logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyświetlić dane z termometru na wyświetlaczu I2C w Oplu?

robiw 03 Paź 2004 14:52 28526 72
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak wysłać własny odczyt temperatury na wyświetlacz Opel TID/DID przez jego zmodyfikowaną magistralę I2C?

Najprościej wstawić mikrokontroler (np. AVR lub 8051) między radio a wyświetlacz i samemu generować zmodyfikowane I2C: linie SDA, SCL i MRQ z rezystorami podciągającymi, zmiana SDA tylko gdy SCL jest w stanie niskim, a transmisję zbudować ze startu, adresu, bajtów ikon i bajtów znaków zakończonych stopem; jeśli radio ma nadal działać, MCU może emulować wyświetlacz i przechwytywać transmisję [#935310][#921926][#963543] W threadzie pokazano też działające rozwiązanie w BASCOM-ie: używa biblioteki `ice.lib` i procedury `Pisz_TID`, która wysyła napis na TID/DID, np. `ASTERKA`, więc dla termometru wystarczy zamienić ten tekst na sformatowaną wartość temperatury [#1288605]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 889299
    robiw
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Witajcie.
    Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu sterowania wyświetlaczem poprzez szynę I2C. Otóż, w każdym Oplu jest wyświetlacz, na którym m.in. radio wyświetla pewne informacje (tylko w dolnym wierszu). Wyświetlacz ten połączony jest z radiem za pomocą "zmodyfikowanej" szyny I2C - tutaj podaję link do trony gdzie to jest po któtce opisane http://www.eelkevisser.nl/fabio.html (sterowanie i organizacja wyświetlacza). Ja potrzebuję zrobić termometr (temp. wewnętrznej) lub termostat, który wyświetlałby informacje na takim wyświetlaczu - musiałby wtedy "odcinać" transmisję z radia do wyświetlacza i wysyłać swoje dane. Jako, że jestem w tym temacie zielony bardzo, bardzo proszę o pomoc i wskazówki jak to najprościej wykonać... Z góry serdeczne dzięki... robiw
  • #2 889664
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    robiw napisał:
    Witajcie.
    Potrzebuję pomocy w rozwiązaniu sterowania wyświetlaczem poprzez szynę I2C. Otóż, w każdym Oplu jest wyświetlacz, na którym m.in. radio wyświetla pewne informacje (tylko w dolnym wierszu).
    ...
    dzięki... robiw

Ja w tym Oplu widzę tylko 1 wiersz na wyświetlaczu :?:
    Czy chodzi o ten co świeci na bursztynowo :?:

Pzdr.
    Piotrek Sz.
  • #3 890127
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Musisz zastosowac procek z obsługa I2C. Nie musisz odcinac transmisji z radia wystarczy gdy w trakcie tej transmiji procek przy adresie wstawi zero na magistrale to wysiwetlacz tego nie wyswietli.
  • #4 893786
    robiw
    Poziom 26  
    diag napisał:
    Musisz zastosowac procek z obsługa I2C. Nie musisz odcinac transmisji z radia wystarczy gdy w trakcie tej transmiji procek przy adresie wstawi zero na magistrale to wysiwetlacz tego nie wyswietli.

W tym linku jest wyświetlacz z dwoma liniami podświetlony na niebiesko ale tylko do dolnego wiersza można "pisać". TYLKO jak rozwiązać to sterowanie praktycznie (kiedyś zajmowałem się cyfrówką (artukuły w Re :-) ale to było wieki temu i nie tak zaawansowaną) - może ktoś pomoże mi rozwiązać to sterowanie... robiw
  • #5 894105
    szymtro
    Poziom 30  
    Ocena: 59
    Albo zrobić emulację tego wyświetlacza tak aby radio zapisywało do procka a dopiero on wysyłał to na wyświetlacz. W ten sposób w dowolnym momencie będziesz mógł wyświetlić swoje dane na wyświetlaczu. Poprawcie mnie jezeli sie mylę ale ten wyświetlacz jest sterowany tylko po I2C i odpowiednia komenda na magistrali decyduje o wyświetlaniu danych z radia?
  • #6 894318
    zumek
    Poziom 39  
    Ocena: 52
    szymtro napisał:
    Albo zrobić emulację tego wyświetlacza tak aby radio zapisywało do procka a dopiero on wysyłał to na wyświetlacz. W ten sposób
    ...
    sterowany tylko po I2C i odpowiednia komenda na magistrali decyduje o wyświetlaniu danych z radia?

Można by spróbować zmieniać dynamicznie adres bazowy odbiornika I2C w tym wyświetlaczu(jeśli jest taka możliwość) tylko nie wiadomo czy nadajnik z radie wysyła dane tylko pod konkretny adres czy też przeszukuje magistralę jeśli odbiornik wyświetlacza nie odpowiada :(
    Sprawdzić warto :wink:

Pzdr.
    Piotrek Sz.
  • #7 896256
    robiw
    Poziom 26  
    Wszystko super, tylko jak mówiłem jak rozwiązać to praktycznie - sam jestem zielony w mikrokontrolerach więc może ktoś pomoże - ewentualnie zapłacę :-) jeśli nie znajdzie się dobra dusza. Sam wyświetlacz można kupić na Allegro za ok 70 zł... robiw
  • #8 901667
    szymtro
    Poziom 30  
    A jak bardzo jesteś zielony z uC?
    Chyba jednak najwygodniej jest napisać procedurkę emulacji wyświetlacza tak aby radio dalej myślałe że "widzi" ten wyświetlacz. Do tego jakiegoś AVR bo są szybkie więc napewno sobie poradzą. Spróbuj sobie narysować na kartce jak dokładnie wygląda transmisja (co sie dzieje na każdej linii) i wtedy zobaczysz jak uC musi zareagować na komendy z radia. Jak już to bedziesz wiedział to napisanie odpowiedniego programu stanie się żeczą banalną. Spróbuje jeszcze raz przeczytać tą pierwszą stronę i coś jeszcze ci podpowiedzieć.
  • #10 921357
    robiw
    Poziom 26  
    Tutaj (na tej samej stronie http://www.eelkevisser.nl/szamota-nagy.htm ) znalazłem układzik na 8051, listing programu do sterowania starszą wersją takiego wyświetlacza (w konfiguracji 8-cyfr). Może dzięki temu możecie mi "szybciej" pomóc... robiw
  • #11 921926
    szymtro
    Poziom 30  
    sterowanie tym wyświetlaczem to naprawdę banalna sprawa. Ale ty chciałeś żeby wyświetlacz działał normalnie jak jest radio włączone i dopiero w określonych momentach coś na nim własnego wyświetlać. W tym przypadku trzeba się zastanowić jak zrealizowac to wcinanie sie w sygnał. Ja zasugerowałem że wygodniej było by emulować wyświetlacz przy użyciu procka(tak że radio zapisuje wyświetlanie w zmiennej w procku) a dopiero on to wysyła na wyświetlacz. W ten sposób to ty możesz określić co znajdzie sie na wyświetlaczu i kiedy.
  • #12 923564
    robiw
    Poziom 26  
    Witam.
    Z tego co napewno wiem nic nie trzeba emulować - wyświetlacz wyrzuca na ekran wszystko co do niego się pisze; zresztą zostawmy teraz ten problem. Chodzi na początek aby cokolwiek na nim wyświetlić a jakoś nie bardzo wiem jak szeregową transmisję I2C "puścić" na ten LCD. A może za pomocą BASCOMa da się to zrobić. Proszę o cokolwiek... Dzięki robiw
  • #13 935082
    robiw
    Poziom 26  
    szymtro napisał:
    sterowanie tym wyświetlaczem to naprawdę banalna sprawa. Ale ty chciałeś żeby wyświetlacz działał normalnie jak jest radio włączone i dopiero w określonych momentach coś na nim własnego wyświetlać. W tym przypadku trzeba się zastanowić jak zrealizowac to wcinanie się w sygnał. Ja zasugerowałem że wygodniej było by emulować wyświetlacz przy użyciu procka(tak że radio zapisuje wyświetlanie w zmiennej w procku) a dopiero on to wysyła na wyświetlacz. W ten sposób to ty możesz określić co znajdzie się na wyświetlaczu i kiedy.

Może to i banalna sprawa ale ja nie bardzo mogę z tego powyższego opisu dojść więc może mnie oświecisz: jak wysyłać takie szeregowe dane, jaka częstotliwość, skąd wiadomo gdzie początek a gdzie koniec takiej paczki, wogóle jak to się robi. Popróbowałbym w Delphi wysyłać poprzez port LPT ale wogóle nie mam pomyslu... robiw
  • #14 935147
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    No cóż, algorytmy są najcześciej w notach katalogowych, a "I2C protocol" to dobre hasełko dla google.
  • #15 935234
    robiw
    Poziom 26  
    LightHouser napisał:
    No cóż, algorytmy są najcześciej w notach katalogowych, a "I2C protocol" to dobre hasełko dla google.

Stary, not katalogowych odnośnie protokołu sterowania wyświetlaczem Opla to nie ma nawet dealer Opla :-) Oni nie wnikają tak głęboko. Jedyne dostępne w sieci dane są na tej stronie eelke. To zmodyfikowany ale bardzo prosty protokół I2C; wysyłane jest 15 bajtów: start, 3 bajty odpowiedzialne za ikonki, 10 bajtów znaków i stop. Tylko jak to wysłać :-(... robiw
  • #16 935310
    LordBlick
    Przepis na zupke z I2C:
    Składniki :
    -dwa ulubione piny od czegokolwiek, co może miec stan 0 albo 1 i daje się sterowac programowo, np. Port drukarki, mikroprocesor
    -dwa rezystorki podciagające do zasilania, bo magistrala jest dwukierunkowa i wszelkie wyjścia muszą być pull-up, wszelkie push-pull'e podłaczamy diodą(katoda do wyjścia p-p)
    Sprytnie sobie wymyślamy, który pin będzie udawał zegar, a który to dane i tak podłaczamy do urządzenia sterowanego I2C. Teraz gdy zegar jest w stanie 0 możemy sobie dowolnie zmieniać stan lini danych, ale gdy zegar ma stan 1 to stan lini danych jest liczony jako bit, za kolejnym "tiknięciem" zegara tak samo i tym sposobem mamy transmisję bitów, z której składamy bajty, ba nawet kilobajty..
    Smacznego, a na deser - deser do poczytania
    ------------------------------------
    P.S. Opel najczęsciej zamawia elektronikę u innych producentów, a ci będąc już doświadczeni i troszkę rozleniwieni, korzystają z gotowych rozwiązań, ewentualnie je modyfikując...
  • #18 935756
    robiw
    Poziom 26  
    Dzięki. Pozostają pytania:
    jaki ustawić zegar?,
    czy konieczny jest 9 bit odpowiedzi urządzenia podrzędnego skoro ten LCD może tylko odbierać dane?,
    do czego może służyć to MRQ?,
    czy naprawdę nie ma miejsca w sieci gdzie dokładnie opisywaliby ten LCD Opla :-)... robiw
  • #19 936098
    LordBlick
    robiw napisał:
    Dzięki. Pozostają pytania:
    jaki ustawić zegar?,

Podejrzewam, że pewnie zaskoczy na wolniejszym niż trzeba, gdy nie wysyłasz danych, zegar może milczeć (być w stanie LOW), poza tym magistrala I2C ma swoje specyfikacje co do maksymalnej częstotliwości zegara.
    robiw napisał:
    czy konieczny jest 9 bit odpowiedzi urządzenia podrzędnego skoro ten LCD może tylko odbierać dane?,

Jak sam pisałeś, to konkretne rozwiązanie to zmodyfikowane I2C, więc może uprościli ? ten bit normalnie jest po to, żeby układ sterujący wiedział, że nie wysyła danych na próżno. W niektórych przypadkach, jednak ten bit nie jest używany, np. gdy wiele urządzeń jest podpiętych i właśnie trwa adresowanie. Możesz tak napisać procedurę sterującą, żeby była przygotowana na obie możliwości.
    robiw napisał:
    do czego może służyć to MRQ?,

Hmm... RQ to przeważnie "Request", czyli "Prośba", pozostaje jeszcze rozszyfrować to "M" :)
    ----------------------
    Z tego co jest napisane na tej witrynie wygladałoby na to, że to jest taki "reset" przad odświeżeniem zawartości wyświetlacza, po tym leca sekwencje bajtów od nowa...
    robiw napisał:
    czy naprawdę nie ma miejsca w sieci gdzie dokładnie opisywaliby ten LCD Opla :-)... robiw

Może niekoniecznie trzeba znać cały moduł LCD, jakie siedzą w nim układy sterujące (LCD Controller) ?
  • #20 936125
    robiw
    Poziom 26  
    W załączniku przedstawiam schemat podłączenia LCD do portu LPT - dość dziwny jak mi się wydaje ale ktoś to wykonał i przetestował. Może w ten sposób z LCD działa jednocześnie i radiem i modułem uPC? A swoją drogą to chyba nie trzeba dawać tych rezystorów między SDA,SCL,MRQ a Vdd bo takowe na 100% są na płytce wyświetlacza. A jak z poziomami napięć: LCD zasilany jest +12V a LPT +5 V jak sądzę - chyba wystarczy oprócz sygnałów połączyć tylko masy... robiw
  • #21 936232
    LordBlick
    Co do poziomów napięć, to podłącz całość tak jak w oryginale i zmierz jakims miernikiem...
  • #22 942502
    piotruch
    Poziom 17  
    Ocena: 28
    Cytat:
    Może niekoniecznie trzeba znać cały moduł LCD, jakie siedzą w nim układy sterujące (LCD Controller) ?

Zaglądałem do TIDa Astry2, nie potrafię zidentyfikować procesora. Nie ma oznaczeń producenta tylko cyferki. Mogę podesłać jego zdjęcie jeśli coś to pomoże. Jeden chip + pamięć szeregowa (pewnie do zapisywania konfiguracji).
  • #23 963033
    robiw
    Poziom 26  
    Witajcie.
    Pozostaje jeszcze jeden problem na koniec: Z noty katalogowej szyny I2C wynika że kilka urządzeń sterujących można "połączyć" ze sobą wykorzystując iloczyn galwaniczny. Sugeruje to, iż można połączyć odpowiednie sygnały (SCL,SDA i MRQ) z radia z tymi z naszego sterownika i podpiąć to pod wyświetlacz - powinien on wtedy pokazywać ten, który ma pierwszeństwo. Właśnie, który i co z częstotliwościami zegarów... robiw
  • #24 963543
    LordBlick
    Pomimo to myślę, że bedzie wygodniej nie wnikając, czy wszystko z oryginalnego protokołu I²C zostało tu zaimplementowane, zrobic dwie magistrale i pomiedzy nimi procesorek, co sobie albo kopiuje z magistrali na magistralę, albo wysyła co innego, albo jeszcze z innej magistrali coś pokazuje... A co do częstotliwości zegarów, to tylko jedno urządzenie na magistrali może go podawać (master), jednocześnie sprawdzając, czy stan lini zegarowej zgadza się z oczekiwanym, jeśli nie, to przechodzi w tryb slave, wszystko jest opisane w tym pdf-e "na deser", co podałem linka wcześniej.
  • #25 984480
    s_ice
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    witam.
    ja też mam taki wyświetlacz jest to DID. Jak podłączyłem go do zasilania i pin +12 za stacyjką (chyba 5) oraz automatyczna antena czy jakoś tak (pin 8) do plusa zasilania to pokazuje cały czas zegar i datę( w samochodzie mam radio bez i2c, jak je włączę to daty nie pokazuje).Linie SCL,SDA i MRQ podpiąłem do pinów 2,3 i 4 portu LPT1 w moim laptopie. Masy również połączyłem.

Napisałem taki program w pascalu (trochę beznadziejny bo ręcznie wpisuje kolejne bity na linie i potem daje całość w pętle).

Niestety nic nie pokazuje, data jest cały czas wyświetlana i tyle. Jak dowiem się jak to działa to zrobię z tego wyświetlacz do mikrokontrolera (komputer pokładowy).

Czy jeśli jest DATA na wyświetlaczu to nie będzie pokazywał tego co się do niego wyśle? Czy może źle napisałem program (działa mniej więcej tak że na SCL ustawiam 0, daje to na port, potem na SDA ustawiam jakiś bit, znowu daje na port i tak po kolei )?

Może ma ktoś przykładowy program na komputer w PASCALU do tego?
    Ten ze strony Eelke ściągnąłem ,ale też nie działa a potem się wysypuje.
  • #26 987243
    robiw
    Poziom 26  
    s_ice napisał:
    witam.
    ja też mam taki wyświetlacz jest to DID. Jak podłączyłem go do zasilania i pin +12 za stacyjką (chyba 5) oraz automatyczna antena czy jakoś tak (pin 8) do plusa zasilania to pokazuje cały czas zegar i datę( w samochodzie mam radio bez i2c, jak je włączę to daty nie pokazuje).Linie SCL,SDA i MRQ podpiąłem do pinów 2,3 i 4 portu LPT1 w moim laptopie. Masy również połączyłem.

Napisałem taki program w pascalu (trochę beznadziejny bo ręcznie wpisuje kolejne bity na linie i potem daje całość w pętle).

Niestety nic nie pokazuje, data jest cały czas wyświetlana i tyle....

Jedną z końcówek trzeba odpowiednio podłączyć aby nie pokazywał nadal daty... zobacz tutaj www.studio24.prv.pl. Ja napisałem program w Delphi ale czekam na wyświetlacz... robiw
  • #27 1025075
    s_ice
    Poziom 14  
    czy ma ktoś z Was przykład ,jak pod Bascom'em 8051 sterować wyświetlaczem od Opla?
    Jak np. wysłać jakiś napis.
    Może podjąłby się ktoś napisania dla mnie takiego (działającego) prostego przykładu. Ten co ściągnąłem ze strony Eelke (kod w asm) nie działa.
    (Wszystko testuje w programie ISIS pakietu Proteus)

Jeśli byliby chętni to opiszę mój wyświetlacz.

-sterowanie I2C
    -potrzebne są linie SCL,SDA i MRQ
    -wyświetlacz jest na 8znaków więc pakiet wysyłany ma 11bajtów
    -adres 0x94
    -cały program (chodzi o mój komputer pokładowy) będzie na procku 89c4051 z kwarcem 12MHz

Bardzo proszę o pomoc. Jedynie z tym mam problem.
  • #28 1288605
    s_ice
    Poziom 14  
    nareszcie się udało wyświetlacz działa. Daje kod w Bascom'ie i moją bibliotekę do obsługi wyświetlacza Opla. Ja osobiście pożegnałem Bascom'a i przesiadłem się na AVR'y. Wyświetlacz zmieniłem na DM157A ,a procek na Atmega32. Jeśli jednak ktoś będzie próbował swoich sił z oryginalnym wyświetlaczem to daję ten kod.

PS. u mnie przerwania zakłócały transmisję i dlatego zrezygnowałem

$lib "ice.lib"
    $external Wait_sda
    $external Czekaj
    $external Takt
    $external I2c_start
    $external Tid_ende
    $external I2c_send
    $external Pisz_tid 'do wyświetlania używa się tylko tej procki ale pozostałe są potrzebne do jej działania

Dim Tekst As String * 8

Do
    Tekst = "ASTERKA"
    $asm
    mov r0,#{Tekst}
    lcall Pisz_TID ‘wyświetla napis ASTERKA
    $end Asm
    Wait 3
    Loop
    Załączniki:
    • ice.zip (2.52 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #29 1322818
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1328
    Z małego Atmelka się ładnie steruje wyświetlaczem w Oplu w wersji segmentowej. Ale w asemblerze bo bascom wymięka. Gorzej jest z punktowymi ale też do zrobienia. Nawet sobie rozpisałem co poszczególne bity zapalają (jakie flagi), napisy lecą w ASCII ale tylko cyfry i duże litery oraz trochę znaków tylu - *. Fajniej jest w punktowych ale tam trzeba się trzymać dobrze czasu i potwierdzeń bo inaczej się robią buraczki lub pustka.
  • #30 1341331
    rezi_ar
    Poziom 17  
    Ocena: 9
    Witam
    Na stronie Eelke jest prawie gotowy projekt...http://www.eelkevisser.nl/fuel.htm trzeba tylko zmienić komunikację na wyświetlacz 10 pozycyjny i wykalibrować pod dany model samochodu.
    Jeżeli ktoś chce resztę funkcji z tego "allegrowego" komputera to musi trochę bardziej zmodyfikować program (więcej matematyki)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy sterowania wyświetlaczem I2C stosowanym w samochodach marki Opel, wykorzystywanym m.in. do wyświetlania informacji z radia na dolnym wierszu. Wyświetlacz ten pracuje na zmodyfikowanej magistrali I2C z dodatkową linią MRQ (Master Request), co wymaga specyficznego podejścia do komunikacji. Użytkownicy omawiają metody przejęcia kontroli nad wyświetlaczem, aby wyświetlać własne dane, np. temperaturę wewnętrzną lub funkcje termostatu, bez zakłócania transmisji radia. Proponowane rozwiązania to emulacja wyświetlacza przez mikrokontroler (np. AVR lub 8051), który pośredniczy między radiem a wyświetlaczem, lub dynamiczne sterowanie liniami I2C i MRQ w celu wstrzymania lub nadpisania danych z radia. Wskazano, że wyświetlacz odbiera pakiety 15 bajtów (start, 3 bajty ikon, 10 bajtów znaków, stop) i że protokół jest uproszczoną wersją I2C. Dyskutowano o problemach z adresacją, częstotliwością zegara, poziomami napięć oraz konieczności stosowania rezystorów podciągających. Wiele osób korzystało z gotowych bibliotek i przykładów w Bascomie (8051 i AVR), asemblerze oraz Delphi, jednak wymagało to dostosowania do specyfiki wyświetlacza Opla. Pojawiły się też gotowe projekty i kody źródłowe dostępne na stronach eelkevisser.nl oraz carluccio.de. Użytkownicy wymieniali się doświadczeniami dotyczącymi kalibracji, wyświetlania znaków specjalnych (np. kropek dziesiętnych), integracji z innymi funkcjami samochodu (np. automatyczne włączanie świateł, pomiar spalania, sygnalizacja dźwiękowa) oraz problemami z fizycznym podłączeniem i kompatybilnością sprzętową. Ostatecznie autor tematu opracował wielofunkcyjny sterownik współpracujący z wyświetlaczem TID, realizujący pomiar temperatury, sterowanie klimatyzacją, automatyczne światła i inne funkcje, dostępny na stronie tid.republika.pl. Dyskusja zawierała także pytania o szczegóły protokołu, adresy urządzeń (np. 0x94, 0x96, 0x9B), oraz oprogramowanie do sterowania wyświetlaczem MID i DID, które są różnymi wersjami wyświetlaczy Opla.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA