Dostarczono mi taką zmywarkę z nowym programatorem i objawy są takie: pobiera wodę i przez moment wylewa i tak bez końca. Nie wiem, ale chyba trzeba jakoś zaktywować nowy programator do tych zmywarek. Proszę o pomoc. Przede mną fachowców było wielu.
A więc tak,turbinka nowa, kontaktron ma przerwę i cały mechanizm działa prawidłowo, wiązka sprawna, moduł nowy i nadal pobiera wodę bez opamiętania . Na starym i nowym module zachowuje się tak samo i co dalej, oj co dalej.
A jak się zachowuje zmywarka ponad to że pobiera wodę. Czy cykl zaczyna od spustu? Czy od razu pracuje pompa i pobiera wodę? Czy napięcie jest cały czas na elektrozaworze? Może masz zwarcie na triaku sterującym elektrozaworem i stąd ten problem. Opisz DOKŁADNIE wszystkie działania zmywarki od chwili włączenia.
Witam kolego jeśli kolega podmienił nowy moduł i jest to samo to raczej nie będzie uszkodzony triak.Sprawdz grzałkę na upływność być może to robi całe zamieszanie pozdrawiam
Odłączyłem grzałkę, przerzutnik wody, pompę i nadal to samo ale jak się dowiedziałem po wymianie programatora na starej turbince,( która nie kręci się tak lekko jak nowa) kręciła silnikiem pompy, ale wylewała odrobinkę wody i pobierała i tak bez końca. Teraz tylko pobiera wodę i wylewa. Być może stara turbinka uszkodziła nowy programator, niespecjalnie ma co uszkodzić, ale bywają takie zjawiska w przyrodzie. Zmywarka jest z 16.12.2009 roku ale zgubili dokumenty. Do nowego programatora jest dołączona instrukcja kodowania po angielsku, więc może trzeba ją zastosować i będzie wszystko śmigać. Oczywiście próbowałem ale nie do końca wszystko rozumiem i być może coś pomijam. Bardzo proszę o pomoc, bo będzie to pierwszy sprzęt, który mnie położy.