Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

PHILIPS 21PT1532/58

Gierek 02 Paź 2004 12:04 2106 9
  • #1 02 Paź 2004 12:04
    Gierek
    Poziom 10  

    Hello All. Mam problem z Tv a dokladnie czasami mu "odwala" wylacza sie kiedy chce wtedy nie da sie nic zrobic, gasnie lampka i niie da sie go wlaczyc. Potrafi czasem sie wlaczyc sam i tracic sygnal w postaci kaszy na ekranie.... czy ktos moze mi pomoc i powiedziec co sie mniej wiecej dzieje ? dzieki

    0 9
  • #2 02 Paź 2004 13:13
    kacha36
    Poziom 23  

    Witam.
    Zacznij od pomiaru napięć w momencie kiedy TV się wyłącza, czy zasilana jest głowica kiedy jest szum na ekranie. Może też jest kilka zimnych lutów w okolicach zasilacza ( przetwornicy sieciowej )?
    Trudno w tej chwili napisać coś bardziej konkretnego. Obejrzyj płytę główną.
    Powodzenia.

    0
  • #3 02 Paź 2004 19:27
    lazaro
    Poziom 15  

    Witam !
    Jak gaśnie dioda od czwania to wyłącza sie przetwornica.
    popraw luty w zasilaczu przetwornicy ---wielkie rezystory
    POwinnno pomoc
    Jak traci sie obraz kaszka mówiłeś to zobacz napię cie strojenia dochodzące do głowicy czy ono niepłynie lub jest tam stabilizatir 33V .
    Powinno być tak rezystor z +B i stabilizator 33V
    Ale myślę zę problem jest tylko z zimnymi lutami w zasilaczu

    Pozdrawiam
    Lazaro

    0
  • #4 03 Paź 2004 22:02
    Jaś Kula
    Poziom 32  

    Nie napisałeś jakie chassis posiada ten Philips. Jeżeli jest to chassis L6.2 to wpisz w wyszukiwarke L6.2 , a wtedy znajdziesz dużo podpowiedzi. Temat był swego czasu ostro wałkowany na forum. Pozdrawiam. P.S. Jeżeli to rzeczywiście chassis L6.2 to przede wszystkim sprawdź jak zachowuje się napięcie +5V zasilające procesor w momencie kiedy mu "odwala".

    0
  • #5 04 Paź 2004 13:08
    h jaworski
    Poziom 39  

    czesto w chassis l6,1 takie obiawy daje uszkodzony tranzystor w stabilizacji 5v 7505 mały tranzystor obok trafa przetwornicy

    0
  • #6 29 Paź 2004 10:19
    Tadeusz13
    Poziom 19  

    w sL6.1 miałem podobną sytuację podmieniłem eprom i nic. okazało sie T 7505 BC337 gr40 .Ważna jest grupa tranzystora bo z niższą padają.

    0
  • #7 29 Paź 2004 10:42
    paw2501
    Poziom 22  

    jak nie pomoze wymiana 7505 BC337 ,to wymien jeszcze 7501 BF487,mozesz za niego wstawic bf 459 ,tylko odpowiednio go wlutuj ,ma inaczej wyprowadzenia

    ........................
    pozdrawiam

    0
  • #8 21 Lis 2004 20:32
    lothar
    Poziom 2  

    Cześć
    Nie wiem czy to dobry pomysł ... ale mam identyczny model TV i identycznym problemem.
    Nic a nic sie nie znam na elektronice ... więc ... więc moje pytanie jest proste:
    - możecie powiedzieć/napisać ile wyniesie koszt naprawy (może nie warto? i kupić nowy? :)
    - czy ktoś w W-wie zrobiłby mi to (naprawił TV)? ... za ile?
    lothar(malpa)inomail.pl

    0
  • #9 08 Gru 2004 16:03
    lothar
    Poziom 2  

    Fajnie jakby ktoś sie zgłosił ... chociaż z orientacyjną ceną naprawy :)
    Poważnie TV się zaczyna 'rozkraczać' i chcę go naprawić.
    GG: 5042526

    0
  • #10 08 Gru 2004 21:22
    szczepang
    Poziom 18  

    zacznij naprawę sam- koszt BC337 (7505) max 50 groszy!!!

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo