logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS 21PT1532/58 - samoczynne wyłączanie i utrata sygnału, co może być przyczyną?

Gierek 02 Paź 2004 12:04 2376 9
REKLAMA
  • #1 887128
    Gierek
    Poziom 11  
    Hello All. Mam problem z Tv a dokladnie czasami mu "odwala" wylacza sie kiedy chce wtedy nie da sie nic zrobic, gasnie lampka i niie da sie go wlaczyc. Potrafi czasem sie wlaczyc sam i tracic sygnal w postaci kaszy na ekranie.... czy ktos moze mi pomoc i powiedziec co sie mniej wiecej dzieje ? dzieki
  • REKLAMA
  • #2 887268
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 90
    Witam.
    Zacznij od pomiaru napięć w momencie kiedy TV się wyłącza, czy zasilana jest głowica kiedy jest szum na ekranie. Może też jest kilka zimnych lutów w okolicach zasilacza ( przetwornicy sieciowej )?
    Trudno w tej chwili napisać coś bardziej konkretnego. Obejrzyj płytę główną.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 887878
    lazaro
    Poziom 15  
    Ocena: 8
    Witam !
    Jak gaśnie dioda od czwania to wyłącza sie przetwornica.
    popraw luty w zasilaczu przetwornicy ---wielkie rezystory
    POwinnno pomoc
    Jak traci sie obraz kaszka mówiłeś to zobacz napię cie strojenia dochodzące do głowicy czy ono niepłynie lub jest tam stabilizatir 33V .
    Powinno być tak rezystor z +B i stabilizator 33V
    Ale myślę zę problem jest tylko z zimnymi lutami w zasilaczu

Pozdrawiam
    Lazaro
  • #4 890280
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Nie napisałeś jakie chassis posiada ten Philips. Jeżeli jest to chassis L6.2 to wpisz w wyszukiwarke L6.2 , a wtedy znajdziesz dużo podpowiedzi. Temat był swego czasu ostro wałkowany na forum. Pozdrawiam. P.S. Jeżeli to rzeczywiście chassis L6.2 to przede wszystkim sprawdź jak zachowuje się napięcie +5V zasilające procesor w momencie kiedy mu "odwala".
  • REKLAMA
  • #6 945799
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    w sL6.1 miałem podobną sytuację podmieniłem eprom i nic. okazało sie T 7505 BC337 gr40 .Ważna jest grupa tranzystora bo z niższą padają.
  • #7 945840
    paw2501
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    jak nie pomoze wymiana 7505 BC337 ,to wymien jeszcze 7501 BF487,mozesz za niego wstawic bf 459 ,tylko odpowiednio go wlutuj ,ma inaczej wyprowadzenia

........................
    pozdrawiam
  • #8 1002669
    lothar
    Poziom 2  
    Cześć
    Nie wiem czy to dobry pomysł ... ale mam identyczny model TV i identycznym problemem.
    Nic a nic sie nie znam na elektronice ... więc ... więc moje pytanie jest proste:
    - możecie powiedzieć/napisać ile wyniesie koszt naprawy (może nie warto? i kupić nowy? :)
    - czy ktoś w W-wie zrobiłby mi to (naprawił TV)? ... za ile?
    lothar(_at_)inomail.pl
  • #9 1045859
    lothar
    Poziom 2  
    Fajnie jakby ktoś sie zgłosił ... chociaż z orientacyjną ceną naprawy :)
    Poważnie TV się zaczyna 'rozkraczać' i chcę go naprawić.
    GG: 5042526
  • REKLAMA
  • #10 1046450
    szczepang
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    zacznij naprawę sam- koszt BC337 (7505) max 50 groszy!!!

Podsumowanie tematu

✨ Problem z telewizorem PHILIPS 21PT1532/58 objawia się samoczynnym wyłączaniem, brakiem reakcji na włączenie oraz utratą sygnału w postaci "kaszki" na ekranie. Przyczyną mogą być zimne luty w okolicach zasilacza przetwornicy sieciowej, uszkodzone tranzystory stabilizacji napięcia 5V, zwłaszcza tranzystor oznaczony jako 7505 (typ BC337, ważna jest grupa tranzystora), a także ewentualne problemy z napięciem strojenia i stabilizatorem 33V zasilającym głowicę. W przypadku chassis L6.1 lub L6.2 zaleca się sprawdzenie napięcia +5V zasilającego procesor w momencie występowania problemów. Wymiana tranzystora 7505 BC337 oraz ewentualnie 7501 BF487 (lub zamiennika BF459) może rozwiązać problem. Koszt naprawy jest niski, a podstawowe czynności to pomiar napięć, poprawa lutów i wymiana uszkodzonych elementów w zasilaczu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA