logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor Jean JD177C - niebieski obraz, nie działa OSD

lutas 02 Paź 2004 16:48 1623 5
  • #1 887582
    lutas
    Poziom 11  
    Witam ! Postaram się przybliżyć państwu swój problem. Wymieniony w temacie monitor po włączeniu ma wysokie napięcie, słychać że wskakuje rozdzielczość ale ekran jest niebieskawy (całkowicie). Nie działa kompletnie OSD (menu ekranowe). Wg mnie podejrzenia padają na układ TDA4885, bądź na LM2405 ST (zintegrowany wzmacniacz wizji 3 podst. kolorów). Ze strony WWW ściągnąłem datasheety obu układów i ten TDA zawiaduje chyba również wyświetlaniem menu ekranowego. Ale nie mam co o tego pewności. Po pracy monitora ok. kilkunastu minut układ ten (TDA) się dosyć mocno grzeje. Czy ktoś z państwa miał podobny problem ?
  • #2 887970
    szymon210
    Poziom 21  
    Ocena: 17
    ale widać treść obrazu czy jest całkowicie niebieski??
  • #3 888048
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Całkiem możliwe, że padł ten TDA5885. Jak dobrze się domyślasz obsługuje równierz obsługę OSD. Nie wykluczone, że i LM dokonał żywota. Na początku pomierz napięcia na PK.
  • #4 888289
    mirozory
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    ja mialem podobny przypadek w 15 "jakumo(en 1570 bodajze) niedzialalo osd i byla poswiata widoczna ale niewchodzila w niebieski wymienilem tda 4885 i monitor zaczal dzialac
  • #5 888861
    lutas
    Poziom 11  
    Dzięki za zainteresowanie, jutro będe wymieniał zarówno TDA, jak i tego LMa. Ciekawy jestem co z tego wyniknie. Po wylutowaniu i pomierzeniu LMa poza płytką drukowaną jest on na 99.99% walnięty. Pozdrawiam !
    ---------------------------------------------------------------------------
    aha, do Szymona210 : obraz jest całkowicie niebieskawy, treści obrazu nie ma.
    -----------------------------------------------------------------------
    2 posty scalono
    j.
  • #6 891642
    Daniello
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    ja tez mam problem z tym monitorem ale u mnie czeka wymiana trafopowielacza jak by ktos miał schemat to bym prosił o przesłanie ok z góry dziekuje!!!!Pozdrowionka
REKLAMA