy most isuzu trooper bedzie pasował do trochę większych kół od przyczepy? Jak zrobić wom? Jak zrobić hydraulikę? Czy udźwignie ładowacz czołowy z obciążeniem (niezaduże maksymalnie waga 5 kostek z prasy Sipma)? Czy trzeba zakładać wał kardana(co to jest)? Czy wszystko może być przymocowane do ramy(na sztywno)? Jak podnośnik będzie najlepszy ( tak jak normalnie w traktorach czy tak jak autor traktorka "rosomak" zrobił to)? Przypominam że traktorek ma być mały (trochę większy od kuboty b7001)
    micuszyn88
    Level 13  
    pikus9 wrote:
    Obserwując to forum postanowiłem się zarejestrować. Planuje zbudowac traktorek. Jakiś maly do ogródka tak jak kolega leors. Drobne prace takie jak orka, wyrównanie(bronowanie), ciągnięcie przyczepki itp. Zaczęłem kompletować części. I tu pytania czy silnik punto ze skrzynią bedzie dobry? Czy most isuzu trooper bedzie pasował do trochę większych kół od przyczepy? Jak zrobić wom? Jak zrobić hydraulikę? Czy udźwignie ładowacz czołowy z obciążeniem (niezaduże maksymalnie waga 5 kostek z prasy Sipma)? Czy trzeba zakładać wał kardana(co to jest)? Czy wszystko może być przymocowane do ramy(na sztywno)? Jak podnośnik będzie najlepszy ( tak jak normalnie w traktorach czy tak jak autor traktorka "rosomak" zrobił to)? Przypominam że traktorek ma być mały (trochę większy od kuboty b7001)
    Też chcialem robic SAMa :) ale kupilem zetora k25 z silnikiem od c 330. Jezeli masz zaplecze warsztatowe i duzo czesci czasu i cierpliwosci to nic nie szkodzi na przeszkodzie :) ale lepiej poszukac cos gotowego i sprawdzonego :)
    actin
    Level 34  
    To po kolei.
    Poszukaj silnika np. od malucha ze skrzynią. Do tego skracasz półosie i po sprawie.
    Hydraulika gotowa od wózka widłowego czy np. C-330
    WOM możesz zbudować z użyciem pompy NSZ zasilanej pasem.
    Udźwig ładowacza zależy od wydajności instalacji hydraulicznej, rozmieszczenia masy na ciągniku.
    Wał Kardana to wał przekazywania mocy tu inaczej zwany "krzyżakiem" tu : Początkujący w traktorkach

Wszystko przykręcasz do ramy, silnik na odpowiednich poduszkach które zniwelują drgania na ramę i na Ciebie przy okazji.
    O jakim podnośniku mówisz ? Z tyłu?
    actin
    Level 34  
    Siłownik z instalacją od C-330
    actin
    Level 34  
    Tego ci nie powiem. Pomierz i zobaczysz
    pikus9
    Level 8  
    No bo ze od terenowego to myśle ze bedzie dobry z większymi kołami

Dodano po 2 [minuty]:

Część części to planuje z szrotu np. koła, siedzenie itp.
    kortyleski
    Level 43  
    Ty się nie martw o siedzenie a najpierw o redukcję obrotów. Weź od kogoś Punto i spróbuj pojeździć tak jak po polu. Najlepiej z zaladowaną przyczepą co zasymuluje obciążenie. Jak chcesz połączyć skrzynię od Punto z mostem?
    Bynak
    Level 20  
    kortyleski wrote:
    Jak chcesz połączyć skrzynię od Punto z mostem?

Zapewne za pomocą wału kardana blokując mechanizm różnicowy (spawanie) w skrzyni z Punto i pobierając napęd z jednej półosi. Odnośnie tej tematyki jest dość dobrze rozwinięte wyspecjalizowane polskie forum na którym można wiele podpatrzeć i dużo dopytać.

Samoróbki

Pozdrawiam.
    actin
    Level 34  
    Musisz pisać jaśniej o co chodzi bo ciężko się domyśleć
    actin
    Level 34  
    Autor ma na dwóch siłownikach z tego co widzę.
    Możesz użyć jednego. Nie ma tam ogromnych obciążeń
    pikus9
    Level 8  
    Tak, będzie jeden, aby ulżyć ewentualne koszty. Głównie chodziło mi ze na końcu sa takie haczyki i nie trzeba dużo kombinować
    actin
    Level 34  
    Te "haczyki" służą do podpinania sprzętów.
    Możesz użyć z innego ciągnika
    pikus9
    Level 8  
    Wiem myśle ze bedą dobre. Ewentualnie dorobi się jakiś adapter. A budując mniejszy traktorek to może być silnik czterosuw 6,5 km, skrzynia polonez i most z kołami, do tego jakiś układ kierowniczy z kołami quada?
    actin
    Level 34  
    Dobieraj elementy na podobne obciążenia.