logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

AVR - Emulacja wyświetlacza I2C dla Opel TID - czy mój plan jest dobry?

robiw 21 Maj 2016 10:57 873 6
  • #1 15689185
    robiw
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Witam Kolegów,
    Zamierzam napisać soft do obsługi wyświetlacza, który posługuje się poniższym protokołem podobnym do I2C:

http://wiki.carluccio.de/index.php/Opel_TID

Zamierzam SCL i SDA podpiąć do TWI ATmegi, zaś MRQ do przerwania INT0. W INT0 sprawdzać czasy stanu niskiego w celu detekcji dwóch szpilek (T2 = min. 500us) sekwencji startowej "Power on Test" a następnie "odpalić" TWI do "regularnego" pobierania danych po SDA/SCL. Myślicie, że to dobry pomysł? Radio może zostać włączone/wyłączone w każdej chwili i wtedy "wyemituje" sekwencję "Power on Test". Nie chciałbym, by wtedy algorytm "poszedł w maliny". Jakieś uwagi/sugestie? Z góry serdeczne dzięki...robiw
  • #2 15690820
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Chodzi o wyświetlacz samochodu marki opel ?
  • #3 15690837
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 15690960
    robiw
    Poziom 26  
    Ocena: 133
    Hej,
    Napisałem w pewnym uproszczeniu. Sekwencja jest istotna z punktu widzenia sterownika, nie wyświetlacza, gdyż służy do sprawdzenia braku zwarć na liniach. Oczywiście AA będę sprawdzał, zarówno zbocze rosnące (włączenie radia) jak i opadające (wyłączenie radia). AA i MRQ "poleci" na INT0 i INT1. Wydaje mi się, że do akceptacji faktu "wyemitowania" sekwencji startowej wystarczy sprawdzić, czy wystąpiło zbocze rosnące na AA i obecność dwóch impulsów niskich o wymaganym czasie trwania na MRQ. Później już można uruchomić I2C na przerwaniach i nasłuchiwać danych po I2C. MRQ, co prawda, mogłoby się przydać do rozróżnienia czy dana to adres czy "zwykłe" bajty (wtedy MRQ jest w stanie wysokim), ale przecież od tego jest sprzęg TWI. Jak myślisz? robiw
  • #5 15691085
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 15691127
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6390
    A ja mam pytanie co będzie źródłem danych?
    Bo jeśli czujniki to ja np. bym wywalił ten 10 segmentowy display łopla i założył standardowy 1x20 lcd .
    Lub cokolwiek.
  • #7 15691241
    inot
    Poziom 38  
    Ocena: 798
    Zrobiłem do tego wyświetlacza komputer pokładowy.
    W tym temacie także kod źródłowy telegramu (asembler HC12).
    Działa bezproblematycznie już od wielu lat.
    Link

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje stworzyć oprogramowanie do obsługi wyświetlacza Opel TID, który wykorzystuje protokół podobny do I2C. Zamierza podłączyć linie SCL i SDA do TWI ATmegi oraz MRQ do przerwania INT0, aby wykrywać sekwencję startową "Power on Test". Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że sekwencja jest bardziej złożona, a użytkownik powinien wykrywać wszystkie impulsy na liniach, a nie tylko na MRQ. Wskazują również na konieczność sprawdzenia stanu linii AA oraz na możliwość uproszczenia algorytmu. Pojawia się pytanie o źródło danych, z sugestią zastąpienia wyświetlacza standardowym LCD. Użytkownik dzieli się doświadczeniem z wcześniejszym projektem związanym z tym wyświetlaczem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA