logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak możliwości założenia internetu TP na wsi - odległość od słupka 1 km

skorpion1272 02 Gru 2010 16:41 1682 10
REKLAMA
  • #1 8817002
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Ocena: 101
    Witam!
    Z problemem borykam się już jakiś czas, ale dopiero teraz zdecydowałem się go opisać.
    Już jakiś czas temu chciałem założyć sobie internet z TP, wszystko było ładnie i pięknie, mój sąsiad miał założony internet z TP, więc nie spodziewałem się żadnych trudności. Było niestety inaczej: gdy chciałem już zamówić internet dowiedziałem się, że nie ma u mnie takiej możliwości. Tak łatwo nie odpuściłem i trochę pomęczyłem ludzi z TP, ci więc wysłali technicznych by sprawdzili w czy jest problem, ale konkretnej odpowiedzi nie dostałem. powiedzieli mi tylko tyle, że brak możliwości technicznych.
    Być może sprawę komplikuje to, że mieszkam na wsi i słupek telefoniczny (do którego jest "podpięty" sąsiad który ma internet stacjonarny) jest oddalony ode mnie o ok.1km.
    Drugim problemem może być to iż w domu mam zainstalowaną dodatkową skrzynkę w której jest rozdzielony kabel od telefonu na telefon mój i sąsiada, który początkowo nie chciał telefonu jednak później się zdecydował ale już po wkopaniu kabli i teraz korzysta z kabla poprowadzonego do mnie.
    W związku z tym mam pytania:
    1. W czym może tkwić problem z internetem? Z tego co słyszałem może to być brak łączy, lub nieodpowiednie kable, ale nie jest to pewne.
    2. Czy da się jakoś wyegzekwować na TP aby stworzyli możliwości do założenia internetu?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi!
  • REKLAMA
  • #2 8817818
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    A czy ty posiadasz aktywną linię telefoniczną ?
    Możliwe że TPsa nie ma wolnych portów ...
    Jeśli dobrze żyjesz z sąsiadem to podeślę Ci na PW inny sposób...
  • REKLAMA
  • #3 8818317
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Aktywną? Tzn. czy mam telefon stacjonarny?
    Tak mam telefon stacjonarny i taką taryfę która pozwala mi na założenie internetu.
  • #4 9216712
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Odświeżam...
    Może ktoś chociaż wyjaśni mi dlaczego nie mogę założyć tego internetu?
  • #5 9217052
    Pawel2420
    Poziom 31  
    Czy złożyłeś oficjalne zamówienie na Internet ?
    Jeśli nie to nie sprawy nie ma.
  • REKLAMA
  • #6 9217137
    massi
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    Idz do innegro operatora i zobaczymy co ci powiedzą
  • #7 9218172
    skorpion1272
    Poziom 18  
    Pawel2420 napisał:
    Czy złożyłeś oficjalne zamówienie na Internet ?
    Jeśli nie to nie sprawy nie ma.

Oficjalne zamówienie to znaczy?
    Pytałem także w Netii, Orange i Playu i to samo.
  • REKLAMA
  • #8 9218178
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Wynika z Twojej wypowiedzi, że masz nieszczęście być w strefie monopolu TPsa. Inni operatorzy dzierżawiliby łącze od TPsa, więc jeśli u monopolisty nie ma możliwości, to i u nich takowych nie będzie. Jeśli nie zależy Ci mocno na telefonie stacjonarnym, to przejdź się do TPsa i powiedz, lub napisz, że w razie niemożności technicznych zrezygnujesz z ich usług.
    Znam ludzi, którzy z sąsiadami dobrze żyją i dzielą się Internetem (wraz z kosztami). Warunek, to zakup dobrego routera z funkcją podziału pasma, aby było sprawiedliwie.
  • #9 9218204
    skorpion1272
    Poziom 18  
    właśnie mój tata potraktował ich takim czymś: "Jeśli nie będę mógł założyć internetu, to rezygnuje także z telefonu" A bardzo miła pani powiedziała, że należy wypełnić odpowiedni formularz i jej oddać...tak dbają o klienta.
  • #10 9218318
    robertamel
    Poziom 27  
    Ocena: 56
    Moim zdaniem nie ma sensu korzystać z telefonii stacjonarnej, jeśli nie trzeba korzystać na tym łączu z klasycznego faksu i nie ma możliwości instalacji Internetu. Z pewnością w Twojej miejscowości jest sieć telefonii GSM, u których to operatorów można uzyskać rozsądne ceny za usługi. Z Internetem jednak należy bardzo uważnie sprawdzić warunki, bo albo słaba prędkość w danej okolicy, albo limit danych.
  • #11 9218492
    skorpion1272
    Poziom 18  
    No z internetem innym niż przewodowy jest no powiedzmy "średnio"
    Obecnie mam iPlusa 236,8Kb/s i limit 7Gb. Na radiówkę nie mam co liczyć bo większość ma internet przewodowy, a dla kilku osób anteny nie postawią. Obecnie czekam na internet z Cyfrowego Polsatu, podobno mają w okolicy stawiać nadajnik, ale na razie to nic pewnego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z założeniem internetu stacjonarnego od TP (Telekomunikacja Polska) w swojej lokalizacji na wsi, oddalonej o 1 km od najbliższego słupka telefonicznego, mimo że sąsiad ma już zainstalowany internet. Po próbie zamówienia usługi, otrzymał informację o braku możliwości technicznych. Użytkownik posiada aktywną linię telefoniczną, co teoretycznie powinno umożliwić mu dostęp do internetu. Inni operatorzy, tacy jak Netia, Orange i Play, również nie oferują usług w tej lokalizacji, co sugeruje monopol TP na danym obszarze. Użytkownicy dyskutują o możliwościach dzielenia się internetem z sąsiadami oraz o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak internet mobilny, jednak z ograniczeniami prędkości i limitami danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA