logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po czyszczeniu - ECS RX480-a, dziwny dźwięk

XxxafrielxxX 28 Lis 2010 15:42 2116 19
REKLAMA
  • #1 8800322
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam, ostatnio rozkręciłem komputer w celu wyczyszczenia. Wszystko poszło tak jak zwykle, po skręceniu all do kupy włączyłem komputer a tu nic.... Pokazuje się obraz płyty głównej(taki wąż) i na tym się zatrzymuje nie da się ani wejść do biosu ani nic innego. Z przedniego panelu wydobywa się dziwny dźwięk. Nie są to piski jakimi płyta sygnalizuje brak lub awarie sprzętu lecz takie trrrrrrrrrrrrr. Karta graficzna, procesor,dysk i zasilacz są ok na 100% bo sprawdzałem w innych komputerach płyta raczej też bo wiatraki chodzą tzn że działa.

Procesor Athlon 64 3200+
    1.5 GB DDR 400Mhz
    Karta geforce 7300GS
    Dysk WD Caviar 2x 80
    Płyta główna ECS RX480-a
  • REKLAMA
  • #2 8800429
    szymon12w
    Poziom 17  
    Ocena: 14
    Spróbuj zresetować BIOS, jeśli to nie pomoże pokombinuj z RAM-em, mi też kiedyś sie w tym momencie zacinał komp, poprzekładaj powinno ruszyć
  • REKLAMA
  • #3 8800568
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Przepinałem ramy w różne wejścia i resetowałem bios zworką ale to nic nie dało
  • #4 8800690
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Sprawdź czy nie masz na klawiaturze klawisza zablokowanego w pozycji wciśniętej.
  • #5 8800748
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    To nie klawiatura bo z niej właśnie pisze na tym forum.Zdemontowałem przedni panel (ten z wyświetlaczem) i to on wydaje ten dźwięk ale nie wiem czy to przez to komp nie startuje ani czemu wydaje ten dźwięk
  • #6 8800764
    bmserwis
    Poziom 36  
    Ocena: 200
    Odłącz panel przedni i uruchom komputer dla sprawdzenia.
  • REKLAMA
  • #7 8800864
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Odłączyłem wszystko z panelu przedniego oprócz przycisku power i dźwięk zniknoł ale komputer dale zatrzymuje się na obrazie startowym
  • #8 8800871
    bmserwis
    Poziom 36  
    Czy klawisze reagują na klawiaturze na tym ekranie?
  • #9 8801295
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Właśnie że nic nie reaguje, klawiatura ani na ps/2 ani na usb nie świeci nawet
  • #10 8801314
    bmserwis
    Poziom 36  
    Sprawdź osadzenie procesora. Odłącz wszystko poza CPU, RAM'em, oraz kartą graficzną.
  • #11 8801371
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Acha zapomniałem powiedzieć, że wymieniłem procesor na identyczny i dzieje się to samo
  • #12 8801416
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Płytę główną wyciągałeś z obudowy ?
  • #13 8801424
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Nie wyciągałem.Jak czyściłem to wyciągnąłem tylko zasilacz i chłodzenie procka.Zauważyłem jeszcze jedna rzecz.Gdy wpinam RAM do 1 wejścia od strony procka to komp startuje jak opisałem na początku gdy wpinam do 2 to właczają się wiatraki i wszystko ale nie ma obrazu, dioda monitora świeci na pomarańczowo i nie ma obrazu.W 3 wejściu działa a w 4 znów nie ma obrazu
  • REKLAMA
  • #14 8804077
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Może jakieś inne pomysły??Ja już nie mam pojęcia co może być nie tak....

Dodano po 1 [godziny] 6 [minuty]:

Zastanawiam się też czy może to być spowodowane trefną kartą graficzną.Tak ona wygląda http://yfrog.com/ccgrafa1j miejsca zaznaczone na czerwono u mnie zaszły na czarno tak jakby były okopcone.
  • #15 8804262
    skillZ
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    Prosty test - wyjmij RAM całkowicie, odepnij napędy, panel, wyjmij kartę graficzną i włącz (to powinna być sama płyta główna z procesorem podłączona do zasilacza w tym momencie) i zobacz co się stanie. Powinien piszczeć np. Jeśli tak, włóż kartę graficzną i znowu odpal. Sprawdź z beepcodes, czy oznajmia jedynie brak RAMu. Jeśli tak, włóż RAM, jeśli nadal jest problem, trzeba sprawdzić inny RAM. Czy przy zdjęciu chłodzenia z procesora nałożyłeś nową pastę termoprzewodzącą ?
  • #17 8804531
    mike833
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Pozostaw speaker podpięty pod 4piny oznaczone na płycie J1, obok PANEL1.
  • #18 8805266
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    Po włączeniu samej płyty głównej komputer wydaje pojedyncze długie piknięcia.Mam 2 kości RAM-u po włączeniu komputera z 1 kością komputer wydaje jedno piknięcie i znów zaczyna robić "trrrrrrrr".Po włączeniu kompa z drugą kością komp nie wydaje żadnych dźwięków.
  • #19 8805661
    skillZ
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    to potrzebna będzie trzecia kość, możesz z tymi dwoma pokombinować obsadzając odwrotnie, od końca i znowu tak jak było wcześniej. Miałem identyczną sytuację, ale z 4ma kośćmi na złomowatym PC o podobnych parametrach i cóż... Mieszałem aż ruszyło. Zawsze ruszało. Wszystko odpiąć, podpiąć itd. Skończyło się tak, że w lato spaliła się karta graficzna. Nie wiem czy powinienem ze sobą te fakty wiązać.
    Miałem też bzyczenie i to też był athlon. W tamtym przypadku bzyczenie było, kiedy wiatrak nad prockiem się nie kręcił. Czasami kręcił się w odwrotną stronę.. Ten problem rozwiązywałem rozładowaniem kondensatorów - wyjąć power corda, kilka razy przycisnąć przycisk power/odczekać, podpiąć włączyć i do skutku.
  • #20 8814077
    XxxafrielxxX
    Poziom 9  
    RAM-y sprawdzałem u kumpla i działają.Podpoiłem nawet kartę graficzna inną i też to samo.Wyjąłem też baterie podtrzymującą na cały dzień.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który nie uruchamia się po czyszczeniu. Po włączeniu pojawia się obraz płyty głównej, ale komputer nie przechodzi do BIOS-u, a z przedniego panelu wydobywa się dziwny dźwięk. Użytkownik sprawdził procesor, kartę graficzną, dysk i zasilacz w innych komputerach, co potwierdziło ich sprawność. W trakcie dyskusji zasugerowano różne rozwiązania, takie jak resetowanie BIOS-u, sprawdzanie osadzenia procesora, testowanie pamięci RAM oraz odłączanie komponentów. Użytkownik zauważył, że dźwięk znika po odłączeniu panelu przedniego, ale problem z uruchomieniem nadal występuje. Po dalszych testach z pamięcią RAM i kartą graficzną, użytkownik potwierdził, że RAM działa w innym komputerze, a problem nadal się utrzymuje.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA