logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po czyszczeniu - ciągłe sygnały dźwiękowe

Mateo_19_07 15 Lut 2009 13:01 1715 22
REKLAMA
  • #1 6152935
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Witam.
    Mam następujący problem. Po czysczeniu komputera nie moge go uruchomic. Mianowicie gdy go włącze slychac tylko "beep""beep" i tak w kolko. Nie wiem czy jest to wina procesora bo w sumie to podmienialem i na jednym bylo to samo natomiast na drugim nie bylo nic. Na monitorze nic się nie pokazuje. Błagam pomóżcie...
  • REKLAMA
  • #2 6152950
    Gregory_bg
    Poziom 26  
    Ocena: 80
    Rozumiem, że te beep, beep to sygnały systemowe, zerknij w manualu co oznaczją to uzyskasz odpowiedź.
  • #3 6152952
    mat_ed
    Poziom 43  
    Ocena: 268
    Jak czyściłeś to widocznie źle poskładałeś. Złóż jeszcze raz na spokojnie, poprawnie zamontuj kartę graficzną,pamięć itd. Najlepiej zdemontuj wszystko z obudowy i składaj.

Sygnały rozszyfrujesz na stronie www.bioscentral.com
  • REKLAMA
  • #5 6153198
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Zresetowanie Biosu nic nie pomogło..:/ Nie wiem co się z tym dzieje...Wszystkie podzespoły czyli grafika pamięć są sprawne...Może to być chyba procesor ewentualnie płyta główna...:/
  • #6 6153231
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    Mateo_19_07 napisał:
    Po czysczeniu komputera nie moge go uruchomic.

Proszę opowiedzieć w jaki sposób kolega czyścił komputer.
    Mateo_19_07 napisał:
    Nie wiem czy jest to wina procesora bo w sumie to podmienialem i na jednym bylo to samo natomiast na drugim nie bylo nic.

To kolega tylko czyścił komputer czy tez przy okazji podmieniał procesor?
  • #7 6153249
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    A więc. Komputer rozbierałem cały...Czyscilem wentylator od procesora, radiator, zasilacz. Potem złożyłem wszystko do kupy i lipa...Zaczęły pojawiać się sygnały beep... Myslalem ze moze to byc wina procesora. Więc podmieniłem ale jest to samo...Nie mam pojęcia co zrobic...:/
  • #8 6153263
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4878
    Podaj pełną konfiguracje komputera , łącznie z marką i mocą zasilacza.
    Czy nakładałeś nowa pastę na procesor ?
    Czy uruchamiałeś komputer z jedną kością pamięci ?
  • #9 6153265
    arturj123
    Poziom 17  
    Ocena: 45
    Jaka płyta główna i jaki procesor, karta graficzna, pamięć?? Niektóre płyty główne nie odpalą gdy źle podłączysz zasilanie do wentylatora od procesora.
  • #10 6153286
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Więc:

Płyta główna: K7VZA
    Procesor: AMD Athlon 800 Mhz
    Zasilacz: jakiś standartowy 250 W
    Grafa: NVIDIA RIVA TNT2 32MB
    Pamięć: 128MB SDRAM

Nie nakładałem nowej pasty..
    Uruchomiłem komputer z jedną kością pamięci...

Dodano po 1 [minuty]:

Nie wiem tylko co oznacza ten sygnał dźwiękowy...Dwa razy dosyć długo beep i tak cały czas..Na monitorze nic się nie pokazuje..Czego to moze byc wina?
  • #11 6153315
    mat_ed
    Poziom 43  
    Cytat:
    Nie wiem tylko co oznacza ten sygnał dźwiękowy...Dwa razy dosyć długo beep i tak cały czas..Na monitorze nic się nie pokazuje..Czego to moze byc wina?

Napisałem wyraźnie:

Cytat:
    Sygnały rozszyfrujesz na stronie www.bioscentral.com

Czy zastosowałeś się do tego co napisałem?:

Cytat:
    Jak czyściłeś to widocznie źle poskładałeś. Złóż jeszcze raz na spokojnie, poprawnie zamontuj kartę graficzną,pamięć itd. Najlepiej zdemontuj wszystko z obudowy i składaj.
  • #12 6153334
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Zastosowałem się do tego i nic...Muszę probować dalej...:/
  • REKLAMA
  • #14 6153361
    mat_ed
    Poziom 43  
    Uruchom poza obudową w konfiguracji płyta główna + procesor + głośniczek systemowy, BIOS powinien wydawać dźwięki, jeśli tak będzie dokładaj kolejno grafikę, RAM itd.

Sprawdź czy kondensatory nie wyglądają podobnie jak na foto:

Sprawdzasz na płycie głównej i zasilaczu.
  • #15 6153448
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Podłączyłem zgodnie z instrukcją i nadal jest to samo...Dwa dźwięki beep i tak wkoło...
  • #17 6153546
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Co trzy sekundy dosyć długi dźwięk beep...
  • #18 6153607
    DriverMSG
    To by wskazywało że procesor jest OK i że BIOS reaguje prawidłowo na brak elementów w płycie gł.
    Dla pewności - wyjmij baterię na kilka minut na odłączonym zasilaczu - niech się konkretnie zresetuje.
    Oczyść styki gniazd i kości pamięci - najlepiej izopropanolem , to samo z kartą graficzną i jej slotem .
    Dokładnie sprawdź stan wizualny procesora , czy nie zagięła się jakaś nóżka i czy nie jest ukruszony .
    Przedmuchaj dokładnie gniazdo procesora.
    Jeśli masz możliwość podłącz z inna kością pamięci .

Oczywiście wszytko podłączaj bez napędów (CD, HDD, Floppy) i bez dodatkowych kart w slotach PCI .
  • REKLAMA
  • #19 6153671
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Tez nic to nie dało...A jeszcze mam takie pytanie...Bo przy zdejmowaniu radiatora od procka lekko przydarlem srubokretem bialy pasek przy slocie procesora...Czy jest mozliwość ze uszkodzilem jakies sciezki??
  • #20 6153714
    DriverMSG
    Mateo_19_07 napisał:
    Tez nic to nie dało...A jeszcze mam takie pytanie...Bo przy zdejmowaniu radiatora od procka lekko przydarlem srubokretem bialy pasek przy slocie procesora...Czy jest mozliwość ze uszkodzilem jakies sciezki??

Możliwość taka jest - zrób jakieś fotki w makro i pokaż .
  • #21 6153715
    mat_ed
    Poziom 43  
    Mateo_19_07 napisał:

Możliwość jest, ja jednak w dalszym ciągu oczekuję odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie odnośnie kondensatorów.
  • #22 6153727
    drakomp
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Zrób zdjęcie tego przytarcia i pokaż je.
  • #23 6153748
    Mateo_19_07
    Poziom 19  
    Nie mam jak zrobić fotek niestety...:/ Trudno jakos bede musial sobie poradzic bez...Podejrzewam że płyta główna bedzie do wymiany

Dodano po 1 [minuty]:

mat_ed Kondensatory są w pełni sprawne...Myślę ze plyta glowna jest do wymiany...:/

Dodano po 10 [minuty]:

Dysponuję tylko takim zdjęciem:

Dodano po 2 [minuty]:

Podsumowanie tematu

✨ Po czyszczeniu komputera pojawiły się ciągłe sygnały dźwiękowe "beep beep" przy uruchamianiu, a na monitorze brak obrazu. Problem nie ustąpił po wymianie procesora AMD Athlon 800 MHz oraz resecie BIOS-u. Użytkownik czyścił wentylator procesora, radiator i zasilacz, nie nakładając nowej pasty termoprzewodzącej. Testy obejmowały uruchamianie z jedną kością pamięci 128MB SDRAM oraz bez pamięci, co generowało różne kody dźwiękowe. Sugerowano sprawdzenie poprawności montażu podzespołów, w tym karty graficznej NVIDIA RIVA TNT2 32MB, oraz stanu kondensatorów na płycie głównej K7VZA i zasilaczu. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenia ścieżek na płycie głównej spowodowane przytarciem podczas zdejmowania radiatora. Pomimo prób i diagnostyki problem pozostał, co wskazuje na uszkodzenie płyty głównej wymagające jej wymiany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA