logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Połączeniu komputera z kinem domowym a dźwięku 5.1? Jak to zrobić?

Kolmax1992 28 Lis 2010 14:48 4601 14
REKLAMA
  • #1 8800065
    Kolmax1992
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Witam mam problem gdyż planuje podłączyć komputer z kinem domowym tak aby dawał dźwięk 5.1. Dodatkowo chcę sobie podłączyć telewizor LCD z którym nie mam większego problemu oprócz braku 3 cm obrazu z każdej strony "obcięcie", który podłączyłem za pomocą kabla HDMI do karty graficznej. Teraz mam dylemat jak zrobic aby mieć dzwięk 5.1 wraz z obrazem. Ponoć karta graficzna może przesłać dzwięk z komputera.

Rozważając czy można przesłać dzwiek z komputera przez karte graficzna poprzez hdmi/hdmi? i jednocześnie mieć obraz od karty graficznej poprzez VGA->przejscie na DVI->nastepnie kupić kabel z jednej strony DVI a drugiej HDMI.
    posiadam kabel 1,5 m i po podłączeniu LCD dźwiek był słyszany w głosnikach telewizora.Telewizor posiada dwa HDMI.Może podłączyć komputer z telewizorem za pomocą HDMI/HDMI i w taki sam sposob zrobic to z kinem domowym zajmując 2 wejscie w telewizorze?

zdjęcia sprzętu :
    Połączeniu komputera z kinem domowym a dźwięku 5.1? Jak to zrobić? Połączeniu komputera z kinem domowym a dźwięku 5.1? Jak to zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 8800352
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 8801098
    Kolmax1992
    Poziom 12  
    Jak audio. Mam tylko 3 gniazda jacka pod 5.1. Mam logitechy podłączone i mam 5.1.
  • #4 8801249
    norahim
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Telewizor ma 2 wejścia HDMI? Czy się mylę?
  • REKLAMA
  • #5 8803292
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Panowie pier***icie za przeproszeniem głupoty. Angielski mieliście? Widać wyraźnie że na KD (kino domowe) port HDMI jest podpisany jako OUT(wyjście). To samo tyczy się HDMI w tv. Widać tam kółko ze strzałką.Oznacza to że sygnał tylko wchodzi do tv. Czyli nic nie da spięcie kablami: komputer-telewizor-KD.
    Dobrą wiadomością jest to że KD ma wejście optyczne (optical IN). Czyli trzeba kupić kartę dźwiękową do komputera z wbudowanym wyjściem optycznym do tego odpowiedniej długości kabel i całość zagra.
  • #6 8805200
    Kolmax1992
    Poziom 12  
    Super ale czy jest możliwość ze po podłączeniu wszytko razem HMDI czyli komputer karta graficzna i LCD będą współgrały? Chodzi mi o to ze karta graficzna prześle dźwięk do kina. Jak już wspominałem po podłączeniu kompa prze kartę graficzna dźwięk był słyszalny w głośnikach telewizora było pełne stereo.

Dodano po 5 [minuty]:

Dodając to http://allegro.pl/zewnetrzna-karta-dzwiekowa-7-1-spdif-usb-i1323811840.html poszło by z OPTICAL IN? spdif to jest OPICAL? tak samo wygląda

Dodano po 5 [minuty]:

Jeżeli bym miał zakupić karte dzwiękową to którą? nie mam duzo pieniędzy :D

Dodano po 39 [minuty]:

Dodająca kino ma z przodu wejscie USB np podłączam sobie telefon wybieram plik muzyczny i słucham sobie muzyki
  • #7 8805531
    Magister_123
    Poziom 36  
    Ocena: 974
    Kolmax1992 czytać ze zrozumieniem potrafisz?
    Napisałem wyraźnie że twoje KD ma tylko >wyjście< poprzez HDMI. Jedyna możliwość podłączenia kd z komputerem to kabel optyczny.
    Zaproponowana przez Ciebie karta to jakiś NoName. Kup coś z Creative np. USB SB X-Fi Surround 5.1 cena około 200zł.
  • #8 8805570
    Kolmax1992
    Poziom 12  
    rozumiem czyli ten tani był kiepski ale by grało. Nie odpowiedziałes napytanie czy OPTICAL to to samo co spdif?

Dodano po 4 [minuty]:

nie moge znalezc na allegro kabla OPTICAL. Wiesz moze gdzie go moge znalezc?
  • #9 8805603
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 8805618
    Kolmax1992
    Poziom 12  
    ok mam ale czy optical to to samo co spdif?
  • REKLAMA
  • #12 8805645
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 8805663
    Kolmax1992
    Poziom 12  
    to powiedz mi czy cos takiego było by do kabla TOSLINK? http://allegro.pl/zewnetrzna-karta-dzwiekowa-7-1-spdif-usb-i1323811840.html

Dodano po 12 [minuty]:

http://allegro.pl/creative-sound-blaster-x-fi-model-sb0770-i1324924111.html dla lepszej jakosci mogła by byc ta karta?

Dodano po 12 [minuty]:

jestem kompletnie zielony powiedzcie mi jezeli bede mial gniazdo (spdif) w zewnetrznej karcie dzwiekowej to czy wejdzie mi kabel typu toslink?
  • #15 8805940
    Kolmax1992
    Poziom 12  
    dzięki wielkie problem rozwiązany

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje podłączyć komputer do kina domowego, aby uzyskać dźwięk 5.1, oraz telewizor LCD. Wskazano, że karta graficzna może przesyłać dźwięk przez HDMI, ale kino domowe ma port HDMI oznaczony jako OUT, co uniemożliwia przesyłanie sygnału audio w tym kierunku. Zamiast tego, zaleca się zakup karty dźwiękowej z wyjściem optycznym (S/PDIF) oraz użycie kabla optycznego (Toslink) do połączenia z kinem domowym. Użytkownik rozważał różne modele kart dźwiękowych, w tym Creative Sound Blaster X-Fi, jako lepszą opcję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA