logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić dynamikę basu w Radmor 5102?

mtbmichal 02 Paź 2004 13:51 1491 14
REKLAMA
  • #1 887336
    mtbmichal
    Poziom 13  
    mam pytanie jak przerobic radmorka 5102 aby mial lepszy dynamiczny basik???
  • REKLAMA
  • #2 887490
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Radmory cieszą się nie najgorszą opinią, zwłaszcza, co do basu, może po prostu lepiej było by się skupić na kolumnach, być może to w nich tkwi przyczyna za małego basu?
    Pozdrawiam
  • #3 887741
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    ten bas co jest rozerwał mi juz 2 kolumny:)

(kolumny a nie głośniki):P:P
  • #4 887784
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! No nie stety, do basu to musi być porządna obudowa i wzmacniana, przecież taki głośnik, to nic innego jak potężna pompa, tylko powietrza, a nie wody, widocznie kolumny były marnej jakości.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 887793
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    porpstu były sklejone wikolem:)

po poprawinach działa do dzić i nie roezonyja a sklejałem klejem do parkietów i dałem ćwierćwałki na łączeniach płyt...
  • #6 887827
    janek11389
    Poziom 42  
    No ale się rozpadło, przyznasz chyba że coś nie tak było zrobione.
  • REKLAMA
  • #7 887936
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 790
    mtbmichal napisał:
    ...aby mial lepszy dynamiczny basik???

Jeszcze więcej basu? Zdaje mi się, że Twoim problemem nie jest słaby bas Radmora co raczej to, na czym odsłuchujesz muzykę - czyli kolumny. Z porządnymi kolumnami aż byś się zdziwił jak potężny bas potrafi z siebie wyrzucić Radmor! Meble drżą w pokoju i podłoga w blokach zaczyna się trząść; tu nie żartuję, u mnie tak się zachowuje mieszkanie jak mu przygrzeję (np. do 6).
    Nic nie grzeb bo spaprasz tylko to co jest. Prawdę mówiąc nie wyobrażam sobie, żeby jeszcze chcieć zwiększać bas.
    Wojtek(KeFir) napisał:
    ...porpstu były sklejone wikolem...

Wikol to bardzo dobry klej do kolumn. Trzeba tylko ścianki wzmocnić np. wkrętami i wzmocnieniami wewnątrz i nie ma mowy żeby się taka skrzynka rozleciała. Sam kleję kolumny TYLKO wikolem, i jeszcze nigdy mnie nie zawwiódł. Jak się źle sklei, to wtedy wszystkiego można się spodziewać.
  • #8 887988
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    A moze kolega poprostu podłączył kolumny w przeciw fazie. pozatym proponowałbym wymienić kondensatory sprzęgające w przedwzmacniaczu i w końcówce mocy, po tylu latach napewno nie mają już swoich parametrów.

pozdrawiam
  • #9 895523
    mtbmichal
    Poziom 13  
    no mam dobre glosniki alphard ew100 jak poszcze na 20% to meble drza i sasiedzi przylatuja jak muchy do gowna ale chodzi mi dokladnie o bas bardziej czysty i dynamiczny
  • #10 895531
    mtbmichal
    Poziom 13  
    nie no moze zle to wszytko ujelem bo teraz basik mam bardzo ladny ale jak sluchalem dzwieku na takich kolumnach jak ja mam ale na wzmazniaczu pioneer za 2500 zl na tranzystorach fetowych to dzwiek byla bardzo przejzyty praktyczni zero zjnieksztalcen
  • REKLAMA
  • #11 899235
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1691
    Kolego
    Powedz co w końcu z tym radmorem, bo temat brzmi "radmor", a nie "pionier za 2500zł"
  • #12 899378
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    Może kolega chce zbudować raczej działo akustyczne ......
    Ten sprzęt w swojej klasie jest dobry a radykalna poprawa parametrów byłaby bardzo trudna przy tym układzie (tu wiem co mówię) i to głównie w zakresie średnicy a nie kontroli czy też dynamiki basu. Przestrzenność - jest. Przestrzenności brakuje tylko w pracy jako radio, ale to wina stereodekodera. To już raczej Alphard paskudzi ten zestaw .... To właśnie jest głośnik nie przenoszący szczegułów i po prostu badziewny.
  • #13 899737
    mtbmichal
    Poziom 13  
    ostatnio pojawil mi sie maly problem gdyz jak wlacze go na wiecej niz 45% glosnosci i ustawie basy na maksa to zaczyna bardzo znieksztalcac dzwiek czyli charczy i da sie cos z tym zrobic??
  • #14 899749
    mtbmichal
    Poziom 13  
    kolega napisal ze alphard paskudzi ten zestaw no dobra ale alpharda mam jako basowy ale sredniotonowy i wysokotonowy mam bardzo dobre tonsile czyli wysoko-gdwk 9/90 a srednio gdm 16/80/1
  • #15 899863
    wojtek.l
    Poziom 17  
    Ocena: 17
    To nie są dobre głośniki. Jestem też ciekawy czy całość to amatorska konstrukcja bo to by dużo wyjaśniło (zakładając, że jest tam zachowana chociażby podstawowa logika w zwrotnicy, nie mówiąc o jej dopasowaniu pod konkretne głośniki i pudło) o przestrzenności, głębi i budowaniu sceny wespół z Radmorem .... Zacząłbym od podłączenia porządnych kolumn i wtedy można dalej coś mówić o niedomaganiach Radmora.

Ps. a tak na marginesie "fetowe wyjście" wcale nie musi być lepsze a jest wiele poglądów mówiących wręcz przeciwnie. Mnie bardziej odpowiadał chrakter moich wzmaków DIY na tranzystorach bipolarnych. Znajdź dwa w pełni komplementarne fety :). Poza tym takie już rozważania przekraczają do oceny zdecydowanie zakres możliwości twoich głośników. Tu wchodzi się już w obszar Hi-endu i właściwości sonicznych poszczególnych tranzystorów - trzeba być prawie muzykiem żeby wychwycać różnice i trzeba wiedzieć gdzie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy dynamiki basu w wzmacniaczu Radmor 5102. Uczestnicy wskazują, że problem z basem często wynika nie ze wzmacniacza, lecz z jakości i konstrukcji kolumn głośnikowych. Zalecane jest stosowanie solidnych, dobrze wzmocnionych obudów, klejonych wikolem i dodatkowo wzmacnianych wkrętami oraz wzmocnieniami wewnętrznymi, aby uniknąć rozpadania się kolumn pod wpływem silnego basu. Wymiana kondensatorów sprzęgających w przedwzmacniaczu i końcówce mocy po latach eksploatacji może poprawić parametry dźwięku. Użytkownik posiada kolumny Alphard EW100 jako basowe oraz Tonsil 9/90 i GDM 16/80/1 jako średnio- i wysokotonowe, jednak pojawia się problem z zniekształceniami przy wysokim poziomie głośności i maksymalnym basie. Wskazano, że głośniki Alphard mogą negatywnie wpływać na jakość zestawu, a poprawa dynamiki basu w Radmorze 5102 jest ograniczona ze względu na konstrukcję wzmacniacza. Podkreślono, że kluczowe jest dobranie odpowiednich kolumn i ich poprawna konstrukcja, a także prawidłowe podłączenie (np. unikanie podłączenia w przeciwfazie). Dyskusja porusza także kwestie charakterystyki tranzystorów FET i bipolarnych w kontekście jakości dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA