Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

xsara picasso 2,0 HDI 2005 r.Świece żarowe nie grzeją

Maciej L 27 Nov 2010 14:54 19040 25
  • #1
    Maciej L
    Level 9  
    Witam.Świece zarowe w moim picasso nie grzeją.Sprawdzałem są dobre.Nie dochodzi do nich prąd.Bezpieczniki sprawdzałem są ok.Kontrolka świec nie świeci.Gdzie szukać problemu i jak go usunąć? Proszę o pomoc w tej sprawie.
  • #2
    jurekk55
    Level 36  
    Podejrzyj parametry,odczyt temperatury.
  • #3
    User removed account
    User removed account  
  • #5
    colin555
    Level 27  
    tak wymieni przekaznik a tam instalacja przetarta
  • #6
    Maciej L
    Level 9  
    Dzięki za informacje.Gdzie znajduje się ten przekażnik i czy można go jakoś sprawdzić,czy od razu wymienić na nowy?Pozdrawiam.
  • #7
    Pascalt
    Level 22  
    Jeśli nie przekaźnik i nie przewody, pozostanie ECU...
  • #8
    rafi999
    Level 16  
    Czy ten samochód odpala prawidłowo ? 2.0 HDI posiada sterownik świec który załącza je tylko i wyłącznie gdy temperatura spadnie poniżej nie jestem pewien ale chyba 3 stopnie. Czesto kontrolka świec tylko mrugnie .
  • #9
    sajmon1476
    Level 13  
    sprawdzić czy dochodzi sygnał do przekaźnika....
  • #10
    susu760
    Level 11  
    Witam,proponuje diagnostykę komputerem,przyczyną może być czujnik temperatury silnika,albo tak jak pisali koledzy, komp ci wiele wyjaśni.
  • #11
    Maciej L
    Level 9  
    Dzięki wszystkim za pomoc.Problem rozwiązałem,okazało się ,że nie było styku na przewodach wychodzących ze sterownika świec.Pozdrawiam.
  • #12
    bgromowski
    Level 10  
    podlacze sie pod temat. jestem uzytkownikiem Picasso od miesiaca. silnik 2.0 HDI (90 KM) rok 2002. silnik odpala bez zadnego problemu, jednak przy przekreceniu stacyjki nie zapala mi sie kontrolka grzania swiec i w rezultacie nie wiem czy grzeja czy nie. zaznaczam ze silnik odpala bez problemu (jest cieplo temperatury na dworze ok 35 - 40 stopni) nie wiem jak bedzie zima (fakt ze temperatury nie spadaja ponizej +5 stopni), licznik rozbieralem i wszystkoe zaroweczki od podswietlania wymienione.
  • #13
    marcin19912305
    Level 14  
    To podłącz żarówkę i będziesz wiedział czy się zaświeci czy nie.
  • #14
    bgromowski
    Level 10  
    tzn. podlaczyc zaroweczke na kotko bezposrednio pod swiece ?
  • #15
    marcin19912305
    Level 14  
    Względem śrubki świecy a masy. I ktoś przekręci stacyjkę.
    Pozdro Marcin xD
  • #16
    bgromowski
    Level 10  
    ok, zaraz ide sprawdzic, tylko brak zaroweczki - podlacze miernik i zobacze czy napiecie da.
    Dziekuje kolego marcin19912305 za porade.

    Dodano po 3 [godziny] 11 [minuty]:

    no i sprawdzone miernikiem. przy wylaczonym zaplonie pokazuje mi 1.2V, gdy przekrece zaplon pokazuje 3.6V.
    Wiec napewno jest cos nie tak, poniewaz powinno chyba pokazywac napiecie ok 12V !?
    tylko teraz PYTANIE - co jest nie tak? co jeszcze sprawdzic (moze wymienic)???
    bardzo prosze o jakies wskazowki.
  • #17
    marcin19912305
    Level 14  
    Tylko przy rozruchu powinno być 11 - 14V.
  • #18
    bgromowski
    Level 10  
    no tak, ale pzed rozruchem gdy przekrecisz kluczyk w stacyjce to swiece zarowe powinny podgrzewac komore spalania przed rozruchem. czyli napiecie po przekrecenui stacyjki (przed rozruchem) powinno byc 11 - 14V.
    tak mi sie wydaje ze tak powinno byc
  • #19
    marcin19912305
    Level 14  
    O boże xD
    Świecie pracuję w tedy jak weżniesz na nie kręcącym silniku na zapłon czekasz az zgaśnie kontrolka świec i na rozruch świecy wtedy się wyłączają silnik startuje i wracasz zapłon i silnik pali :D
    Szukaj stycznik świec czy nie spalił na początek.
  • #20
    Oscar15
    Level 11  
    Świece żarowe działają przy włączonym tylko przy niskich temperaturach zewnetrznych. Aby sprawdzic czy świece są zasilane należy podłączyć kontrolkę do świecy żarowej i uruchomić silnik. Kontrolka powinna się zaświecić. Propo kontrolki świec żarowych w zestawie wskaźników nie zaświeca się przy temp. dodatniej otoczenia.
  • #21
    bgromowski
    Level 10  
    no i mamy jasnosc ...
    ... wzgledem wskaznikow zaswieci sie tylko przy niskiej temp. (wiec u mnie chyba nigdy sie tego nie doczekam hehe)
  • #22
    prze_mo
    Level 10  
    Podłączę się pod temat:
    Otóż przy minus 7 lampka świec zapala się w aucie, przy silniku zasilanie świec żarowych mierzone kontrolką przy świecy jest, nadmienię również że gdy odpali silnik lampka z kontrolki przy świecy świeci się jeszcze ok 2 -3 minut i sterownik rozłącza.
    Silnik zapali po około 15 sekundach czyli ciężko.
    Świece nowe!
    Czy sterownik powinien dawać prąd na świece po uruchomieniu silnika?
    Dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam
  • #23
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    prze_mo wrote:
    Czy sterownik powinien dawać prąd na świece po uruchomieniu silnika?
    Tak!
  • #24
    prze_mo
    Level 10  
    Dziękuje jeżeli tak to wszystko w porządku?
    Sterownik/przekaźnik cały?
    Pozdrawiam
  • #25
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tak, jest jak powinno.
  • #26
    prze_mo
    Level 10  
    Dzięki jeszcze raz kolego!
    Pozdrawiam
    Pewnie wtryski