logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór mikrokontrolera: AVR czy 8051? Różnice w programowaniu i konfiguracji

Rasskabak 04 Paź 2004 11:47 1191 3
REKLAMA
  • #1 891100
    Rasskabak
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Zamierzam zrobic pewne urzadzenie i stoje wlasnie przed wyborem mikrokontrolera. Z mikroprocesorami AVR mialem juz stycznosc, jednak 8051 wydaja sie miec bardziej odpowiednie parametry.

Czy ktos bardziej kompetentny moglby mi powiedziec czym roznia sie te mikroprocesory pod wzgledem programowania, konfiguracji portow, taktowania itp.

Program najprawdopodobniej bede pisal w Bascomie.

Z gory dzieki.
  • REKLAMA
  • #2 891461
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    "Czy ktos bardziej kompetentny moglby mi powiedziec czym roznia się te mikroprocesory pod wzgledem programowania, konfiguracji portow, taktowania itp.
    "
    procesory '51 mają rdzeń CISC więc instrukcje maja różną długość w kodzie binarnym, wykonują się w różnym czasie, posiadają różne preskalery zegara np 1:12 mają 89c2051 więc przy kwarcu 12MHz wykonują 1MIPS (mega instruction per second), Avr są na rdzeniu RISC więc każda instrukcja składa się z 2 bajtów (wyjątki jmp call lds sts), większkość instrukcji wykonuje się w jednym cyklu zegara, avr posiadają 32 rejestry robocze ogólnego przeznaczenia, '51 mają z tego co wiem 1 lub 2 rejestry robocze, Avr można programować równolegle, jak i szeregowo (SPI/ISP - seria programming interface/in system programming) dzięki czemu zmiana oprogramowania jest bardzo banalna, '51 można programować tylko równolegle (są wyjątki które w swojej nazwie posiadają litere S np at89s51, i je można programować również przez SPI/ISP ale przy zanegowanym resecie), avr posiadają po 3 rejestry dla każdego portu, więc można skonfigurować pin jako ground/vcc/oc/pull-up, procesory '51 posiadają z tego co wiem jeden rejestr dla każdego portu przez co można osiągnąć gnd albo oc/pull-up (zależnie od portu mają wewnętrzny rezystor podciągający albo nie).
    inna kwestja tyczy sie zakładania nowego tematu, nie w tym dziale co trzeba:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic98913.html
  • REKLAMA
  • #3 891475
    Tdv
    Poziom 34  
    Ocena: 55
    Napisz coś co to ma być za urządzenie, jakie masz wymagania dla proca, tzn co on ma robic w jakim czasie, ile tajmerów itp.
    Do porównania to proponuję zajrzeć do manualai, procesorów AVR i '51 jest mnóstwo od malutkich w obudowach 8 pinowych do dużych w obudowach 64 czy 84 pinowych. Z tego co napisałeś to można jedynie wróżyć z fusów (a nie jest to ogólnie praktykowana metoda inżynierska:-P).
  • #4 891764
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Rasskabak napisał:
    Z mikroprocesorami AVR mialem juz stycznosc, jednak 8051 wydaja się miec bardziej odpowiednie parametry.
    Jeśli coś ma lepsze parametry do zastosowania, a masz pojęcie o programowaniu, to ja nie widze tu żadnych wątpliwości.
REKLAMA